Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:30 (za danes zaprto).

Tovor 200 Gruz 200

Aleksej Balabanov / Rusija / 2007 / 89 min / ruščina

Eden najbolj kontroverznih filmov sodobne ruske kinematografije.

režija Aleksej Balabanov, scenarij Aleksej Balabanov, fotografija Aleksander Simonov, montaža Tatjana Kuzmičjova, produkcija Sergej Seljanov, igrajo Aleksej Serebrjakov, Leonid Gromov, Juri Stepanov, Agnija Kuznecova, Aleksej Polujan, Mihail Skrjabin, Leonid Bičevin, Natalja Akimova

festivali, nagrade Svetovna premiera na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah 2007. Nagrada za najboljšo režijo na mednarodnem filmskem festivalu v Gijónu. Ljubljanski mednarodni filmski festival 2007. Rotterdam 2008.

IMDb Uradna stran

zgodba
Sovjetska zveza leta 1984. Obdobje sovjetskega imperija je v zatonu, kar je mogoče zaznati tudi na ruskem podeželju. Hčerka sekretarja regionalnega partijskega komiteja se zvečer s prijatelji odpravi v diskoteko. Tam jo nazadnje vidijo, nato pa se za njo izgubi vsaka sled. Prič ni, prav tako nobenega uradnega osumljenca. Iste noči se v hiši na obrobju mesta zgodi brutalen zločin. Storilec naj bi bil lastnik hiše. Oba primera preiskuje zlobni in sadistični policijski načelnik Žurov.

Provokativna in mračna drama, ki se učinkovito poigrava z elementi srhljivke, da bi zarisala portret preklete družbe, po kateri straši truplo totalitarizma.

zanimivosti
Naslov filma, Tovor 200, je pogovorna oznaka za letalski tovor, krste ubitih sovjetskih vojakov, ki je v času dogajanja filma redno dospeval iz Afganistana.

iz prve roke
»Ko si film izmislim, že vem, kako bo narejen stilistično. Od samega začetka sem se zavedal, da bo Tovor 200 škandalozen film. Da bodo ljudje govorili o njem in da mnogim ne bo všeč, da pa nikogar ne bo pustil hladnega. Že zdaj lahko trdim, da smo naredili dober film. Glavna težava, ki jo vidim, je gledalčevo dojemanje obdobja nazadovanja, saj se nekateri ljudje tistih let spominjajo kot svojega najboljšega časa, Tovor 200 pa je zelo težak film. Celo zame.«
Aleksej Balabanov, režiser in scenarist

portret režiserja
Aleksej Balabanov se rodi leta 1959 v Jekaterinburgu, četrtem največjem ruskem mestu. Leta 1981 diplomira kot prevajalec na Univerzi Maksima Gorkega, vendar ga že takrat bolj kot prevajanje zanima filmska umetnost. Med letoma 1983 in 1987 je kot asistent režije zaposlen pri filmskem studiu Sverdlovsk, nato leta 1990 diplomira še iz eksperimentalnega študija avtorskega filma. Širšo pozornost prvič pritegne z izvrstno kriminalko Brat (1997), v kateri popisuje rusko mafijsko podzemlje, ki se je razraslo po padcu nekdanjega sovjetskega imperija. Film je doma in na tujem tako uspešen, da Balabanov leta 2000 posname nadaljevanje, Brat 2. Oba filma sta bila predvajana tudi v Sloveniji. Živo zanimanje za usodo domovine in njenih mračnih obrazov pa izkazuje tudi v kontroverznem Tovoru 200, ki zaenkrat velja za vrhunec njegove ustvarjalske kariere.

kritike
»Film režiserja Alekseja Balabanova je izrazita mešanica srhljivke in groteske. /…/ Pri tem je seveda odveč poudarjati, da je trupel v tem filmu nešteto, najtežje med njimi pa je sam upravni sistem Sovjetske zveze. Z vso to široko paleto družbenih prototipov režiser zelo eksplicitno obračuna s preteklostjo.«
Gabriela Babnik, Ampak

»S tanko iglo / direktno / v oko // brez vesti / brez usmiljenja«
Igor Bizjan, KINO!

»Delo, ki bo gledalce močno presenetilo.«
Denis Valič, Delo

»Enajsti film Alekseja Balabanova, gotovo najbolj priznanega post-sovjetskega režiserja, ki si ga kar dva meseca ni upala postaviti na izposojevalne police nobena videotečna družba, premore toliko kontroverznosti, da še dobro leto po premieri deli ruske gledalce na dva pola. /…/ Pravzaprav obstaja velika možnost, da vas bo eksistencialno pretresel!«
Boštjan Jurič, Bajta.si, prvi koroški spletni časopis

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pacifikcija Pacifiction

Albert Serra

torek, 31. 01. 2023 / 17:00 / Dvorana

Atmosferični anti-triler katalonskega auteurja Alberta Serre (Čas vitezov, Pesem ptic, Svoboda) prikliče sence kolonializma na Južnem Pacifiku.

Pošvedrani klavir Pošvedrani klavir

Miha Vipotnik

torek, 31. 01. 2023 / 17:30 / Mala dvorana

Filmsko-glasbena povest, ki s pomočjo igranih in animiranih vložkov pripoveduje zgodbo o starem zapuščenem klavirju v studiu 1 Radia Slovenija. Izhodišča za zgodbe so resnična, podprta s pričevanji poznavalcev, vse ostalo pa je plod domišljije in ustvarjalnega zanosa avtorjev. Film je prejel vesno za izvirno glasbo ter nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk.

LGBT_SLO_1984 LGBT_SLO_1984

Boris Petkovič

torek, 31. 01. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Dokumentarni pogled na slovensko LGBT gibanje skozi prizmo aktivizma in kulture.