Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (za danes zaprto).

V razcvetu Grzeli nateli dgeebi

Nana Ekvtimishvili, Simon Gross / Gruzija, Francija, Nemčija / 2013 / 102 min

Tranzicijska zgodba z drugega konca Evrope: odraščanje v Gruziji v zgodnjih devetdesetih letih, v objemu državljanske vojne in brezvladja na ulicah.

režija Nana Ekvtimishvili, Simon Gross, scenarij Nana Ekvtimishvili, fotografija Oleg Mutu, montaža Stefan Stabenow, igrajo Lika Babluani (Eka Khizanishvili), Mariam Bokeria (Natia Zaridze), Zurab Gogaladze (Kote), Data Zakareishvili (Lado), Ana Nijaradze (Ana), Maiko Ninua (Sophiko), Tamar Bukhnikashvili (Natijina mati), Temiko Chichinadze (Natijin očer), Berta Khapava (Natijina babica)

festivali, nagrade Berlin 2013 (nagrada CICAE), Sydney 2013, Karlovi Vari 2013, Sarajevo 2013 (najboljša igralka)  

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Tranzicijska zgodba z drugega konca Evrope: odraščanje v Gruziji v zgodnjih devetdesetih letih, v objemu državljanske vojne in brezvladja na ulicah.

Tbilisi, 1992. Gruzija po razpadu Sovjetske zveze postane samostojna država, a ji pretita nasilje in vojna. Eka in Natia sta trinajstletnici, ki odraščata v takšnem okolju. Čeprav se pogosto kregata, vedno znova najdeta zavetje v medsebojnem prijateljstvu. V lepo Natio se je zagledalo že kar nekaj fantov, v prvi vrsti postavni Lado, ki načrtuje odhod v Moskvo. Še pred odhodom Natii podari pištolo za zaščito med njegovo odsotnostjo. Ta čudni izkaz ljubezni postane objekt očaranosti med dekletoma, ki orožje različno uporabita.

»Najina lika iščeta lastno žensko identiteto ter preizprašujeta pomen nasilja, maščevanja in ljubezni. Iščeta odgovor na vprašanje, ali ljubezen lahko upraviči uboj človeškega bitja. Odgovor se zdi jasen: ne, seveda ne! Kaj pa če to vprašanje zastavimo nekomu, ki ima samo štirinajst let izkušenj in živi v državi, v kateri vladajo kaos, anarhija in tisti, ki so pravico vzeli v svoje roke? Kakšne vzornike ima? Katere vrednote se ponujajo kot najboljše za preživetje?«
– Nana Ekvtimishvili, Simon Gross

Nana Ekvtimishvili
Rojena leta 1978 v Tbilisiju, Gruzija. V Potsdamu, Nemčija, je študirala scenaristiko. V Gruziji je ustanovila produkcijsko hišo Polare Film. Njen prvi celovečerec V razcvetu temelji na spominih iz njenega otroštva.

filmografija  (Nana Ekvtimishvili)
2007 The Lost Mainland (kratki dokumentarni/documentary short)
2011 Waiting for Mum (kratki)
2013 Grdzeli nateli dgeebi (In Bloom/V razcvetu)

Simon Gross
Rojen leta 1976 v Berlinu, Nemčija. Študiral je režijo v Münchnu, po študiju posnel nekaj kratkih filmov, leta 2006 pa svoj prvenec Fata Morgana. Je ustanovitelj lastnih produkcijskih hiš v Gruziji in Nemčiji.

filmografija  (Simon Gross)
1998 Sündenfall (Fall of Man) (kratki)
2001 Nachtrausch (Elated by Night) (kratki)
2006 Fata Morgana
2013 Grdzeli nateli dgeebi (In Bloom/V razcvetu)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnji teden vsak dan

Bolečina in slava Dolor y gloria

Pedro Almodóvar

nedelja, 22. 09. 2019 / 21:15 / Dvorana

Najnovejši film španskega mojstra Pedra Almodóvarja je duhovita, čutna in ganljiva avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti, ki je Antoniu Banderasu prinesla nagrado za najboljšega igralca na letošnjem Cannesu.

Dodatna projekcija

Beli vran The White Crow

Ralph Fiennes

ponedeljek, 23. 09. 2019 / 16:30 / Dvorana

Biografska drama o ključnem trenutku v življenju mladega Rudolfa Nurejeva, ki jo britanski igralec Ralph Fiennes zrežira kot preplet globokega poklona velikemu baletniku in napetega trilerja iz obdobja hladne vojne.

Zaton Napszállta

László Nemes

ponedeljek, 23. 09. 2019 / 19:00 / Dvorana

László Nemes nasledi z oskarjem nagrajeni prvenec Savlov sin z enigmatično zgodovinsko dramo o rojstvu 20. stoletja, a hkrati o civilizaciji na predvečer njenega zatona.