Sredozemlje Mediterranea

Jonas Carpignano / Italija, Nemčija, ZDA, Francija, Katar / 2015 / 107 min / podnapisi, angleščina, arabščina, francoščina, italijanščina / 16+

Režiser Jonas Carpignano postavi ogledalo kruti migracijski politiki današnje Evrope.

režija Jonas Carpignano, scenarij Jonas Carpignano, fotografija Wyatt Garfield, glasba Dan Romer, montaža Sanabel Cherqaoui, Affonso Gonçalves, Nico Leunen, igrajo Alassane Sy (Abas), Koudous Seihon (Ayiva), Aisha (Aisha), Paolo Sciarretta (paznik v centru za tujce/detention center guard), Annalisa Pagano (Cristina Riso), Davide Schipilliti (Rocco), Vincenzina Siciliano (Marta), produkcija Jason Michael Berma, Chris Columbus, Eleanor Columbus, Jon Coplon, Christoph Daniel, Andrew Kortschak, John Lesher, Ryan Lough, Gwyn Sannia, Marc Schmidheiny, Victor Shapiro, Ryan Zacarias         

festivali, nagrade Cannes 2015 – Teden kritike

IMDb

Da bi svoji družini v Burkina Fasu omogočil dostojno življenje, se Ayiva skupaj s prijateljem Abasom vkrca na enega izmed begunskih čolnov, ki iz severne Afrike vsak dan odplujejo proti Evropi. Ob prihodu v Italijo pribežnike zajame obmejna policija in jih odpelje v center za tujce. Če želita ostati v »obljubljeni« deželi, sta si Ayiva in Abas primorana v treh mesecih poiskati pogodbeno delo, ob tem pa se vsak dan spopadata z naraščajočo nestrpnostjo domačinov.

Režiser Jonas Carpignano postavi ogledalo kruti migracijski politiki današnje Evrope.

»Cilj mi nikoli ni bil narediti nekaj, kar bi bilo pretirano didaktično in poskušati spremeniti italijansko politiko. Dovolj mi je že, če ljudje prenehajo gledati nanje kot na skupino migrantov ali imigrantov in začnejo razmišljati o njih kot posameznikih. Bolj kot se lahko poistovetimo z njimi in uzremo del sebe v njihovi izkušnji, več sočutja se bo zganilo v ljudeh.« (Jonas Carpignano)

Jonas Carpignano
Rojen leta 1984 v Rimu, Italija. Otroštvo je preživel med Rimom in New Yorkom. Trenutno živi v Italiji, kjer se zadnjih pet let posveča snemanju filmov. Je reden gost prestižnih filmskih festivalov po vsem svetu (Cannes, New York, Benetke), njegov celovečerni prvenec Sredozemlje pa je bil letos uvrščen v program canskega Tedna kritike.

filmografija
2011 A Chjána (kratki)
2014 A Ciambra (kratki)
2015 Mediterranea (Sredozemlje)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno