Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odpre se čez 30 minut).
22. LIFFe v Kinodvoru

Strella Strella

Panos H. Koutras / Grčija / 2009 / 111 min

Postmoderna grška tragedija o nenavadnem in očarljivem ljubezenskem razmerju, ki se po strastni noči v cenenem hotelu razvije med nekdanjim zapornikom in prostitutko.

režija Panos H. Koutras, scenarij Panos H. Koutras, Panayiotis Evangelidis, fotografija Olympia Mitilinaiou, glasba Mikael Delta, montaža Yiannis Chalkiadakis, igrajo Mina Orfanou (Strella), Yiannis Kokkiasmenos (Yiorgos), Minos Theoharis (Alex), Betty Vakalidou (Mary), Argiris Kavidas (Nikos), Akis Ioannou (Wilma), Yiannis Siradakis (Antonis), Yiorgos Mazis  (Kouloukoussis)

festivali, nagrade Berlinale 2009

Postmoderna grška tragedija o nenavadnem in očarljivem ljubezenskem razmerju, ki se po strastni noči v cenenem hotelu razvije med nekdanjim zapornikom in prostitutko.

Yorgos se po štirinajstih letih zaporne kazni zaradi umora, ki ga je zagrešil v svoji rojstni vasi, vrne na prostost. Odloči se, da bo najel sobo v tretjerazrednem hotelu v centru Aten, kjer še isti večer spozna transseksualno prostitutko Strello. Skupaj preživita noč in postaneta par. Kaj kmalu pa se mora Yorgos soočiti z dediščino svojega nekdanjega življenja, toda kljub vsemu upa, da mu bo s Strello uspelo premagati črno senco preteklosti.

Panos H. Koutras
Rojen v Atenah, Grčija. Študiral je na Londonski filmski šoli in na pariški Sorboni. V tem času je začel snemati kratke filme, s katerimi je sodeloval na različnih filmskih festivalih. Leta 1995 je v Atenah ustanovil lastno produkcijsko hišo 100% Sinthetic Films. Film Strella je njegov tretji celovečerni film.

»Strella je tiste vrste zgodba, ki se pripoveduje med večerjo s prijatelji, nekakšna urbana legenda. Takšne zgodbe običajno zajamejo kakšen element masovne zavesti, vsebujejo neposredna sklicevanja na arhetipske mite, najpogosteje grške. Natanko to so junaki Strelle: Grki, ki živijo v starodavni in sodobni državi obenem, kjer je potreba po novi evropski identiteti in novem sistemu vrednot bolj pereča kot kdaj koli.«
– Panos H. Koutras

filmografija
1999 I epithesi tou gigantiaiou mousaka (The Attack of Giant Moussaka)
2004 Alithini zoi (Real Life)
2009 Strella (A Woman’s Way/Strella)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nos ali zarota odpadnikov Nos ili zagovor netakikh

Andrej Hržanovski

nedelja, 05. 12. 2021 / 11:00 / Dvorana

Na letalu vrtijo sovjetske filmske klasike, medtem pa dva gospoda razpravljata o Gogoljevi protonadrealistični kratki zgodbi Nos iz leta 1836 in o tem, kaj danes pomeni biti civiliziran.

Najboljši iz Slona 2021 Najboljši iz Slona 2021

različni avtorji

nedelja, 05. 12. 2021 / 14:00 / Dvorana

Izbor najlepših kratkih animiranih filmov, ki so bili predvajani v letošnjih Slonovih tekmovalnih programih in so najbolj navdušili otroško žirijo.

Wolfwalkers Wolfwalkers

Tomm Moore, Ross Stewart

nedelja, 05. 12. 2021 / 16:00 / Dvorana

Film nas popelje v čas vraževerja in čarovništva, ko mlada lovska vajenka Robyn Goodfellowe z očetom odpotuje na Irsko, kjer hočejo iztrebiti še zadnje krdelo volkov.