Danes je blagajna odprta od 12:00 do 21:30 (odpre se čez 21 minut).
od 19. decembra 2018

Tisti čas leta Den tid på året

Paprika Steen / Danska / 2018 / 102 min / danščina

Božična satira danske igralke in režiserke Paprike Steen prinaša sila komičen, pa vendar pristen prikaz nevroze, ki jo lahko sprožijo samo prazniki v družinskem krogu.

režija Paprika Steen, scenarij Jakob Weis, fotografija Jens Schlosser, montaža Jacob Thuesen, glasba Jeppe Kaas, produkcija Mikael Christian Rieks, igrajo Sofie Gråbøl, Lars Brygmann, Paprika Steen, Jacob Lohmann, Patricia Schumann, Lars Knutzon, Karen-Lise Mynster, Fanny Leander Bornedal, distribucija v Sloveniji Cinemania group

festivali, nagrade Toronto. London.

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Fotografije

zgodba
Tudi letos se bo na božični večer vsa družina zbrala pri Katrine in Madsu. In v takšnem tradicionalnem prazničnem vzdušju je treba najti prostor za vse: za ločena starša, domišljavo mlajšo sestro, njenega še bolj domišljavega novega moža in družinsko najstnico, ki se na vso moč bori za materino pozornost. A prazniki so hkrati še kako prikladen čas za odpiranje starih ran in pogrevanje prepirov med družinskimi člani.

Božična satira danske igralke in režiserke Paprike Steen prinaša sila komičen, pa vendar pristen prikaz nevroze, ki jo lahko sprožijo samo prazniki v družinskem krogu.

iz prve roke
»Božič je zame zelo stresen čas, povzroča mi posttravmatsko stresno motnjo. Ko ga je konec, tri dni ležim v postelji, medtem ko mi zvoni v ušesih. /…/ Toda to ni samo film o božiču, temveč o vseh tistih priložnostih, ko se imajo družine navado zbrati skupaj. Takrat si radi ustvarimo neznanski pritisk, si rečemo, da vse to počnemo zavoljo otrok, ali da bi to lahko bil babičin zadnji božič. Pa nič od tega ni res. /…/ Želela sem povedati zgodbo o Dancih, ki ne bi bila nordijski noir. Danci v resnici nismo takšni; mi jemo, pijemo, se smejemo in ljubimo, pravzaprav smo precej hedonistični, glasni … Televizijske serije nas prikazujejo kot sive in mračne, kar v resnici redko vidimo. /…/ A družina iz mojega filma bi lahko bila tudi indijska, kitajska ali ameriška. Tu gre za psihologijo.«
– Paprika Steen

portret avtorice
Paprika Steen (Frederiksberg, Danska, 1964) je priljubljena in večkrat nagrajena danska igralka in režiserka. V dobrih treh desetletjih igralske kariere je nastopila v neštetih domačih produkcijah, med drugim v filmih Praznovanje (Festen, 1998) Thomasa Vinterberga ter Idioti (Idioterne, 1998) in Plesalka v temi (Dancer in the Dark, 2000) Larsa von Trierja, pa tudi v filmih Susanne Bier Odpri srce (Elsker dig for evigt, 2002) in Ljubezen je vse, kar potrebuješ (Den skaldede frisør, 2012). Na malih ekranih smo jo lahko nazadnje videli v danski tv-seriji Ugrabitev pod zemljo (Gidseltagningen, 2017). Za režijski prvenec, družinsko dramo Lad de små børn… (2004), je prejela posebno omembo na festivalu v Karlovih Varih. Sledila je črna komedija Til døden os skiller (2007). Tisti čas leta je igralkin tretji režijski celovečerec.

kritike
»Paprika Steen je eno svojih prebojnih vlog odigrala v Vinterbergovem Praznovanju, odločilnem filmu danske Dogme o družinski disfunkcionalnosti. Dvajset let kasneje se s svojim tretjim filmom v vlogi režiserke vrača k tej bogati snovi starševskih zablod in sestrskih prepirov, toda s povsem drugačnim ciljem. Tisti čas leta je božična komedija, ki vključuje tisti klasični Simpsonov paradoks: družinski člani se zberejo, da bi skupaj proslavili domnevno prazničen čas, čeprav se ves preostanek leta izogibajo drug drugemu. /…/ vse bolj histerično smešne situacije temeljijo na prepričljivih odnosih med liki, zlasti pa eksplozivnih reakcijah, ki jih lahko sproži samo družinska dinamika. S svojim začinjenim scenarijem, zabavnimi igralskimi predstavami in obilico prepoznavne božične nejevolje bo film v prazničnem času kot nalašč za gledalce, ki se želijo dodobra nasmejati, preden zagrizejo v resnično stvar.«
– Demetrios Matheou, Screen International

»Sarkastična komedija o slabem vedenju Tisti čas leta sijajno prikaže nedoumljivo človeško potrebo po pogrevanju starih sporov v najbolj neprimernih trenutkih. Film je poln huronsko smešnih situacij, kjer se brišejo in teptajo vse meje dostojnosti (blestijo predvsem Gunnine kaprice in Barbarina prva božična pridiga). Toda film hkrati potrjuje, da so edina stvar, ki je močnejša od družinskih zdrah, vezi, ki držijo družine skupaj.«
– Steve Gravestock, Mednarodni filmski festival v Torontu

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Snežni leopard La panthère des neiges

Marie Amiguet, Vincent Munier

sreda, 06. 07. 2022 / 13:00 / Dvorana

Snežni leopard je veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk; opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja. Glasba: Warren Ellis in Nick Cave. Cezar za najboljši dokumentarni film.

Vesolje med nami Vesolje med nami

Rahela Jagrič Pirc

sreda, 06. 07. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zapuščen observatorij združi slepega astronoma Hermana in najstnika Tobija.

Sončni zaton Sundown

Michel Franco

sreda, 06. 07. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Večkrat nagrajeni režiser Michel Franco, znan po pronicljivih in provokativnih študijah posameznikov in družb pod pritiskom, spremlja Tima Rotha na eksistencialnem popotovanju pod žgočim mehiškim soncem.