Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:15 (za danes zaprto).

Ugrabitev Michela Houellebecqa L'enlèvement de Michel Houellebecq

Guillaume Nicloux / Francija / 2014 / 92 min / francoščina

Igrivi dokumentarni triler "razkrije" resnico o nenavadnem izginotju enfant terribla sodobne francoske literature Michela Houellebecqa, ki v filmu s precej samoironije igra samega sebe.

igrajo Michel Houellebecq, Maria Bourjala, Luc Schwarz, Mathieu Nicourt, Maxime Lefrancois, distribucija Demiurg

festivali, nagrade Berlin 2014, Tribeca 2014 (posebna omemba žirije)

IMDb

Septembra 2011 je razvpiti francoski pisatelj Michel Houellebecq med promocijsko turnejo skrivnostno izginil. Zakrožile so govorice, da so ga ugrabili islamski skrajneži, morda celo marsovci. Igrivi dokumentarni triler »razkrije« resnico o izginotju enfant terribla sodobne francoske literature, ki v filmu s precej samoironije igra samega sebe.

»/…/ Houellebecq v filmu deluje presenetljivo iskreno: občutek imamo, da se nam predstavlja resnični človek in ne neka Niclouxova fiktivna, filmska verzija njega samega. Pogosto osovraženi écrivain, ki sicer pripomni, da ‘ni nikoli trdil, da je strpen’, se razkrije kot duhovit, bistroumen, občutljiv in presenetljivo všečen /…/ posameznik, ki mu uspe stockholmski sindrom obrniti na glavo: namesto da bi se bolestno navezal na svoje ugrabitelje, se zdi, da so ti povsem očarani od njega.«
– Ana Jurc, MMC RTV SLO

»Michel Houellebecq je literarni Charlie Hebdo: v svoji karieri je mnoge ‘karikiral’ in en passant užalil, tudi muslimane, ko je leta 2002 izjavil, da je ‘islam najneumnejša religija’. Ko je pred nekaj leti za dlje časa skrivnostno izginil, so najprej pomislili, da so ga ugrabili. Na srečo Islamske države tedaj še ni bilo, Al Kaida pa je bila v defenzivi. In Ugrabitev Michela Houellebecqa je obešenjaška, skoraj burleskna reimaginacija tega ‘nedogodka’.«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Vsi štirje možje, pa tudi stranski liki, se v dolgih razpravah o literaturi, prihodnosti Evrope, boleznih notranjega ušesa in tricepsih izkažejo za sijajno družbo.«
– Melissa Anderson, The Village Voice

»Zabavno ekscentričen, pogosto komično absurden.«
– Manohla Dargis, The New York Times

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

112 Den skyldige

Gustav Möller

sreda, 26. 02. 2020 / 10:00 / Dvorana

Eden najbolj nagrajevanih prvencev lanskega leta; minimalističen danski krimič, kjer ima policist v napeti tekmi s časom na voljo le eno orodje: telefon.

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević

sreda, 26. 02. 2020 / 16:00 / Mala dvorana

Dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Zgodba o najboljših ljudeh v najslabših časih. Veliki zmagovalec Puljskega filmskega festivala, kjer so ga gledalci sprejeli s stoječimi ovacijami.

Prekla Dilda

Kantemir Balagov

sreda, 26. 02. 2020 / 17:00 / Dvorana

Pretresljiva in čudovito posneta zgodba o dveh mladih ženskah, ki iščeta smisel in upanje v ruševinah povojnega Leningrada.