Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odpre se čez 10:37).
od 9. januarja 2024

Šterkijada Šterkijada

Igor Šterk / Slovenija, Hrvaška / 2023 / 77 min / slovenščina

Intimen portret družine jadralca Jureta Šterka skozi oči njegovega sina Igorja. Humorna, a tudi neprizanesljiva avtobiografska drama o običajni družini z neobičajnim očetom. Otvoritveni film zadnjega Festivala slovenskega filma.

režija Igor Šterk, scenarij Igor Šterk, fotografija Miloš Srdić, montaža Petar Marković, glasba Jura Ferina, Pavao Miholjevič, zvok Julij Zornik, scenografija Marco Juratovec, kostumografija Tina Bonča, maska Gabrijela Fleischman, produkcija Petra Vidmar, soprodukcija Ira Ivana Cecić, Nina Petrović, igrajo Silva Čušin, Janez Škof, Jernej Gašperin, Tito Novak, Blaž Setnikar, Saša Pavček, Primož Pirnat, distribucija Gustav film

festivali, nagrade Festival slovenskega filma (otvoritveni film)

Baza slovenskih filmov

Fotografije

iz prve roke
»Jadralski podvigi in tragično izginotje očeta niso bili razlog za ta film. Kar me je pritegnilo, so bili trenutki v naši družini – žalostni, trpki, a hkrati komični in absurdni. Ti odslikavajo kompleksnost odnosov v naših življenjih.«
– Igor Šterk

kritike
»Šterkijada, avtobiografski portret režiserjeve družine, je [Festival slovenskega filma] že z odprtjem zapeljal na odprto morje: v razburkane odnose družinske celice, katere dinamiko diktira avanturistični oče, ki v begu od vsakršnih očetovskih in partnerskih odgovornosti v dolgih časovnih intervalih jadra čez Atlantik. A Jure Šterk, ekscentrični posebnež, ki leta 1994 postane prvi Slovenec, ki na 6,5 metra dolgi barki objadra cel svet, skozi osebno, družinsko perspektivo, v katero ga postavlja njegov sin, dobi drugačno dimenzijo. Za neustrašnim jadralcem, ki na morju vedno znova išče nove izzive, se skriva predvsem nepozoren in nezvest mož ter pogosto sebičen starš, ki svoje želje in ambicije vseskozi postavlja na prvo mesto. Jadranje kot motiv zato pogosto ostaja nekje v ozadju, izven vidnega polja, medtem ko v ospredje stopajo njegove posledice: razpoke v odnosih, osamljenost in kontinuirano razočaranje žene ter sinov introspektivni potop v okoliščine, ki so definirale njegovo otroštvo. /…/ gre za pogumen in iskren film, ki se ne boji zazreti v režiserjeve lastne pomanjkljivosti /…/.«
– Veronika Zakonjšek, Dnevnik

»Vendar pa Šterkijada ni biografski portret enega naših najdrznejših jadralcev, ki je na doma izdelanih jadrnicah premikal meje mogočega in čigar misteriozno usodo smo pred skoraj natanko 15 leti spremljali tudi popolni nepoznavalci. Tak film bi verjetno lahko posnel marsikateri režiser, ampak je predvsem močna avtobiografska refleksija enega najvidnejših slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki ponuja edinstven intimen vpogled v kompleksno dinamiko svoje primarne družine. /…/ Čeprav bi na prvi pogled morda lahko rekli, da je Šterkijada nekakšna sprava Igorja Šterka s sabo, s svojim odraščanjem in predvsem s svojim precej samosvojim in v odnosu do družine večkrat precej sebičnim očetom, je vendarle še nekaj več. Je pogumen in iskren film o ljubezni, ki pa ga je vsak družinski član razumel na svoj način.«
– Gaja Pöschl, RA Slovenija

četrtek, 01. 02. 2024

Prešernov dan 2024 v Kinodvoru

Na kulturni dan, v četrtek, 8. februarja 2024, bomo v Kinodvoru predvajali tri slovenske filme: Jezdeca Dominika Menceja bosta na ogled brezplačno, na sporedu pa bosta še Šterkijada Igorja Šterka in dokumentarec Pero Damjana Kozoleta. Vstopnice za Jezdeca so pri blagajni Kinodvora na voljo za prevzem od danes, 1. februarja, za preostali projekciji so že v prodaji, tudi prek spleta.

Utrinki s premiere filma Šterkijada, posvečene Vojki Šterk

Premierna projekcija je bila posvečamo nedavno preminuli Vojki Šterk, ki je skupaj z morjeplovcem Juretom Šterkom, eden od osrednjih likov filmske zgodbe.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

četrtek, 25. 04. 2024 / 15:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 25. 04. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

četrtek, 25. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.