Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (za danes zaprto).

Strupena sled Vapor Trail (Clark)

John Gianvito / ZDA, Filipini / 2010 / 264 min

Strupena sled (Clark) je prvi del načrtovanega diptiha, s katerim Gianvito ni želel pokazati samo na katastrofalne posledice, ki jih je filipinskemu ljudstvu po odhodu pustila ameriška vojska, temveč tudi nemirno zgodovino ameriško-filipinskih odnosov, ki segajo v čas ameriško-španske vojne s konca 19. stoletja, in so se nadaljevala z malo dokumentirano ameriško-filipinsko vojno (1899–1913). Vojaški bazi Subic in Clark sta bili skoraj vse stoletje največji oporišči ameriške vojske zunaj meja ZDA, med drugim sta veljali za ključni oporišči v času korejske in vietnamske vojne ter prvega napada na Irak. Potem je filipinski senat leta 1991 izglasoval, da morajo ZDA zapustiti filipinsko ozemlje … kar so tudi storile, a ne da bi počistile za seboj. Kako je videti ekološka katastrofa epskih razsežnosti, prikazuje Gianvitov film, tihi akt solidarnosti in vztrajni klic k spominjanju.

»Strupena sled je obsodba ameriškega militarizma, ki ga je že leta 1901 prepoznal Mark Twain, ko je v znamenitem spisu Osebi, ki sedi v temi razkrival dva obraza Amerike: »Tistega, ki osvobaja sužnje, in tistega, ki nekdanjemu sužnju vzame na novo pridobljeno svobodo, izzove spor, ga ubije in vzame njegovo zemljo.« (John Gianvito)

John Gianvito – filmografija (izbor)
The Flower of Pain (1983)
The Mad Songs of Fernanda Hussein (2001)
Motiv dobička in šepetanje vetra/Profit Motive and the
Whispering Wind (2007)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črta La ligne

Ursula Meier

ponedeljek, 20. 03. 2023 / 20:30 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Blizu Close

Lukas Dhont

torek, 21. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

torek, 21. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.