Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 05:06, tel: 01 239 22 17).

Spodnje nadstropje Un etaj mai jos

Radu Muntean / Romunija / 2015 / 93 min

Zanos romunskega novega vala ne pojenja: Radu Muntean v svojem novem filmu o boju moškega z vestjo po umoru, ki mu je bil priča

režija Radu Muntean, scenarij Alexandru Baciu, Radu Muntean, Razvan Radulescu, fotografija Tudor Lucaciu, glasba Electric Brother, montaža Andu Radu, igrajo Teodor Corban, Iulian Postelnicu, Oxana Moravec, Ionut Bora, Liviu Cheloiu, Calin Chirila, Teodor Corban, Constantin Dita, Constantin Draganescu, produkcija Dragos Vilcu

festivali, nagrade Cannes 2015 – Posebni pogled, Karlovi Vari 2015

IMDb

Petrascu je moški v petdesetih letih, o katerem v prvi uri filma izvemo komajda kaj več od njegovega priimka. Preprosto je človek, na katerega se vsi lahko zanesejo. Nekega jutra med hojo po stopnicah iz sosednjega stanovanja sliši, da se je za vrati vnel hud prepir med žensko in moškim. Ko vse potihne, iz stanovanja izstopi Vali, sosed iz drugega nadstropja. Petrascu mu brez pomisleka prikima in molče odkoraka v svoje stanovanje. Med dnevnimi opravili opazi, da so se pred vhodom v stavbo začeli zbirati sosedje in policija. Laura, mlada ženska iz drugega nadstropja, je umrla za posledicami močnega udarca v glavo.

Zanos romunskega novega vala ne pojenja: Radu Muntean v svojem novem filmu o boju moškega z vestjo po umoru, ki mu je bil priča.

»Kinematografski jezik, ki sem ga uporabil v večini svojih filmov, opisujejo kot minimalističen. Strinjam se, da rad ustvarjam filmske strukture z minimalnimi sredstvi in si prizadevam, da je mojo pripovedniško navzočnost čim manj čutiti. Menim, da je gledalce treba zapeljati, ne zmanipulirati; privesti jih je treba do točke, ko se približajo zgodbi, zberejo podatke iz sestavljanke v filmu z občutkom, da sami gradijo pripovedno zgradbo.« (Radu Muntean)

Radu Muntean
Rojen leta 1971 v Bukarešti. 1994 je diplomiral na Akademiji za film in gledališče v rojstnem mestu, kjer je posnel tudi svoje prve kratke filme. Ob tem je režiral tudi več kot štiristo oglasov, za katere je prejel vrsto nagrad. Njegovi celovečerni filmi Furia, Papir bo pomodrel, Boogie in Torek, po božiču so bili uvrščeni na številne prestižne mednarodne festivale. Spodnje nadstropje je njegov peti celovečerec.

filmografija
2002 Furia
2006 Hîrtia va fi albastrã (Papir bo pomodrel)
2008 Boogie
2010 Marti, dupa craciun (Torek, po božiču)
2015 Un etaj mai jos (Spodnje nadstropje)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kinobalon / Bobri

Rocca spreminja svet Rocca verändert die Welt

Katja Benrath

sobota, 18. 09. 2021 / 13:15 / Dvorana

Sodobna, astronavtsko razigrana različica legendarne Pike Nogavičke je film, poln humorja in akcije, ki skozi družbenokritično lečo optimistično poudarja vrednote prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, zaupanja in odgovornosti.

Kinobalon / Bobri

Potepanje papirnatega zmaja Potepanje papirnatega zmaja

razno

sobota, 18. 09. 2021 / 16:00 / Dvorana

Sporočilno in likovno raznolik program kratkih animiranih filmov s festivala animiranega filma Animateka.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

sobota, 18. 09. 2021 / 18:00 / Dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.