Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:45 (za danes zaprto).
Festival migrantskega filma 2012:

Svobodni svet It's a Free World…

Ken Loach / Velika Britanija / 2007 / 96 min / angleščina

Film Svobodni svet je film z napako, a zato nič manj sijajen in izredno aktualen izdelek režiserja Ken Loacha. Njegova "napaka" se skriva v dejstvu, da je tema, ki jo obravnava – izkoriščanje nedokumentiranih delavcev migrantov iz vzhodnoevropskih držav s strani zaslužkarjev na Zahodu – preveč obsežna, da bi z njo lahko opravil v vsega 90 minutah trajanja filma.

režija Ken Loach, scenarij Paul Laverty, montaža Jonathan Morris, glasba George Fenton, igrajo Kierston Wareing, Juliet Ellis, Leslaw Zurek, Joe Siffleet

*Z angleškimi podnapisi. ,

IMDb

Film Svobodni svet je film z napako, a zato nič manj sijajen in izredno aktualen izdelek režiserja Ken Loacha. Njegova “napaka” se skriva v dejstvu, da je tema, ki jo obravnava – izkoriščanje nedokumentiranih delavcev migrantov iz vzhodnoevropskih držav s strani zaslužkarjev na Zahodu – preveč obsežna, da bi z njo lahko opravil v vsega 90 minutah trajanja filma. Prav tako bi od Loachovega filma pričakovali, da bo Svobodni svet upodobil na nekoliko manj konvencionalen, v žanrske spone ukleščen način. A pozor: režiser v filmu – socialni drami, ki se prelevi v kriminalko in nazaj – res pove ogromno, a Svobodni svet vendarle deluje – kot dovršen primer zgoščene, napete filmske naracije.

Filmu je nedvomno v prid odlična igra glavnih igralk, Juliet Ellis v vlogi Rose ter Kierston Wareing v vlogi Angie. Spoznamo ju kot sodelavki (in prijateljici) pri zaposlitveni agenciji, ki se skozi film poslovno osamosvojita in obenem osebno čedalje bolj razhajata, saj se Rose ne more sprijazniti z Agienimi čedalje bolj neusmiljenimi prijemi pri izkoriščanju migrantskih delavcev.

Loachev namen je podati surov, realističen portret vseprisotnega, a običajno prikritega elementa v realnosti evropskega prostora. Kot je zanj značilno, se tudi tokrat postavi na stran tistega, ki je v podrejenem, neenakopravnem položaju; Rose in Angie poosebljata dve strani iste realnosti in Loach ne pusti nobenih dvomov o tem, na kateri strani stoji sam. V eni izmed ključnih scen filma svoje stališče – prek lika Agienega očeta, “staromodnega”, predstavnika delavskega razreda, ko je ta še poznal besedi solidarnost in pravičnost – tudi nedvoumno razgrne pred gledalca: oče ne izbira besed, ko obsodi hčerino stremuško ravnanje in s tem današnji brezobziren izkoriščevalski odnos, ki prežema današnjo družbo v funkciji sebične, neskončne sle po dobičku.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

sreda, 28. 02. 2024 / 15:50 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

sreda, 28. 02. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Priscilla Priscilla

Sofia Coppola

sreda, 28. 02. 2024 / 18:10 / Dvorana

Sofia Coppola (Marie Antoinette, Izgubljeno s prevodom) razkriva drugo plat ameriškega mita o kralju rock’n’rolla v nežni, rahločutni zgodbi o dekliškem hrepenenju, odraščanju v pravljici in iskanju lastne življenjske poti. Po knjigi Priscille Presley Elvis and Me.