Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 04:54, tel: 01 239 22 17).

Srečni ljudje v tajgi Happy People, a Year in the Taiga

Werner Herzog, Dmitrij Vasjukov / Nemčija / 2011 / 80 min

Očarljiva študija življenja lovcev v sibirski tajgi, ki so, po besedah režiserja Wernerja Herzoga, »popolnoma svobodni«, saj živijo na enem izmed redkih koščkov našega planeta, ki se ga današnja civilizacija še ni dotaknila.

režija Werner Herzog, Dmitrij Vasjukov, scenarij Werner Herzog, Rudolph Herzog, fotografija Aleksej Medvejev, Gleb Stepanov, Artur Sibirski, Michael Tarkovski, glasba Klaus Badelt, montaža Joe Bini, glas Werner Herzog ,

festivali, nagrade Festival dokumentarnega filma v New Yorku/New York's Documentary Festival 2011, São Paolo 2011

IMDb

Očarljiva študija življenja lovcev v sibirski tajgi, ki so, po besedah režiserja Wernerja Herzoga, »popolnoma svobodni«, saj živijo na enem izmed redkih koščkov našega planeta, ki se ga današnja civilizacija še ni dotaknila.

V osrčju sibirske tajge in daleč stran od civilizacije se nahaja majhna vas Bakhta, v kateri živi le tristo prebivalcev. Vas je dostopna le s helikopterjem ali s čolnom. Tu ni ne telefonov ne televizije, prav tako ni tekoče vode niti osnovne zdravstvene oskrbe. Prebivalci, katerih navade se več stoletij skorajda niso spremenile, živijo v skladu s tradicijo in izročilom njihovih davnih prednikov, in če bi zahodna civilizacija izumrla, bi oni lahko – tako si mislimo – preživeli.

»Na film Srečni ljudje v tajgi sem popolnoma nenačrtovano naletel, skorajda dobesedno. Šel sem obiskat prijatelja, samo za hip sem se oglasil, ker je v bližini veliko parkirišče. Ustavil sem se in potrkal na vrata. Zagledal sem posnetek na njegovem LCD-zaslonu. Hotel ga je izklopiti, vendar sem dejal: ‘Ne, ne, zanimivo se zdi.’ Na koncu sem si ogledal štiriurni ruski film o sibirskih lovcih [izvirnik je režiral Dmitrij Vasjukov]. Zdelo se mi je, da bi nekdo moral posneti mednarodno različico.« (Werner Herzog)

Wener Herzog
Rojen leta 1942 v Münchnu. Odraščal je v odročni bavarski gorski vasi. Študiral je zgodovino in nemško književnost v Münchnu in Pittsburghu. Pri devetnajstih letih je posnel svoj prvi film, od takrat pa je režiral in napisal scenarije za več kot šestdeset celovečernih in dokumentarnih filmov. Objavil je več kot dvanajst knjig in režiral prav toliko oper.

filmografija (izbor)
1968 Lebenszeichen (Signs of Life/Znaki življenja)
1972 Aguirre, der Zorn des Gottes (Aguirre, The Wrath of God/Aguirre, srd božji)
1979 Nosferatu: Phantom der Nacht (Nosferatu: Phantom of the Night/Nosferatu, fantom noči)
1979 Woyzeck
1982 Fitzcarraldo
1987 Cobra verde (Slave Coast/Zelena Kobra)
2005 Grizzly Man (Človek grizli)
2009 Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans (Pokvarjeni poročnik: New Orleans)
2011 Happy People, the Year in Taiga (Srečni ljudje v tajgi)
2011 Into the Abyss (Čakanje na usmrtitev)
2012 The Death Row

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bartonova akademija The Holdovers

Alexander Payne

petek, 23. 02. 2024 / 18:10 / Dvorana

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

petek, 23. 02. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Vsi mi tujci All of Us Strangers

Andrew Haigh

petek, 23. 02. 2024 / 21:00 / Dvorana

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.