Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 12:41).

Tokio! Tokyo!

Leos Carax, Michel Gondry, Bong Joon-ho / Francija, Japonska, Nemčija / 2008 / 112 min

Tokio!, film o japonski metropoli, je lepljenka miniatur z nadrealističnim pridihom ter s podpisi treh slovitih nejaponskih režiserjev – Michela Gondryja, Léosa Caraxa in Bong Joon-hoja.

režija Leos Carax, Michel Gondry, Bong Joon-ho, scenarij Michel Gondry, Leos Carax, Bong Joon-ho, Gabrielle Bell, fotografija Masami Inomoto, Caroline Champetier, Jun Fukumoto, montaža Nelly Quettier, glasba Etienne Charry, Lee Byung-woo, igrajo Denis Lavant (Merde), Jean-Francois Balmer (mojsterVoland), Yu Aoi (dostavljavka pic), Ayako Fujitaji (Hiroko), Teruyuki Kagawa (moški/man), Ryo Kase (Akira)

festivali, nagrade Cannes – Poseben pogled/Un Certain Regard 2008

IMDb

Tokio!, film o japonski metropoli, je lepljenka miniatur z nadrealističnim pridihom ter s podpisi treh slovitih nejaponskih režiserjev – Michela Gondryja, Léosa Caraxa in Bong Joon-hoja.

Gondry obravnava tokijski nepremičninski trg in brezposelnost; v njegovi zgodbi nastopi mlad par, ki mora najti službo, da bi lahko najel stanovanje. Carax v svojem delu triptiha postreže z rdečebrado pošastjo iz kanalizacije, ki terorizira mimoidoče. Bongov segment predstavi hikikomorija, samotarja, ki se izogiba stiku z ljudmi in na svoji koži ne prenese sončnih žarkov ter tako ostaja skrit za domačimi stenami. Junake iz vseh treh zgodb povezuje nezmožnost prilagoditve in vključitve v sodobno družbo, hkrati pa vsako zgodbo zaznamuje samosvoj avtorski slog.

»To ni film o Tokiu. Ne navdušujem se nad Tokiem. Ko so producenti predlagali, da bi zelo hitro napisal scenarij, ki bi ga posneli v Tokiu, sem privolil, samo da bi se znova vrnil na delo. Zgodba nima nič opraviti s Tokiem. Lahko bi šlo za katero koli veliko mesto sveta. Ne gre za režiserjev projekt; gre za projekt producentov. Vseeno sem uporabil nekaj japonskih prvin — da gre za otok, čustveno zadržanost, dejstvo, da tujcev skorajda ni.« (Leos Carax)

Léos Carax
Rojen leta 1960 kot Alexandre Oscar Dupont v pariškem predmestju Suresnes. Pri šestnajstih je pustil šolo in se preselil v Pariz, kjer je po več ur preživljal v Francoski kinoteki ter tu in tam, še kot najstnik, prispeval članek za slovite Cahiers du Cinéma. Pred prvim celovečercem Fant sreča dekle se je poigraval z nekaj kratkimi filmi, prvenec pa mu je prinesel sloves čudežnega otroka in napovedal njegov povsem samosvoj režijski slog. V nekaj velikih vlogah je nastopil tudi kot igralec, med njimi v Godardovem Kralju Learu.

filmografija
1978 La Fille revée (kratki, nedokončani/short, unfinished)
1980 Strangulation Blues (Daviteljev blues) (kratki/short)
1984 Boy Meets Girl (Fant sreča dekle)
1986 Mauvais sang (Bad Blood/Slaba kri)
1991 Les amants du Pont-Neuf (The Lovers on the Bridge/Ljubimca z mostu Pont-Neuf)
1997 Sans Titre (Brez naslova) (kratki/short)
1999 Pola X
2008 Tokyo!: segment »Merde«
2012 Holy Motors

Michel Gondry
Rojen leta 1963 v Versaillesu v Franciji. Študiral je umetnost. Posnel je osem celovečernih in nekaj kratkometražnih filmov ter okrog sedemdeset videospotov. Je tudi glasbenik.

filmografija (izbor)
2005 Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Večno sonce brezmadežnega uma)
2008 Tokyo! (Tokio!)
2011 The Green Hornet (Zeleni sršen)
2012 The We and the I

Bong Joon-ho
Rojen leta 1969 v Južni Koreji. Študiral je sociologijo in film. Mednarodni uspeh v kritiških krogih je požel že s svojim prvim celovečernim filmom Barking Dogs Never Bite.

filmografija (izbor)
2000 Barking Dogs Never Bite
2004 Memories of Murder (Nepozabni umori)
2006 The Host (Gostitelj)
2008 Tokyo! (Tokio!)
2009 Mother

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

četrtek, 30. 05. 2024 / 18:00 / Dvorana

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.

Samsara Samsara

Lois Patiño

četrtek, 30. 05. 2024 / 20:30 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 31. 05. 2024 / 15:45 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.