Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (za danes zaprto).

Svetilnik The Lighthouse

Robert Eggers / ZDA, Kanada / 2019 / 110 min / angleščina

Robert Eggers, režiser opevane ruralne srhljivke Čarovnica, se vrača s hipnotično, halucinantno in na 35-milimetrski trak posneto psihološko srhljivko o dveh svetilničarjih na odročnem atlantskem otoku konec 19. stoletja.

igrata Willem Dafoe, Robert Pattinson, distribucija Karantanija cinemas

IMDb

Fotografije

Na odročnem otoku ob obali Nove Anglije službujeta dva svetilničarja. Molčečni Ephraim se dan za dnem muči s popravili in vzdrževanjem, medtem ko sme le starejši Thomas ponoči upravljati s signalno lučjo. Naveličan težaškega dela postaja Ephraim vse bolj sumničav do svojega sopotnika. Toda njegovi čudni prividi morda niso le posledica utrujenosti in zavisti.

Robert Eggers, režiser opevane ruralne srhljivke Čarovnica, se vrača s hipnotično, halucinantno in na 35-milimetrski trak posneto psihološko srhljivko o dveh svetilničarjih (Willem Dafoe in Robert Pattinson) na odročnem atlantskem otoku konec 19. stoletja. Dobitnik nagrade Mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI v Cannesu.

»Eggersov Svetilnik, predstavljen v sekciji Štirinajst dni režiserjev in ne le prežet, temveč naravnost mariniran v baročnem slogu, se je to nedeljo zjutraj izkazal za najbolj vznemirljiv in unikaten film, kar smo jih letos videli v Cannesu. Igralski dvoboj Roberta Pattinsona in Willema Dafoeja v režiji moža, ki je z enigmatično zgodovinsko srhljivko Čarovnica (2015) ustvaril enega najbolj izvirnih ameriških prvencev zadnjih let, so spremljala visoka pričakovanja. Če je Čarovnica zrcalila tesnobni literarni univerzum Nove Anglije Nathaniela Hawthorna, se Svetilnik zdaj poda v sfero Hermana Melvilla – tudi dobesedno, saj velik del dialogov črpa iz pisateljevega dela in dnevniških zapisov svetilničarjev iz 19. stoletja. Toda melvillovski je še drugače. Dafoejev lik, posnet iz spodnjega rakurza in osvetljen tako, da je videti naravnost demonsko, v bravurnem prizoru kliče rohneče pomorsko prekletstvo in vse demone globin nad lik Roberta Pattinsona – in nenadoma si lahko živo predstavljamo, kakšen bi bil videti Moby Dick, če bi ga z vso vehemenco režiral Orson Welles.«
– Jonathan Romney, Sight & Sound

»Dobri filmi se zdijo brezčasni, kot da se bodo obdržali za vedno. Toda sijajni filmi se zdijo večni, kot da obstajajo od nekdaj. Svetilnik s svojo veličastno, od vetra in valov prebičano monokromatično podobo /…/ deluje starodavno, kot filmski ekvivalent kamnite rezbarije. In njegova zgodba je še starejša, mitska, folklorna bajka o zavistnih bogovih, srdu narave in nevarnosti letenja preblizu sonca. Pa vendar, njegova reimaginacija histerične psihodrame kot domene moških /…/ in ne žensk, v katerih mrzlične možgane so takšne zgodbe tradicionalno umeščene, je navdihujoče sodobna.«
– Jessica Kiang, The Playlist

»Eggers je ustvaril mešanico tesnobne groze, absurdne komike in pronicljive psihološke drame, ki kljubuje žanrskim okvirjem, medtem ko jih prebija. Svetilnik je morska gotska mojstrovina.«
– John Bleasdale, CineVue

12. Noč grozljivk

Tradicionalni maraton grozljivk po izboru Marcela Štefančiča, jr. se bo odvil v noči iz 31. oktobra na 1. november. Paketi vstopnic že v prodaji!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Predpremiere

Nevidno življenje Evridike A vida invisível de Eurídice Gusmao

Karim Aïnouz

petek, 22. 11. 2019 / 11:00 / Dvorana

V petdeseta leta postavljena, a sodobno zrežirana tropska melodrama o nezlomljivi vezi med brazilskima sestrama. Nagrada za najboljši film v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

LIFFe / Perspektive

Ray in Liz Ray & Liz

Richard Billingham

petek, 22. 11. 2019 / 15:00 / Dvorana

Avtobiografsko obarvan portret britanske družine, ki živi v socialnem stanovanju na obrobju mesta, je posnet po spominih priznanega britanskega fotografa in vizualnega umetnika Richarda Billinghama.

LIFFe / Panorama

Joel Joel

Carlos Sorín

petek, 22. 11. 2019 / 17:20 / Dvorana

Presunljiva in zahtevna drama o premagovanju predsodkov tako v ožjem družinskem krogu kot tudi v širši skupnosti.