Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odprto še 04:48, tel: 01 239 22 17).

Stella Stella

Sylvie Verheyde / Francija / 2008 / 103 min / francoščina

Živahen, v pozna sedemdeseta leta postavljen film o šolanju, kulturi in družbenih razredih, ki svojo mlado junakinjo popelje skozi vrsto različnih, živo orisanih izobraževalnih okolij.

, scenarij Sylvie Verheyde, fotografija Nicolas Gaurin, glasba NousDeux the band, montaža Christel Dewynter, igrajo Léora Barbara (Stella), Mélissa Rodriguès (Gladys), Laëtitia Guerard (Genevieve), Karole Rocher (Roselyne), Benjamin Biolay (Serge), Guillaume Depardieu (Alain Bernard), Johan Libereau (Loic), Jeannick Gravelines (Bubu), producent Bruno Berthemy, produkcija Les Films du Veyrier

festivali, nagrade Gent 2008 (najboljši scenarij), Gijon 2008 (najboljši scenarij), Motovun 2009

IMDb Uradna stran

Stella je bistra enajstletnica, ki živi v delavskem predelu Pariza, v stanovanju nad barom, katerega lastnika sta njena starša. Doma meče karte z barskimi stalnimi strankami in vdihava kriminalne količine cigaretnega dima, v šoli pa ne učitelji ne sošolci ne vedo natančno, kaj bi počeli z njenima zasanjanostjo in fantovskim vedenjem. Jeseni 1977 se Stella vpiše na prestižno pariško srednjo šolo in spozna Gladys, hčerko argentinskih intelektualcev, ki postane njena najboljša prijateljica. Gladys jo seznani s svetom, čisto drugačnim od tistega, ki ga je Stella poznala doslej. To novo šolsko leto za vedno spremeni njeno življenje.

»Film Stella temelji na mojih spominih na otroštvo, scenarij pa sem začela pisati pred štirimi leti, ko je šel v srednjo šolo sin. V tistem času je bilo v javnosti veliko vročih polemik o šolstvu: o avtoriteti, šolah mešanih spolov, feredži, šoli kot sredstvu za dosego boljšega družbenega položaja in podobnih. Vse to me je spodbudilo k razmisleku o lastni viziji šole in srednje šole. Te sem se oklepala navkljub številnim selitvam staršev. Med adolescenco je bila moja edina oporna točka, moje edino sidro. Želela sem govoriti o priložnosti, ki mi je bila ponujena.« (Sylvie Verheyde)


Sylvie Verheyde
Rojena leta 1964 v Saint Mauriceu, Francija. Študirala je geografijo, glasbo in risanje. Leta 1990 je za glasbenika Juana Rozoffa posnela video, ki sta mu sledila nagrajena kratka filma. Stella je njen tretji celovečerec.

filmografija
1992 La maison verte (kratki)
1993 Entre chiens et loups (kratki)
1997 Un frère (Brother)
2000 Princesses
2001 Combats de femme – Un amour de femme (TV)
2007 Sang froid (TV)
2008 Stella (Stella)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nesrečni fuk ali Nori pornič Babardeală cu bucluc sau porno balamuc

Radu Jude

četrtek, 27. 01. 2022 / 15:30 / Dvorana

Romunski režiser Radu Jude (Bravo!) ujame duha časa z eksplozivno mešanico formalne igrivosti, drznega humorja in ostrega političnega komentarja, ki razgalja hinavščino in predsodke v naši družbi. Zmagovalec zadnjega Berlinala.

Telesce Piccolo corpo

Laura Samani

četrtek, 27. 01. 2022 / 18:00 / Dvorana

Prvenec Laure Samani, obarvan z magičnim realizmom in postavljen na kruto furlansko podeželje z začetka 20. stoletja, je svetovno premiero doživel v prestižni sekciji Teden kritike v Cannesu, s Festivala slovenskega filma pa odnesel vesni za najboljšo manjšinsko koprodukcijo in fotografijo.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

četrtek, 27. 01. 2022 / 18:30 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.