Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 05:28, tel: 01 239 22 17).
V torek, 22. marca ob 19:00

Tisti, ki ostanejo Ceux qui restent

Anne Le Ny / Francija / 2007 / 94 min / francoščina

režija Anne Le Ny

scenarij Anne Le Ny

fotografija Patrick Blossier

montaža Idit Bloch

glasba Béatrice Thiriet

produkcija Jean-Philippe Andraca, Christian Bérard

igrajo Vincent Lindon, Emmanuelle Devos, Yeelem Jappain, Anne Le Ny, Grégoire Oestermann

festivali, nagrade ColCoa Los Angeles 2008. Festival francoskega filma v Bangkoku 2009. Festival francosko govorečega filma v Bratislavi 2008. Hongkong 2008. French Film Festival UK 2008. Festival francoskega filma v Singapurju 2009. Nominacije za nagrado César Francoske filmske akademije za najboljši režijski prvenec in izvirni scenarij (Ann Le Ny) ter najboljšo moško vlogo (Vincent Lindon).

zgodba

Bertrand in Lorraine sta med tistimi, ki ostanejo. Tistimi, ki nervozno korakajo gor in dol po hodnikih, ki zastavljajo prepovedana vprašanja, ki jih opazijo v vrsti pred trafiko, ki ob kavi preglasno govorijo in skrivaj kadijo zgoraj, na strehi bolnišnice, kjer se zdravijo njihovi možje in žene. Da bi si pomagala vzdržati breme krivde, ki jo čutita, ker sta živa, se Bertrand in Lorraine odločita, da si bosta pomagala živeti, se smejati in še vedno ljubiti.

 

Anne Le Ny, igralka, scenaristka in režiserka, v iskrenem in sočutnem režijskem prvencu razgali boleče soočanje s smrtjo najbližjega. Kljub bolezni in tabujem želja po življenju in ljubezni ostaja. Močnejša kot kdajkoli prej.

 

iz prve roke

»Vedno sem pisala, ko sem našla nekaj prostega časa. Bilo je zabavno, a nikoli preveč resno. Nato pa sem v nekem trenutku, zakaj pravzaprav niti ne vem, začutila, da sem pripravljena za malce bolj ambiciozen korak in nekaj bolj osebnega. Prvi scenarij sem napisala v prepričanju, da ga ne bom sama režirala. /…/ Moj poklic je igranje in nisem se čutila upravičene do pozicije režiserke. Najprej sem morala dokazati, da zmorem napisati scenarij celovečernega filma. In ker je moj prvi projekt nastajal precej dolgo, sem vmes napisala scenarij za tale film, z mislimi na to, da naredim korak naprej, v vlogo režiserke.«

– Anne Le Ny, režiserka, scenaristka, igralka

 

portret avtorice

Ann Le Ny je od leta 1991 odigrala številne televizijske in filmske vloge. Sodelovala je z režiserkami in režiserji, kot so Agnès Jaoui (Le goût des autres, 2000), Patrice Leconte (Mon meilleur ami, 2006) in Claude Miller (La petite Lili, 2003). V režiserske in scenaristične vode je uspešno zaplula s prvencem Tisti, ki ostanejo. V filmu, nominiranem za nagrado César Francoske filmske akademije za najboljši režijski prvenec in izvirni scenarij, glavni vlogi odigrata izvrstna Emmanuelle Devos (v Sloveniji smo jo imeli priložnost videti v Desplechinovih filmih Kralji in kraljica (Rois et Reine, 2004) ter Božična zgodba (Un conte de Noël, 2008), pa tudi v biografski drami režiserke Anne Fontaine Coco Chanel (Coco avant Chanel, 2009)) in Vincent London (videli smo ga v Petek zvečer (Vendredi soir, 2002) režiserke Claire Denis in pred kratkim v filmu Dobrodošli (Welcome, 2009) Philippa Lioreta). Leta 2008 je Ann Le Ny napisala scenarij za film Didine, posnet v režiji Vincenta Dietschyja. Les invités de mon père (2010), tretji film, ki ga je ustvarila kot režiserka leta, je humorna družinsko-družbena kronika Francije 21. stoletja.


kritike

»Osupljiv prvenec karakterne igralke Anne Le Ny v vlogi scenaristke in režiserke.«

Variety

 

»V tankočutni, prodorni psihološki drami se ponovno srečata Vincent Lindon in Emmanuelle Devos, zakonski par iz filma La Moustache … Zgodba, ki se večino časa odvija v bolnišnici, kjer njuna življenjska partnerja, ki ju nikoli ne srečamo, zdravijo za rakom, razkriva vse globljo vez med obupanima, trpečima posameznikoma …«

The New York Times

 

»Nenavadno optimističen, pogosto humoren in ves čas prepričljiv film. Požrtvovalno mu služita izjemna igralca, ki svoji vlogi prej naselita, kot odigrata, in čustva vzbujata povsem brez napora.

Elle

 

»Ann Le Ny že od svojega prvenca Tisti, ki ostanejo dokazuje, kdo je: nadarjena kršiteljica pravil, rahločutna prestopnica tabujev. Nobenega moraliziranja, nobenega manihejstva in popolna igralska zasedba.«

– Marianne

 

»Film se izogne klišejem, vendar nas pusti v nejasnosti – zakaj se je Bertrand odločil tako, kot se je? Film je skoraj neprijetno podoben resničnemu življenju, kjer se tako pogosto sprašujemo zakaj …« 

Paris Update

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bartonova akademija The Holdovers

Alexander Payne

petek, 23. 02. 2024 / 18:10 / Dvorana

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

petek, 23. 02. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Vsi mi tujci All of Us Strangers

Andrew Haigh

petek, 23. 02. 2024 / 21:00 / Dvorana

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.