Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:40 (za danes zaprto).

Stolpnica High-Rise

Ben Wheatley / Velika Britanija / 2015 / 119 min / angleščina

Kultni britanski žanrski auteur Ben Wheatley je posnel ambiciozno filmsko adaptacijo slovite znanstvenofantastične distopije J. G. Ballarda. Stolpnica je arhitekturna alegorija britanske razredne družbe, v kateri betonski nebotičnik postane bojno polje čisto prave razredne vojne.

igrajo Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Luke Evans, Elisabeth Moss, James Purefoy, Keeley Hawes

IMDb Uradna stran

»Peklenska pomaranča našega časa.«
– Den of Geek

Dr. Robert Laing (Tom Hiddleston) se naseli v luksuzno stanovanje po najnovejših tehnoloških standardih zasnovanega betonskega nebotičnika. Številka nadstropja ga uvršča v višji razred stanovalcev. V izbrani družbi se hitro počuti kot doma in začne spoznavati svoje ekscentrične sosede: bohemsko samsko mater Charlotte, karizmatičnega režiserja dokumentarnih filmov Wilderja in njegovo nosečo ženo Helen ter gospoda Royala (Jeremy Irons), enigmatičnega arhitekta stavbe. Življenje se zdi kot paradiž. Nato pa se začnejo kazati gradbene napake, v nižjih nadstropjih prihaja do vse pogostejših izpadov elektrike in družbena hierarhija se nezadržno krha.

Kultni britanski žanrski auteur Ben Wheatley je posnel ambiciozno filmsko adaptacijo slovite znanstvenofantastične distopije J. G. Ballarda. Stolpnica je arhitekturna alegorija britanske razredne družbe, v kateri betonski nebotičnik postane bojno polje čisto prave razredne vojne.

»Stolpnica je spoštljiva predelava Ballardove moderne klasike iz leta 1975 in kulminacija mojega filmskega ustvarjanja doslej. Skušal sem spojiti čustveno intenziteto filmov Down Terrace in Spisek za odstrel, komiko Turistov in formalni eksperiment filma Polje v Angliji. Upam, da se vam bo zdel film drzno smešen in poživljajoče šokanten. /…/ Hvaležen sem zlasti Tomu Hiddlestonu, ki se je odrekel vsemu, celo svojim oblekam, da bi dr. Roberta Lainga na filmu ovekovečil z dostojanstvom, inteligenco in čustveno ranljivostjo, meni pa omogočil, da poskusim poustvariti ballardovsko vzdušje.«
– Ben Wheatley

»Misel se mi je nekajkrat nejasno prikradla že zgodaj v filmu, ob koncu razgrajaške, a čudno razkošne orgije na vrhu nebotičnika pa sem vedel zatrdno: Stolpnica je Peklenska pomaranča našega časa. Deloma nedvomno po zaslugi nekakšne eksplozije podob, uglašenih po taktu sijajno izbrane klasične glasbe. Predvsem pa lahko, ko je vsega konec, v zraku čutiš, kako ogorčenje in stud sekte klasičnih mislecev pred tvojimi očmi postaja kultna klasika neke generacije.«
– Matthew Schuchman, Den of Geek

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pošast Kaibutsu

Hirokazu Koreeda

nedelja, 03. 03. 2024 / 11:00 / Dvorana

V delu, ovenčanem z nagrado za najboljši scenarij v Cannesu, se z našimi prepričanji in pričakovanji mojstrsko poigrava eden velikih filmskih humanistov Hirokazu Koreeda (Tatiči). Njegova Pošast je zadnji film, za katerega je glasbo napisal lani preminuli maestro Ryuichi Sakamoto.

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

nedelja, 03. 03. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Neskončni spomin La memoria infinita

Maite Alberdi

nedelja, 03. 03. 2024 / 17:00 / Dvorana

Zgodba o Paulinini globoki in brezkompromisni predanosti ter Augustovem srditem boju, da bi ohranil svojo identiteto, je srce parajoč in hkrati navdihujoč spomenik neuničljivi moči ljubezni. Film Maite Alberdi (Krt) je nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec.