Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:30 (za danes zaprto).

Zeleni Slon Zeleni Slon (2022)

različni avtorji / razno / 45 min / brez dialogov, podnapisi, nemščina, nizozemščina, španščina, estonščina, francoščina / 9+

Program osmih kratkih animiranih filmov, ki izpostavljajo vrednote varovanja našega planeta.

Običajen vsakdan / The Ordinary
Rutger van de Wiel (IDS), Nizozemska, 2022, 1’57”
Deževni gozd je nepojmljivo čudovit prostor. Če ga pustimo takega, kakršen je že tisoče let, bomo ohranili biotsko raznovrstnost, s tem pa rešili tudi sebe.

Adijo, Zemlja / Adieu la terre / Goodbye Earth
skupina 20 otrok (Camera-etc), Belgija, 2021, 8’24”
Leta 3000 je Zemlja opustošena, gore so preplavljene s smetmi, morje je zakisano, voda je krvavo rdeča in umrla je zadnja zelena rastlina. Življenje na planetu ni več mogoče. Industrialca s sumljivimi nameni zgradita ladjo Liberty, ki odpelje preživele na drug planet.

Sikstinska / La Sixtina / The Sistine
Juan Camilo Fonnegra (Antorcha Films/laPajarapinta/2.35 digital), Kolumbija, 2021, 8’10”
Vincho živi na ulici ter preživlja čas ob recikliranju in sortiranju mestnih odpadkov, ki jih spreminja v surovine za svoje umetnine. Pod mostom ustvarja mojstrovino: Sikstinsko kapelo.

Posušeno življenje / Dry Lives
Lukas Winter (Estonian Academy of Arts), Estonija, 2022, 2’08”
Narava nas blagoslavlja z neskončno množico oblik, tekstur in barv, ki samo čakajo, da se poglobimo vanje. A ta obilica lepote je tudi njeno prekletstvo, saj nas sili, da jo prezremo in zavržemo.

Opičje domine / Affendomino / Monkey Domino
Ulf Grenzer (Film University Babelsberg Konrad Wolf), Nemčija, 2021, 4’05”
Orangutan se spominja svojega življenja v džungli. V živalskem vrtu ga obiščeta poslovnež in njegova hči, ki je velika ljubiteljica živali. Medtem ko poslovnež izgublja živce zaradi službenih poslov, se opica in deklica skupaj zabavata, zaporedje dogodkov pa orangutanu za vedno spremeni življenje.

Chimborazo
Keila Cepeda Satán (Valencia Polytechnic University), Španija, 2022, 7’20”
Nabiralci ledu na vulkanu Chimborazo so že od nekaj na milost in nemilost prepuščeni neusmiljeni gori v ekvadorskih Andih, v zameno pa se preživljajo z nabiranjem njenega ledu. Danes je ta poklic na robu izumrtja.

Kako priročno / 金方便捏 / Oh, So Convenient
Hung Huei Jen Red, Tajvan, Estonija, 2022, 4’35”
Moški uporablja toaletni papir na zelo poseben način. Par hrano vedno naroči domov, saj jima ni do oblačenja. Družina se izogiba pomivanju posode. Ženska hoče, da je njena miza vedno brezhibno čista. Preveč odpadkov? Ni problema, odplaknite jih v stranišče!

Pujs / Varken / Pig
Jorn Leeuwerink (Studio Pupil), Nizozemska, 2022, 8’15”
Skupina živali priključi električno omrežje na gobec velikega spečega pujsa, ki je videti kot vtičnica. Živali sprva pujsovo energijo uporabljajo za malenkosti, a že kaj kmalu postanejo odvisne od življenja v mestu, kjer je vse avtomatizirano.

ponedeljek, 21. 11. 2022

Družinski Slon na 19. Animateki

Družinski program animiranih filmov od 28. novembra do 4. decembra na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka.

petek, 28. 10. 2022

Festival Animateka: Vstopite v čarobni svet animacije

Programi za vrtce, osnovne in srednje šole na Festivalu Animateka – samo med 28. novembrom in 4. decembrom. Vabljeni k prijavam.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pacifikcija Pacifiction

Albert Serra

torek, 31. 01. 2023 / 17:00 / Dvorana

Atmosferični anti-triler katalonskega auteurja Alberta Serre (Čas vitezov, Pesem ptic, Svoboda) prikliče sence kolonializma na Južnem Pacifiku.

Pošvedrani klavir Pošvedrani klavir

Miha Vipotnik

torek, 31. 01. 2023 / 17:30 / Mala dvorana

Filmsko-glasbena povest, ki s pomočjo igranih in animiranih vložkov pripoveduje zgodbo o starem zapuščenem klavirju v studiu 1 Radia Slovenija. Izhodišča za zgodbe so resnična, podprta s pričevanji poznavalcev, vse ostalo pa je plod domišljije in ustvarjalnega zanosa avtorjev. Film je prejel vesno za izvirno glasbo ter nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk.

LGBT_SLO_1984 LGBT_SLO_1984

Boris Petkovič

torek, 31. 01. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Dokumentarni pogled na slovensko LGBT gibanje skozi prizmo aktivizma in kulture.