Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:45 (odpre se čez 10:46).

Teorija o kretenih Assholes: A Theory

John Walker / Kanada / 2019 / 81 min / angleščina

Fenomenu ohranjanja »kulture kretenov« se je v svoji knjigi posvetil Aaron James, režiser John Walker pa je vse skupaj začinil v pogovorih z izvedenci ali ljudmi, ki imajo o tepcih svoje mnenje.

Tepci oziroma kreteni nas obkrožajo na vsakem koraku, vsakodnevno; angleški izraz »asshole« je postal sinonim za vzvišenega, arogantnega, slabo vzgojenega posameznika, ki misli, da mu pripada nekaj več in da se mu ni treba uklanjati splošnim normativom. Fenomenu ohranjanja »kulture kretenov« se je v svoji knjigi posvetil Aaron James, režiser John Walker pa je vse skupaj začinil v pogovorih z izvedenci ali ljudmi, ki imajo o tepcih svoje mnenje, npr. britanski komik John Cleese. Poznamo različne vrste tepcev, od značilno pubertetniških kretenov, ki se izživljajo nad šibkejšimi, do ljudi iz zabavne industrije in poslovnega sveta. Toda kaj se zgodi, ko ljudje kretena izvolijo na oblast ali ko takšen človek ustvarja (in manipulira) javno mnenje, npr. vodje tehnoloških gigantov iz Silicijeve doline z vseprisotnimi družbenimi omrežji?

»Ob branju knjige mi je bilo v zadovoljstvo, da pravzaprav ne naletim na toliko kretenov, res ne. Delno zaradi tega, ker me ljudje prepoznajo in želijo biti prijazni. Nočejo biti neotesani. Zaradi slave sem deležen spoštovanja. S tem se bolj malo srečujem, verjetno tudi zaradi diskutabilnostni definicije. Najbolj zanimiv se mi zdi politični vidik. Jasno je postalo, da so danes politiki, tako v Angliji kot v Ameriki, brezsramni. Tega prej ni bilo.« (John Cleese)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dodatna projekcija

Človek s senco Človek s senco

Ema Kugler

torek, 29. 09. 2020 / 18:00 / Dvorana

Genetski kod sili človeka v reprodukcijo. Novorojeni nima izbire, kot nemočno bitje je dan v dresuro civilizacijskih norm, ki jih določajo tisti na položaju moči … Umetniška silovitost in estetska domišljenost filma navajata gledalca na spontano transformacijo v odnosu do etike, družbe ter sprejemanja in dojemanja umetnosti.

Milost Roubaix, une lumière

Arnaud Desplechin

torek, 29. 09. 2020 / 20:45 / Dvorana

Po resničnem zločinu posneti film noir, v katerem režiser Arnaud Desplechin (Božična zgodba, Jimmy P.) in njegov glavni junak, policijski načelnik Daoud, iščeta svetlobo v človeku.

Corpus Christi Boże Ciało

Jan Komasa

sreda, 30. 09. 2020 / 15:00 / Dvorana

Film, temelječ na resničnem pojavu lažnih duhovnikov na Poljskem, je sodobna in provokativna parabola o veri, odpuščanju in odrešitvi, ki jo poganja nepozabni nastop glavnega igralca.