Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:00 (odprto še 05:04, tel: 01 239 22 17).

Umetnost negativnega mišljenja Kunsten å tenke negativt

Bård Breien / Norveška / 2006 / 79 min / norveščina

iskriva veščina osvobojenega uma

režija Bård Breien, scenarij Bård Breien, fotografija Gaute Gunnari, montaža Zaklina Stojcevska, glasba Stein Berge Svendsen, zvok Peter Clausen, produkcija Dag Alveberg, igrajo Fridtjov Såheim, Kjersti Holmen, Kari Simonsen, Marian Saastad Ottesen, Per Schaaning, Henrik Mestad, Kirsti Eline Torhaug, distribucija v Sloveniji Demiurg

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Umetnost negativnega mišljenja je črna komedija o Geirru, ljubitelju glasbe in filmov, ki ga prometna nesreča priklene na invalidski voziček. V svojih poskusih, da bi svetu pokazal, kako grozno se počuti, Geirr zaide v slepo ulico. Postane ciničen, zagrenjen, samotarski, odvisen od trave, obseden z orožjem, Johnnyjem Cashom, Lovcem na jelene in Apokalipso zdaj! Njegova punca Ingvild se obupana zateče po pomoč k lokalni terapevtski skupini, ki jo sestavljajo pretirano navdušena mentorica in njeni, vsaj na videz, skrajno pozitivno naravnani pacienti. Geirr nad idejo skupinske terapije seveda ni navdušen, vendar se ukloni želji svoje punce, ko ta zagrozi, da ga bo zapustila. Kmalu se izkaže, da ima Geirr izrazito negativen učinek na ostale člane skupine, ki pripotujejo k njemu na obisk. Po drugi strani pa njegova »umetnost negativnega mišljenja« vse zbrane pripravi do tega, da se zares soočijo s svojimi težavami in pogledajo nase brez pomilovanja in lažnega pozitivizma. Zgodi se tragikomična noč zmešnjav, ki nikogar ne pusti nedotaknjenega.

zanimivosti
Pomembno vlogo v tem provokativnem filmu igra glasba. Ustvarjalci so namreč spretno izkoristili konjiček dolgolasega glavnega junaka – zaljubljenost v ameriško glasbo – ter film posejali z množico rokenrol, country in pop klasik v izvedbah legend, kakršne so Steppenwolf, Johnny Cash, Nina Simone in Fairport Convention.

Film Umetnost negativnega mišljenja je nastal v produkciji hiše Maipo Film & TV-produksjon, ki na Norveškem slovi kot jedro in zaščitna znamka kakovostnega filmskega ustvarjanja. V njihovem okrilju so nastali številni mednarodno odmevni norveški filmi zadnjega časa, med drugim huronska lokalna uspešnica in oskarjevski nominiranec Elling, ki smo ga lahko gledali tudi na naših platnih. Umetnost negativnega mišljenja je prvi rezultat najnovejše produkcijske politike te firme, ki se je nedavno pod nalepko Maipo Minimal odločila še bolj posvetiti spodbujanju prvencev, sicer z minimalnim proračunom, pa zato s popolno ustvarjalno svobodo, naklonjeno mladim avtorjem. Prvenec Umetnost negativnega mišljenja je bil tako posnet v rekordnem času, s pomočjo video tehnologije in praktično na eni sami lokaciji – ter je kot takšen dokaz, da so za jasno in odločno avtorsko vizijo dovolj že minimalna produkcijska sredstva.

portret režiserja in scenarista
Bård Breien je najprej študiral književnost in zgodovino idej na univerzi v Oslu, nato pa na Danskem še tri leta filmsko režijo. Je avtor scenarijev za več izobraževalnih in kratkih filmov. Umetnost negativnega mišljenja je njegov celovečerni prvenec.

kritike
»Zmagoslavno pregrešna črna komedija, ki se požvižga na politično korektnost do hendikepa. Umetnost negativnega mišljenja je videti kot križanec med Idioti Larsa von Trierja in Letom nad kukavičjim gnezdom. Iskrivo napisana štorija o na invalidski voziček priklenjeni žrtvi prometne nesreče, ki poruši spokojnost terapevtske skupine za hendikepirane, se izteče v katarzično sporočilo o nujnosti soočanja z realnostjo. Pogumno, burleskno norčevanje iz pozitivizma!«
Alissa Simon, Variety

»Prvenec norveškega režiserja Bårda Breiena Umetnost negativnega mišljenja je pohujšljiva, nesramna, uničujoča, satirična črna komedija, ki razcefra osladno neresničnost raznoraznih skupin za samopomoč in potepta psihiatre ter terapevte, ki takšne bebave terapije izvajajo na svojih pacientih.«
Mel Valentin, Filmcritic.com

»Godard je nekoč slavno pripomnil, da je vse, kar potrebujete, da bi posneli film, dekle in pištola. Norveški režiser Bård Breien si je to izjavo očitno vzel k srcu ter na spisek nujnih potrebščin dodal še hendikep. Črno črna komedija Umetnost negativnega mišljenja se vrti okrog depresivnih hendikepirancev, ki tekmujejo za titulo največje zgube, vendar film dejansko ni niti približno tako žaljiv, kot bi človek od takšnega zastavka pričakoval. /…/ Posnet s skromnimi tehničnimi sredstvi, pa zato obdarjen z odlično in izjemno razigrano igralsko zasedbo.«
Boyd van Hoeij, European-Films.net

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor I (2022) Svetovni jagodni izbor I (2022)

različni avtorji

torek, 29. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.

Vojna s samorogi Unicorn Wars

Alberto Vázquez

torek, 29. 11. 2022 / 19:00 / Dvorana

Film, v katerem se srečata Apokalipsa zdaj in Bambi, je protivojna basen z okoljskim pridihom, ki govori o starodavni vojni med vojsko medvedkov in samorogi.

Tekmovalni program I (2022) Tekmovalni program I (2022)

različni avtorji

torek, 29. 11. 2022 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi kratki animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope, ki se potegujejo za nagrado občinstva ;DSAF (Društvo slovenskega animiranega filma) in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.