Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:30 (odprto še 04:57, tel: 01 239 22 17).

V krvi I blodet

Rasmus Heisterberg / Danska / 2016 / 104 min / danščina

Poletje v Köbenhavnu za štiri študente medicine pomeni brezskrbne dni in divje noči. Obenem pa je to tudi čas, ko se morajo mladeniči soočiti z odraščanjem, njihove sanje se začenjajo razblinjati, prijateljstva krhati, ljubezen pa postaja vse bolj boleča.

režija Rasmus Heisterberg, scenarij Rasmus Heisterberg, fotografija Niels Thastum, glasba Jonas Colstrup, Jóhann Jóhannsson, montaža Rasmus Stensgaard Madsen, igrajo Kristoffer Bech (Simon), Elliott Crosset Hove (Knud), Aske Bang (Søren), Mads Reuther (Esben)

festivali, nagrade Crossing Europe 2017, Rotterdam 2017

IMDb

Poletje v Köbenhavnu za štiri študente medicine pomeni brezskrbne dni in divje noči. Obenem pa je to tudi čas, ko se morajo mladeniči soočiti z odraščanjem, njihove sanje se začenjajo razblinjati, prijateljstva krhati, ljubezen pa postaja vse bolj boleča.

Triindvajsetletni Simon v Köbenhavnu študira medicino. Skupaj s sostanovalci in študijskimi kolegi Knudom, Sørenom in Esbenom v prostem času obiskuje lokale, osvaja dekleta in sploh živi kot brezskrben študent. A bliža se konec študija, njegovi prijatelji želijo prodati skupno stanovanje in študentsko življenje pustiti za seboj, Simon pa se še ne zmore sprijazniti s tem, da je že odrasel. Zaljubi se v natakarico Emilie, a ker se ne zna soočiti s svojimi resničnimi čustvi, še globlje zabrede v svet popivanja in celonočnih zabav, kar pa začne resno ogrožati njegova prijateljstva.

»V duši se bom vedno počutil scenarista. Vendar sem v tej zgodbi čutil, da moram sam dodati podobe in zaokroženo ozračje celotnega filma. Zgodbo sem črpal iz zelo osebnega vira in scenarij je v številnih pogledih malo pripoveden, kar ne bi delovalo, če ozračje in senzibilnost prizorov ne bi bila ustrezna. Zato sem navsezadnje spoznal, da je edina prava odločitev, da ga režiram sam.« (Rasmus Heisterberg)

Rasmus Heisterberg
Rojen leta 1975 v Köbenhavnu, Danska. Leta 2001 je diplomiral na Danski državni filmski šoli. Je scenaristični partner Nikolaja Arcela, s katerim sta napisala scenarije za številne filmske uspešnice, med drugimi tudi za filma Dekle z zmajskim tatujem in Kraljevska afera. V krvi je njegov režijski prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Metronom Metronom

Alexandru Belc

petek, 09. 06. 2023 / 17:00 / Dvorana

Bukarešta, 1972. Sedemnajstletna Ana sanja o ljubezni in svobodi. Neke noči se udeleži zabave, kjer s prijatelji pleše in posluša prepovedano radijsko oddajo Metronom. Takrat pa na vrata potrka Ceaușescujeva tajna policija … Film je prejel nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu.

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

petek, 09. 06. 2023 / 19:15 / Dvorana

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

petek, 09. 06. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.