Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odpre se čez 43 minut).
Animateka 2019

Tito in ptice Tito e os Pássaros

Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar, André Catoto / Brazilija / 2018 / 73 min / 8+

Desetletni deček Tito skuša s prijatelji rešiti svet pred epidemijo strahu.

režija Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar, André Catoto, scenarij Eduardo Benaim, Gustavo Steinberg, umetniška direktorja Chico Bela, Vini Wolf, glasba Ruben Feffer, Gustavo Kurlat, glasovi Pedro Henrique, Denise Fraga, Matheus Nachtergaele, Mateus Solano, producenti Daniel Greco, Felipe Sabino, Gustavo Steinberg, produkcija Bits Produções, NIP, distribucija Indie Sales

festivali, nagrade Nagrada za najboljši animirani film, Festival animiranega filma Anima Mundi, 2018. Nagrada otroške žirije, Mednarodni festival otroškega filma v Chicagu, 2018. Nagrada žirije, Festival otroškega filma v Seattlu, 2018. Zmagovalec mednarodnega profesionalnega tekmovalnega programa, Mednarodni filmski festival Ojo de Pescado, 2018. Nagrada za najboljši animirani film, Filmski festival v Havani, 2018. Posebna nagrada žirije in nagrada kritikov, Mednarodni filmski festival Monstra, 2018. Nagrada anima't, Katalonski mednarodni festival fantastičnega filma v Sitgesu, 2018. Nominacija za najboljši celovečerni film, Mednarodni festival animiranega filma v Annecyju, 2018. Nominacija za najboljši neodvisni animirani celovečerni film, nagrade Annie, 2019.

IMDb

Tito je plah desetletni deček, ki živi z mamo. Ko nenadoma izbruhne nenavadna epidemija bolezni, ki s slabostjo prizadene človeka, kadar ga je strah, Tito hitro ugotovi, da bo zdravilo zagotovo nekako povezano z očetovimi izgubljenimi raziskavami o ptičjem petju.

Tito se zato s prijateljema odpravi na pot, da bi rešil svet pred epidemijo, njegov lov na protistrup pa se prelevi v iskanje odsotnega očeta in lastne identitete.

»Mojemu rojstnemu mestu São Paulu pravijo »mesto zidov«. V njem živi dvajset milijonov ljudi in večina se skriva za ograjami, bodečimi in električnimi žicami – kot da bi strah postal epidemija, bolezen. Morda me je zato vedno vznemirjala ideja, da je strah nalezljiv. In prav toliko kot resnično nasilje k tej epidemiji pripomore namišljeno nasilje – ki morda izvira iz dejstev, vendar je močno medijsko napihnjeno. […]

Sanj o tem, da bi zaživeli v resnično demokratični družbi, ne rušijo resnične nevarnosti, proti katerim se je mogoče boriti, temveč namišljene. Zdelo se mi je, da o tej epidemiji ni posnetih veliko filmov, predvsem ne za otroke. In zdi se mi, da otrokom ne bo preostalo drugega, kot da sami poiščejo pot iz zmede, ki smo jim jo ustvarili. Upam, da jim uspe!«
– Gustavo Steinberg

»Ves film smo hoteli izdelati z oljnimi barvami, vendar se je izkazalo, da tak produkcijski model ne bi bil vzdržen. Grafična hrbtenica filma Tito in ptice je tako rezultat lovljenja ravnotežja med neizprosnim iskanjem najboljšega načina upodabljanja geste in našim pristnim izražanjem ter potrebo po prilagajanju želja sredstvom, ki bi bila na voljo. Tako smo na primer fotografirali poteze čopiča z oljno barvo, da jih je ekipa uporabila pri digitalnem slikanju. Nato smo v procesu sestavljanja zgodbe še okrepili teksturo barve in poteze ter s tem poudarili osvetlitev, sence in druge elemente, dodali pa smo tudi animirane učinke, kot so dim, ogenj ipd.«
– Gabriel Bitar

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Medtem ko vas ni bilo Sorry We Missed You

Ken Loach

sreda, 11. 12. 2019 / 13:00 / Dvorana

Pretresljiva drama Kena Loacha se z lucidnostjo in človečnostjo loti še enega perečega problema sodobne družbe: prekarnega dela in njegovega pogubnega vpliva na družinsko življenje.

iOtok iOtok

Miha Čelar

sreda, 11. 12. 2019 / 15:00 / Mala dvorana

iOtok je celovečerni dokumentarec o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti.

Aeronavta The Aeronauts

Tom Harper

sreda, 11. 12. 2019 / 16:00 / Dvorana

Napeta, vizualno osupljiva, pravljično navdahnjena in po resnični dogodkih posneta pustolovščina spet združi Felicity Jones in Eddieja Redmayna (Teorija vsega) – tokrat v košari balona na tvegani poti k novim znanstvenim odkritjem.