Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 06:46, tel: 01 239 22 17).

Umetnost negativnega mišljenja Kunsten å tenke negativt

Bård Breien / Norveška / 2006 / 79 min / norveščina

iskriva veščina osvobojenega uma

režija Bård Breien, scenarij Bård Breien, fotografija Gaute Gunnari, montaža Zaklina Stojcevska, glasba Stein Berge Svendsen, zvok Peter Clausen, produkcija Dag Alveberg, igrajo Fridtjov Såheim, Kjersti Holmen, Kari Simonsen, Marian Saastad Ottesen, Per Schaaning, Henrik Mestad, Kirsti Eline Torhaug, distribucija v Sloveniji Demiurg

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Umetnost negativnega mišljenja je črna komedija o Geirru, ljubitelju glasbe in filmov, ki ga prometna nesreča priklene na invalidski voziček. V svojih poskusih, da bi svetu pokazal, kako grozno se počuti, Geirr zaide v slepo ulico. Postane ciničen, zagrenjen, samotarski, odvisen od trave, obseden z orožjem, Johnnyjem Cashom, Lovcem na jelene in Apokalipso zdaj! Njegova punca Ingvild se obupana zateče po pomoč k lokalni terapevtski skupini, ki jo sestavljajo pretirano navdušena mentorica in njeni, vsaj na videz, skrajno pozitivno naravnani pacienti. Geirr nad idejo skupinske terapije seveda ni navdušen, vendar se ukloni želji svoje punce, ko ta zagrozi, da ga bo zapustila. Kmalu se izkaže, da ima Geirr izrazito negativen učinek na ostale člane skupine, ki pripotujejo k njemu na obisk. Po drugi strani pa njegova »umetnost negativnega mišljenja« vse zbrane pripravi do tega, da se zares soočijo s svojimi težavami in pogledajo nase brez pomilovanja in lažnega pozitivizma. Zgodi se tragikomična noč zmešnjav, ki nikogar ne pusti nedotaknjenega.

zanimivosti
Pomembno vlogo v tem provokativnem filmu igra glasba. Ustvarjalci so namreč spretno izkoristili konjiček dolgolasega glavnega junaka – zaljubljenost v ameriško glasbo – ter film posejali z množico rokenrol, country in pop klasik v izvedbah legend, kakršne so Steppenwolf, Johnny Cash, Nina Simone in Fairport Convention.

Film Umetnost negativnega mišljenja je nastal v produkciji hiše Maipo Film & TV-produksjon, ki na Norveškem slovi kot jedro in zaščitna znamka kakovostnega filmskega ustvarjanja. V njihovem okrilju so nastali številni mednarodno odmevni norveški filmi zadnjega časa, med drugim huronska lokalna uspešnica in oskarjevski nominiranec Elling, ki smo ga lahko gledali tudi na naših platnih. Umetnost negativnega mišljenja je prvi rezultat najnovejše produkcijske politike te firme, ki se je nedavno pod nalepko Maipo Minimal odločila še bolj posvetiti spodbujanju prvencev, sicer z minimalnim proračunom, pa zato s popolno ustvarjalno svobodo, naklonjeno mladim avtorjem. Prvenec Umetnost negativnega mišljenja je bil tako posnet v rekordnem času, s pomočjo video tehnologije in praktično na eni sami lokaciji – ter je kot takšen dokaz, da so za jasno in odločno avtorsko vizijo dovolj že minimalna produkcijska sredstva.

portret režiserja in scenarista
Bård Breien je najprej študiral književnost in zgodovino idej na univerzi v Oslu, nato pa na Danskem še tri leta filmsko režijo. Je avtor scenarijev za več izobraževalnih in kratkih filmov. Umetnost negativnega mišljenja je njegov celovečerni prvenec.

kritike
»Zmagoslavno pregrešna črna komedija, ki se požvižga na politično korektnost do hendikepa. Umetnost negativnega mišljenja je videti kot križanec med Idioti Larsa von Trierja in Letom nad kukavičjim gnezdom. Iskrivo napisana štorija o na invalidski voziček priklenjeni žrtvi prometne nesreče, ki poruši spokojnost terapevtske skupine za hendikepirane, se izteče v katarzično sporočilo o nujnosti soočanja z realnostjo. Pogumno, burleskno norčevanje iz pozitivizma!«
Alissa Simon, Variety

»Prvenec norveškega režiserja Bårda Breiena Umetnost negativnega mišljenja je pohujšljiva, nesramna, uničujoča, satirična črna komedija, ki razcefra osladno neresničnost raznoraznih skupin za samopomoč in potepta psihiatre ter terapevte, ki takšne bebave terapije izvajajo na svojih pacientih.«
Mel Valentin, Filmcritic.com

»Godard je nekoč slavno pripomnil, da je vse, kar potrebujete, da bi posneli film, dekle in pištola. Norveški režiser Bård Breien si je to izjavo očitno vzel k srcu ter na spisek nujnih potrebščin dodal še hendikep. Črno črna komedija Umetnost negativnega mišljenja se vrti okrog depresivnih hendikepirancev, ki tekmujejo za titulo največje zgube, vendar film dejansko ni niti približno tako žaljiv, kot bi človek od takšnega zastavka pričakoval. /…/ Posnet s skromnimi tehničnimi sredstvi, pa zato obdarjen z odlično in izjemno razigrano igralsko zasedbo.«
Boyd van Hoeij, European-Films.net

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kinobalon / Bobri

Zverinice iz gozda Hokipoki Dyrene i Hakkebakkeskogen

Rasmus A. Sivertsen

sobota, 25. 09. 2021 / 13:45 / Dvorana

Lutkovni muzikal ali basen, ki nas nostalgično spomni na Zverinice iz Rezije.

Kinobalon / Bobri

Moj brat lovi dinozavre Mio Fratello Rincorre i Dinosauri

Stefano Cipani

sobota, 25. 09. 2021 / 16:00 / Dvorana

Ganljiv in obenem humoren film o najstniških tegobah, sprejemanju drugačnega in lastnega je posnet po resnični zgodbi ter istoimenski knjigi Giacoma Mazzariola, mladi iz kar 32 držav pa so mu podelili Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

sobota, 25. 09. 2021 / 17:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.