Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).

Tri okna in obešenje Tri Dritare dhe nje Varje

Isa Qosja / Kosovo, Nemčija / 2014 / 93 min

Pronicljiv komentar na temo spolne neenakosti v kosovski družbi, podan skozi portret patriarhalnega mikrokozmosa značilne kosovske vasice, ki se spopada s travmo medvojnih posilstev. 

režija Isa Qosja, scenarij Zymber Kelmendi, fotografija Gökhan Tiryaki, montaža Agrom Vula, igrajo Irena Cahani (Lushe), Luan Jaha (Uka), Donat Qosja (Sokol), Aurita Agushi (Ukova žena Zade), Leonora Mehmetaj (Sokolova žena Nifa), Orik Morina (Lushejin sin Beni), Syle Kuqi, Selman Jusufi, Selatin Ademi, Xhevat Qorraj, Avdullah Xhikokaj, produkcija Shkumbin Istrefi, Mentor Shala

 

festivali, nagrade Sarajevo 2014 (nagrada Cineuropa), Solun 2014 (nagrada občinstva), Jeruzalem 2015

IMDb

Piše se leto 2000. Prebivalci kosovske vasice se leto dni po koncu vojne še vedno postavljajo na noge. Učiteljici Lushe vest ne da miru, zato v intervjuju novinarki iz tujine pove zgodbo o tem, kako so njo in tri njene sovaščanke med vojno posilili srbski vojaki. Ko novica pride na plan, začnejo vaški možje s sumničenjem opazovati svoje žene, da bi ugotovili, ali so bile tudi one med posiljenimi. Kmalu se razve, da je bila vir informacije Lushe, in vaščani bi naredili vse, da jo skupaj z njenim sinom spodijo iz vasi.

Pronicljiv komentar na temo spolne neenakosti v kosovski družbi, podan skozi portret patriarhalnega mikrokozmosa značilne kosovske vasice, ki se spopada s travmo medvojnih posilstev. 

»Tematika filma Tri okna in obešenje je zelo težka. O njej ni bilo lahko posneti filma. Liki so psihološko zapleteni, neprestano tik pred izbruhom določenih čustev. Nisem želel ustvariti težko gledljivega filma, vseeno pa se nisem hotel izogniti dramatičnosti in odnosov med liki.« (Isa Qosja)

Isa Qosja
Rojen leta 1949 v Vusanju v Črni gori. Je albanski režiser in profesor na prištinski univerzi, avtor številnih umetniških in dokumentarnih filmov. Njegov film Proka je bil prikazan na številnih mednarodnih festivalih, med drugimi tudi v Cannesu, film Tri okna in obešenje pa je bil prvi kosovski kandidat za tujejezičnega oskarja.

filmografija
1978 Poseta u noći (kratki)
1978 Klub samoubica (kratki)
1979 Kur pranvera xhirohet (kratki dok.)
1980 I Drug Tito Ljubljana (kratki dok.)
1982 Ne oret e vona (TV-serija)
1984 Proka
1988 Rojet e mjegulles
2005 Kukumi
2014 Tri Dritare dhe nje Varje (Tri okna in obešenje)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.