Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 06:34, tel: 01 239 22 17).

Trg nebeškega miru Frontline - The Gate of Heavenly Peace

Carma Hinton / ZDA / 1995 / 180 min / kitajščina

Dokumentarec, ki z intervjuji in arhivskimi posnetki podrobno razišče okoliščine in vso kompleksnost krvavo zatrtih protestov za demokracijo in človekove pravice na Trgu nebeškega miru v Pekingu leta 1989.

režija Carma Hinton, scenarij Geremie Barmé, John Crowley, fotografija Richard Gordon, glasba Mark Pevsner

festivali, nagrade George Foster Peabody Award 1996, Banff World Television Festival 1997 (nagrada mednarodne žirije, najboljši družbeni in politični dokumentarec)

IMDb Uradna stran

Aprila 1989 so bile oči mednarodne javnosti uprte v obisk sovjetskega predsednika Gorbačova na Kitajskem. Svetovni mediji so prišli na politični vrh, vkorakali pa v nekaj, kar je bilo še najbolj podobno revoluciji. Svet so obkrožili posnetki idealističnih zahodnjaško usmerjenih mladeničev, pripravljenih umreti za demokracijo, v nasprotju s podobami postaranih komunističnih avtokratov. Resnica je bila seveda veliko bolj zapletena. Uporniki se niso strinjali ne glede ciljev ne glede sredstev za njihovo dosego. Prav tako so bila tudi mnenja vlade različna. Film postavi podobe, ki so jih v javnost poslali zahodni mediji, v širši zgodovinski in kulturni kontekst ter pokaže, kako je na obeh straneh ekstremistična stran polagoma zadušila zmernejše glasove, ki so želeli spremembe doseči zlagoma in mirno.

»Funkcionarji niso privolili v intervjuje, čeravno bi morda z nami govorili zaupno. V filmu, kot je naš, v katerem nihče z vlade ali povezan z njo ne želi dati uradne izjave, lahko pokažemo samo njihova dejanja: odprte novinarske konference, oznanila, aretacije in posnetke ubojev. To je edino gradivo, ki nam je na voljo.«
(Carma Hinton)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 23. 06. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Vrvež v moji glavi 2 Inside Out 2

Kelsey Mann

nedelja, 23. 06. 2024 / 16:50 / Dvorana

Naredimo prostor za nova čustva. Nadaljevanje animirane uspešnice Vrvež v moji glavi.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 23. 06. 2024 / 18:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.