Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:45 (odprto še 27 minut, tel: 01 239 22 17).

Spomladanska bera Izbor kratkih filmov in animacij iz produkcije 2009-2011

Slovenija

Izbor kratkih filmov in animacij iz produkcije 2009-2011 študentov in diplomantov Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici in Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart

Izbor kratkih filmov in animacij iz produkcije 2009-2011 študentov in diplomantov Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici in Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart

Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici se nahaja v Ljubljani, ustanovljena je bila leta 2008 na podlagi petnajstletnih izkušenj Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart. Tudi zaradi tega mehkega prehoda so prag samostojne poklicne poti že lahko prestopile štiri diplomantke programa Digitalne umetnosti in prakse, katerega nosilni moduli so: animacija, videofilm, fotografija in novi mediji. Študentje in diplomantke modula videofilm redno sodelujejo tudi na festivalih (Festival Slovenskega filma v Portorožu, Animateka v Ljubljani), med nominiranci za najpomembnejšo nagrado namenjeno študentom umetnosti srednje in jugovzhodne Evrope, nagrado Essl, so od desetih slovenskih nominiranih študentov kar trije študentje Visoke šole za umetnost, in sicer diplomantki Pila Rusjan in Urška Djukić ter absolvent Miha Šubic.

Miha Šubic, Opekozlagalec (Brickloader), 2009, 2′ 07″, animirani film
Urška Djukić, Prvi dan v službi, 2010, 24′, diplomsko delo, igrani film
Jaka Žilavec,  Zadnja želja, 2009/10, 6′ 40”  igrani film
Urša B. Potokar, Kaj, kdo, kje na Animateki 09, 2010, 7′ 06″ (krajša verzija), del diplomskega dela, videodokument festivala
Miha Šubic, Inkman, animirani film, 2010, 2’50”
Luka Dolmark, Avtoportret, 1′ 05”, video
Dunja Danial, Pesem, 2010, 5′ 54″, diplomsko delo, eksperimentalni film
Pila Rusjan, Elisa 5, 2010, 5’, video
Iva Musović, Niti besede!, 5’, 2011, video
Iva Musović in ekipa vŠUM_011, Tri želje, 2011, 10’, video

Urška Djukić, Urša B. Potokar, Dunja Danial predstavljajo vsaka svoj diplomski film; slednja v eksperimentalnem filmu Pesem ne sledi zgodbi dobesedno, besed ne uprizarja, ampak nam naslika celoto skozi vtis trenutka, Urša B. Potokar je posnela videodokument šestega festivala animiranega filma Animateka, medtem ko v igranem filmu Prvi dan v službi Urške Djukić sledimo trem pasivnim moškim, ki v krizni situaciji morajo stopiti v akcijo in za trenutek iz antiherojev postanejo heroji. Avtorski video Pile Rusjan Elisa 5 o deklici, ki na svoj peti rojstni dan postane brezdomka, in je Pilin prvi projekt po diplomi, posnet pa je bil na umetniški rezidenci v Braziliji. V Zadnji želji Jaka Žilavca, zaključnem filmu drugega letnika, spremljamo mladega rezervista, ki se po sili razmer znajde v nezavidljivem položaju in zaprt med štiri stene čaka na svojo usodo. A v vsej svoji samoti ni čisto sam, tu je še nekdo, ki je močno povezan z njegovo usodo… Opekozlagalec Miha Šubica je kratka no-budget računalniška 2d animacija, ki pokaže, da se lahko, ko ste tako zasvojeni s svojo videoigrico, da tetrisa nikakor ne morete nehati igrati, zgodi, da kocke oživijo in vam pomagajo pri vaši zasvojenosti. V kratkem animiranem filmu Inkman istega avtorja se fant zbudi z neprijetnim občutkom samote, ki se ga želi na vse možne načine znebiti. Videoavtoportret Luka Dolmarka je nastal kot vaja prvega letnika, ogledali pa si bomo tudi dve video deli, ki sta nastali kot vzporedna produkta intermedijskega projekta vŠUM_011: Kdo je v akvariju?. Niti besede! Ive Musović se posveča beograjski tržnici, video Tri želje pa je reminiscenca na projekt, avtoričina interpretacija projekta in dogodka, ki je bil na sporedu letošnjega marca v CUK Kino Šiška.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bartonova akademija The Holdovers

Alexander Payne

torek, 27. 02. 2024 / 20:45 / Dvorana

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

sreda, 28. 02. 2024 / 15:50 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

sreda, 28. 02. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.