Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:10 (odprto še 10:37, tel: 01 239 22 17).

Sveta obvoznica Sacro GRA

Gianfranco Rosi / Italija, Francija / 2013 / 93 min

Prvi dokumentarec v zgodovini beneškega filmskega festivala, ki mu je uspelo osvojiti zlatega leva.

režija Gianfranco Rosi, scenarij Gianfranco Rosi, fotografija Gianfranco Rosi, montaža Jacopo Quadri, nastopajo, Cesare (ribič), Paolo in/and Emilia (plemič iz Piemonta in njegova hčerka, Roberto (zdravstveni delavec), Francesco (drevesni zdravnikr), Filippo in/and Xsenia (princ in soproga), Gaetano (igralec)

festivali, nagrade Benetke 2013 (zlati lev)

IMDb

Prvi dokumentarec v zgodovini beneškega filmskega festivala, ki mu je uspelo osvojiti zlatega leva.

GRA je kratica za Grande Raccordo Anulare, 68-kilometrski avtocestni obroč okrog Rima. Vsakdan na cesti in ob njej piše raznovrstne in nepričakovane zgodbe, ki jih je režiser Gianfranco Rosi zajel v dveh letih snemanja filma. Tu sta plemič in njegova hčerka iz Piemonta, ki v majhnem stanovanju ob avtocesti preživljata čas s pogovori o vsem mogočem, botanik, ki se trudi odgnati insekte z drevesnih nasadov ob cesti, novodobni princ, ki je svoj grad pretvoril v gostišče, medicinski delavec, čigar naloga je reševati ponesrečence vseh vrst, in ribič, ki bi rad sledil tradiciji svojih prednikov. GRA je zakladnica zgodb na robu Večnega mesta.

»GRA, ta prometna reka v neprestanem gibanju, in ljudje, ki jo naseljujejo, tvorijo stvarnost, ki zahteva pozornost in preizpraševanje. Njena protislovja so osupljiva: frančiškanski menih, ki stoji na odstavnem pasu in fotografira nebo; črede ovac se pasejo samo nekaj metrov od avtov, ki mimo drvijo s hitrostjo 120 km na uro … Svetovi v gibanju, ki se križajo in se sploh ne zavedajo eden drugega.«
– Gianfranco Rosi

Gianfranco Rosi
Rojen v Asmari, Eritreja. Ima italijansko in ameriško državljanstvo. Leta 1985 se je po študiju v Italiji preselil v New York. Diplomiral je tudi na tamkajšnji filmski šoli in se pozneje tja vrnil kot gostujoči predavatelj. Njegovi dokumentarni filmi so osvojili nagrade na festivalih v Sundanceu, Locarnu, Torontu in drugje. Pred zlatim levom je v Benetkah osvojil že nagradi Orizzonti in FIPRESCI.

filmografija 
1993 Boatman (dokumentarni/documentary)
2001 Afterwords (dokumentarni/documentary)
2008 Below Sea Level (dokumentarni/documentary)
2010 El Sicario, Room 164 (dokumentarni/documentary)
2013 Sacro GRA (Sveta obvoznica) (dokumentarni/documentary)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Kralji in kraljice

Lillian Lillian

Andreas Horvath

sreda, 20. 11. 2019 / 11:00 / Dvorana

Avstrijski dokumentarist Andreas Horvath v svojem igranem prvencu predstavi resnično zgodbo o mladi emigrantki, ki se je peš odpravila na dolgo pot iz New Yorka nazaj v rodno Rusijo.

LIFFe / Panorama

Zbogom, sin moj Di jiu tian chang

Wang Xiaoshuai

sreda, 20. 11. 2019 / 15:15 / Dvorana

Zgodba zakoncev, ki tragično izgubita edinca, je mojstrski preplet lirične izpovedi tihe bolečine in epskega orisa družbeno-zgodovinskih sprememb, ki so zaznamovale Kitajsko v zadnjih tridesetih letih.

LIFFe / Panorama

Ajka Ayka

Sergej Dvorcevoj

sreda, 20. 11. 2019 / 18:45 / Dvorana

Surova, intimna drama o obubožanem kirgiškem dekletu, ki poskuša v Moskvi preživeti po tem, ko se odreče svojemu novorojenčku. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.