Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Ugrabljen Rapito

Marco Bellocchio / Italija, Nemčija, Francija / 2023 / 125 min / italijanščina

Kronologija neslavnega poglavja iz zgodovine katoliške cerkve, ko so cerkvene oblasti ugrabile dečka iz judovske družine in ga prisilile v krščansko izobrazbo.

igrajo Enea Sala (mlajši/younger Edgardo Mortara), Leonardo Maltese (starejši/older Edgardo Mortara), Fausto Russo Alesi (Salomone Mortara), Barbara Ronchi (Marianna Padovani Mortara), Fabrizio Gifuni (Pier Gaetano Feletti), Paolo Pierobon (papež Pij IX./Pope Pious IX), Filippo Timi (Giacomo Antonelli), Bruno Cariello (Maresciallo Lucidi)

festivali, nagrade Cannes 2023, München 2023

Leta 1858 papeževi vojščaki vdrejo v dom družine Mortara v judovski četrti Bologne. Po ukazu kardinala so prišli po Edgarda, njihovega sedemletnega sina. Otrok je bil namreč še kot dojenček na skrivaj krščen in papeški zakon je v teh primerih nedvoumen: Edgardo mora biti deležen katoliške izobrazbe. Njegovi presenečeni in pretreseni starši poskušajo storiti vse, da bi jim vrnili sina, primer pa zaradi pozornosti javnosti in mednarodne judovske skupnosti kmalu dobi tudi politično razsežnost. A papež in cerkev se z vrnitvijo otroka nikakor ne strinjata, saj poskušata s tem utrditi omajano družbeno moč.

»Ugrabitev Edgarda Mortare je zločin proti nevpadljivi, zmerno premožni družini, spoštljivi do oblasti v času, ko je Evropo prepihoval veter svobode, ko so se povsod začela uveljavljati liberalna načela. Odvedba malega Edgarda zato simbolizira obupano, skrajno nasilno voljo usihajoče moči, ki poskuša kljubovati lastnemu propadu. Totalitarni režimi pogosto izkusijo takšne pretrese, ki jim le za kratek čas omogočijo iluzijo zmage, kratek predsmrtni krč.« (Marco Bellocchio)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Toni, Staša in čarobna luč Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Filip Pošivač

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Lutkovni animirani film o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi ter o tem, kako je biti drugačen. Predbožična pripoved za vso družino.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

nedelja, 10. 12. 2023 / 13:45 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«