Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Strupena sled Vapor Trail (Clark)

John Gianvito / ZDA, Filipini / 2010 / 264 min

Strupena sled (Clark) je prvi del načrtovanega diptiha, s katerim Gianvito ni želel pokazati samo na katastrofalne posledice, ki jih je filipinskemu ljudstvu po odhodu pustila ameriška vojska, temveč tudi nemirno zgodovino ameriško-filipinskih odnosov, ki segajo v čas ameriško-španske vojne s konca 19. stoletja, in so se nadaljevala z malo dokumentirano ameriško-filipinsko vojno (1899–1913). Vojaški bazi Subic in Clark sta bili skoraj vse stoletje največji oporišči ameriške vojske zunaj meja ZDA, med drugim sta veljali za ključni oporišči v času korejske in vietnamske vojne ter prvega napada na Irak. Potem je filipinski senat leta 1991 izglasoval, da morajo ZDA zapustiti filipinsko ozemlje … kar so tudi storile, a ne da bi počistile za seboj. Kako je videti ekološka katastrofa epskih razsežnosti, prikazuje Gianvitov film, tihi akt solidarnosti in vztrajni klic k spominjanju.

»Strupena sled je obsodba ameriškega militarizma, ki ga je že leta 1901 prepoznal Mark Twain, ko je v znamenitem spisu Osebi, ki sedi v temi razkrival dva obraza Amerike: »Tistega, ki osvobaja sužnje, in tistega, ki nekdanjemu sužnju vzame na novo pridobljeno svobodo, izzove spor, ga ubije in vzame njegovo zemljo.« (John Gianvito)

John Gianvito – filmografija (izbor)
The Flower of Pain (1983)
The Mad Songs of Fernanda Hussein (2001)
Motiv dobička in šepetanje vetra/Profit Motive and the
Whispering Wind (2007)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Novo na sporedu

Drive My Car Doraibu mai ka

Ryusuke Hamaguchi

sreda, 08. 12. 2021 / 20:00 / Dvorana

Manj kot pol leta po tistem, ko je njegov film O naključju in domišljiji osvojil berlinskega srebrnega medveda, je Ryusuke Hamaguchi za priredbo kratke zgodbe Harukija Murakamija prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Jezdeci pravice Retfærdighedens ryttere

Anders Thomas Jensen

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:30 / Dvorana

Mads Mikkelsen blesti kot angel maščevanja v najnovejši črni komediji danskega režiserja Andersa Thomasa Jensena (Možje in kokoši). Zgodba o usodi, naključjih in smislu življenja je odprla filmski festival v Rotterdamu.