Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:20 (odpre se čez 04:26).

Ugrabitev Michela Houellebecqa L'enlèvement de Michel Houellebecq

Guillaume Nicloux / Francija / 2014 / 92 min / francoščina

Igrivi dokumentarni triler "razkrije" resnico o nenavadnem izginotju enfant terribla sodobne francoske literature Michela Houellebecqa, ki v filmu s precej samoironije igra samega sebe.

igrajo Michel Houellebecq, Maria Bourjala, Luc Schwarz, Mathieu Nicourt, Maxime Lefrancois, distribucija Demiurg

festivali, nagrade Berlin 2014, Tribeca 2014 (posebna omemba žirije)

IMDb

Septembra 2011 je razvpiti francoski pisatelj Michel Houellebecq med promocijsko turnejo skrivnostno izginil. Zakrožile so govorice, da so ga ugrabili islamski skrajneži, morda celo marsovci. Igrivi dokumentarni triler »razkrije« resnico o izginotju enfant terribla sodobne francoske literature, ki v filmu s precej samoironije igra samega sebe.

»/…/ Houellebecq v filmu deluje presenetljivo iskreno: občutek imamo, da se nam predstavlja resnični človek in ne neka Niclouxova fiktivna, filmska verzija njega samega. Pogosto osovraženi écrivain, ki sicer pripomni, da ‘ni nikoli trdil, da je strpen’, se razkrije kot duhovit, bistroumen, občutljiv in presenetljivo všečen /…/ posameznik, ki mu uspe stockholmski sindrom obrniti na glavo: namesto da bi se bolestno navezal na svoje ugrabitelje, se zdi, da so ti povsem očarani od njega.«
– Ana Jurc, MMC RTV SLO

»Michel Houellebecq je literarni Charlie Hebdo: v svoji karieri je mnoge ‘karikiral’ in en passant užalil, tudi muslimane, ko je leta 2002 izjavil, da je ‘islam najneumnejša religija’. Ko je pred nekaj leti za dlje časa skrivnostno izginil, so najprej pomislili, da so ga ugrabili. Na srečo Islamske države tedaj še ni bilo, Al Kaida pa je bila v defenzivi. In Ugrabitev Michela Houellebecqa je obešenjaška, skoraj burleskna reimaginacija tega ‘nedogodka’.«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Vsi štirje možje, pa tudi stranski liki, se v dolgih razpravah o literaturi, prihodnosti Evrope, boleznih notranjega ušesa in tricepsih izkažejo za sijajno družbo.«
– Melissa Anderson, The Village Voice

»Zabavno ekscentričen, pogosto komično absurden.«
– Manohla Dargis, The New York Times

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Predpremiere

Izdajalec Il Traditore

Marco Bellocchio

petek, 15. 11. 2019 / 11:00 / Dvorana

Zgodnja osemdeseta. Med sicilijanskimi mafijskimi šefi divja vojna za nadzor nad trgovino s heroinom. Iz skrivališča v Braziliji mafijec Tommaso Buscetta opazuje, kako doma pobijajo njegove sorodnike, vedoč, da bo sam morda naslednji. Ko ga brazilska policija aretira in pošlje v Italijo, Buscetta sprejme odločitev, ki bo za vedno spremenila zgodovino mafije: srečal se bo s sodnikom Giovannijem Falconejem in prelomil prisego, ki jo je dal cosi nostri.

LIFFe / Kralji in kraljice

Gospodov glas Az Úr hangja

György Pálfi

petek, 15. 11. 2019 / 15:00 / Dvorana

Priznani madžarski režiser György Pálfi (Taksidermija) je za distopični celovečerec o temačni zgodovini neke družine našel navdih v istoimenskem kultnem romanu Stanislava Lema.

LIFFe / Predpremiere

Mleko Héraðið

Grímur Hákonarson

petek, 15. 11. 2019 / 17:30 / Dvorana

Zgodba o preprosti kmečki ženski, ki se zoperstavi krivicam in neenakopravnosti v prevladujoče moškem svetu, je tiha himna ženskemu pogumu, ki jo prevevata značilni islandska preprostost in iskrenost.