Danes je blagajna odprta od 16:45 do 20:30 (za danes zaprto).

Šus v glavo I ekriksi

Syllas Tzoumerkas / Grčija / 2014 / 83 min

Zgodba o ženski, ki se zaradi pritiskov okolja odloči za radikalno spremembo. Uničujoče poosebljen portret cele generacije Grkov, zaznamovanih z gospodarsko in bivanjsko krizo.

režija Syllas Tzoumerkas, scenarij Syllas Tzoumerkas, Youla Boudali, fotografija Pantelis Mantzanas, glasba drog_A_tek, montaža Kathrin Dietzel, igrajo Angeliki Papoulia (Maria), Vassilis Doganis (Yannis), Themis Bazaka (mati), Makis Papadimitriou (Costas), Maria Filini (Gogo), Yorgos Biniaris (oče), produkcija Maria Drandaki, Titus Kreyenberg, Ellen Havenith, Jeroen Beker

festivali, nagrade Locarno 2014, Sarajevo 2014, Hamburg 2014, Seattle 2015

IMDb

Mario kot strela z jasnega prešine, da mora spremeniti življenje, v katerem ne vidi smisla. Brezskrbni mladostni dnevi in strastno ljubezensko razmerje so le še bežen spomin, finančne težave z majhno trgovino pa vedno večje breme. Boj za preživetje, skrb za mamo, priklenjeno na invalidski voziček, in tri otroke ter vedno pogostejša moževa odsotnost jo pripeljejo do točke preloma, do uničujoče eksplozije čustev in nerazumnih dejanj, ki so posledica osebne krize in nevzdržnih finančnih razmer.

Zgodba o ženski, ki se zaradi pritiskov okolja odloči za radikalno spremembo. Uničujoče poosebljen portret cele generacije Grkov, zaznamovanih z gospodarsko in bivanjsko krizo.

»Melodrama nas s presežno uporabo strasti in čustvenega izžemanja primora v uvid resnice. Gre za zgodbo o ženski, ki se odloči za veliko življenjsko spremembo. Bori se proti vsem ljudem, ki jih ima rada, in celo proti sebi. Zakaj? Ker se nekega dne zbudi in se ne prepozna več. Film temelji na resnični zgodbi o določeni osebi, temveč izhaja iz izkušenj cele generacije, globoko zaznamovane z gospodarsko krizo, skozi katero se zadnja leta prebija naša država.« (Syllas Tzoumerkas)

Syllas Tzoumerkas   
Rojen leta 1978 v Solunu. Na Univerzi v Atenah je študiral gledališko umetnost in filmsko režijo. Po prvih uspehih s kratkimi filmi je sodeloval pri številnih dokumentarnih tv-oddajah, preizkusil pa se je tudi kot igralec. Njegov celovečerni prvenec Hora proelefsis je leta 2010 vzbudil pozornost na beneškem filmskem festivalu, zanj pa je prejel tudi nagrado grške filmske akademije za debitanta leta.

filmografija
1999 Ta matia pou trone (The Devouring Eyes) (kratki)
2002 Vrohi (Rain) (kratki)
2010 Hora proelefsis (Homeland)
2014 I ekriksi (Šus v glavo)

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Divja Slovenija Divja Slovenija

Matej Vranič

petek, 17. 09. 2021 / 15:30 / Dvorana

Novi film Mateja Vraniča (Ptice jezer) je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.

Martin Eden Martin Eden

Pietro Marcello

petek, 17. 09. 2021 / 17:45 / Dvorana

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

petek, 17. 09. 2021 / 20:30 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.