Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 06:18, tel: 01 239 22 17 ).

Teorija o kretenih Assholes: A Theory

John Walker / Kanada / 2019 / 81 min / angleščina

Fenomenu ohranjanja »kulture kretenov« se je v svoji knjigi posvetil Aaron James, režiser John Walker pa je vse skupaj začinil v pogovorih z izvedenci ali ljudmi, ki imajo o tepcih svoje mnenje.

Tepci oziroma kreteni nas obkrožajo na vsakem koraku, vsakodnevno; angleški izraz »asshole« je postal sinonim za vzvišenega, arogantnega, slabo vzgojenega posameznika, ki misli, da mu pripada nekaj več in da se mu ni treba uklanjati splošnim normativom. Fenomenu ohranjanja »kulture kretenov« se je v svoji knjigi posvetil Aaron James, režiser John Walker pa je vse skupaj začinil v pogovorih z izvedenci ali ljudmi, ki imajo o tepcih svoje mnenje, npr. britanski komik John Cleese. Poznamo različne vrste tepcev, od značilno pubertetniških kretenov, ki se izživljajo nad šibkejšimi, do ljudi iz zabavne industrije in poslovnega sveta. Toda kaj se zgodi, ko ljudje kretena izvolijo na oblast ali ko takšen človek ustvarja (in manipulira) javno mnenje, npr. vodje tehnoloških gigantov iz Silicijeve doline z vseprisotnimi družbenimi omrežji?

»Ob branju knjige mi je bilo v zadovoljstvo, da pravzaprav ne naletim na toliko kretenov, res ne. Delno zaradi tega, ker me ljudje prepoznajo in želijo biti prijazni. Nočejo biti neotesani. Zaradi slave sem deležen spoštovanja. S tem se bolj malo srečujem, verjetno tudi zaradi diskutabilnostni definicije. Najbolj zanimiv se mi zdi politični vidik. Jasno je postalo, da so danes politiki, tako v Angliji kot v Ameriki, brezsramni. Tega prej ni bilo.« (John Cleese)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ema Ema

Pablo Larraín

četrtek, 16. 07. 2020 / 18:30 / Dvorana

Pablo Larraín prvič obrne pogled v mlado generacijo današnjega Čila in ustvari nepozaben portret plesalke reggaetona, ki se hoče svobodno gibati skozi svet. Film, poln fluorescentnih barv in energičnih urbanih ritmov, je zgodba o umetnosti, poželenju in sodobni družini.

Konje krast Ut og stjæle hester

Hans Petter Moland

četrtek, 16. 07. 2020 / 21:30 / Dvorana

Vizualno razkošna, v mogočno norveško divjino postavljena ekranizacija istoimenske uspešnice norveškega pisatelja Pera Pettersona raziskuje teme krivde, odgovornosti in tistih na videz nepomembnih dogodkov, ki za vedno zaznamujejo naša življenja.

Film pod zvezdami / Otvoritveni večer s Peugeotom

Jadralke Maiden

Alex Holmes

četrtek, 16. 07. 2020 / 21:30 / Ljubljanski grad

Navdihujoč dokumentarec o Tracy Edwards, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala skiperka prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.