Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 08:16).

Specialec Ha-shoter

Nadav Lapid / Izrael / 2011 / 105 min

Neposredna intelektualna politična drama prinaša vpogled v etnična in socialno-ekonomska trenja izraelske družbe.

režija Nadav Lapid, scenarij Nadav Lapid, fotografija Shai Goldman, glasba Aviv Aldema, montaža Era Lapid, igrajo Yiftach Klein, Yaara Pelzig, Michael Mushonov, Menashe Noy, Michael Aloni, Gal Hoyberger, Meital Berdah, Shaul Mizrahi, Rona-Lee Shim'on, Ben Adam

festivali, nagrade Jeruzalem 2011 (najboljša fotografija, najboljši izraelski scenarij), Locarno 2011 (posebna nagrada žirije)

IMDb

Neposredna intelektualna politična drama prinaša vpogled v etnična in socialno-ekonomska trenja izraelske družbe.

Jaron je član elitne policijske protiteroristične enote, bleščečega izraelskega orožja, naravnanega proti »arabskemu sovražniku«. Obožuje svoje delo, svoje mišičasto telo in tovariški duh, ki vlada med pripadniki enote. Vse bolj vznemirljivo postaja tudi njegovo zasebno življenje. Z ženo v kratkem pričakujeta otroka in vsak hip lahko postane oče. Ob tem pa ga čaka še profesionalni izziv: spoprijeti se mora z radikalno, nasilno skupino protestnikov, ki zamaje njegovo podobo sveta in mu da vedeti, da v njegovi državi divja tudi vojna, ki nima nobene zveze s Palestinci.

»V šestdesetih in sedemdesetih letih, ko se je v Zahodni Evropi pojavil politični terorizem, je bil Izrael socialistična, v temeljih enakopravna država. Danes so v Izraelu največje gospodarske vrzeli zahodnega sveta. Razredna nasprotja zastira spor s skupnim sovražnikom – Palestinci. Pod površino pa vreta gnev in občutenje zlorabe. V filmu Specialec dozorita in izbruhneta, zaduši ju sila, večja od njiju samih. Skušal sem ustvariti nasprotje med tema skupinama, vsaka izraža enega od sporov – narodnega in družbeno-gospodarskega.« (Nadav Lapid)

Nadav Lapid
Rojen leta 1975 v Tel Avivu, Izrael. Študiral je filozofijo in zgodovino. Delal je kot športni in kulturni novinar ter televizijski kritik. Kot direktor fotografije je sodeloval pri snemanju dokumentarcev, izdal pa je tudi zbirko novel Keep on dancing. Njegovi kratki filmi, posneti med študijem na Sam Spiegel Film School, so bili prikazani na festivalih v Cannesu, Berlinu in Locarnu, Specialec pa je njegov celovečerni prvenec.

filmografija
2004 Proyect Gvul (Border Project) (srednjemetražni/medium-length)
2005 Kvish (Road) (kratki/short)
2006 Ha-Chavera Shell Emile (Emile’s Girlfriend) (srednjemetražni/medium-length)
2011 Hashoter (Policeman/Specialec)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Lunana: jak v razredu Lunana: A Yak in the Classroom

Pawo Choyning Dorji

petek, 24. 03. 2023 / 16:15 / Dvorana

Zgodba, posneta v najodročnejši šoli na svetu, nas uči, da bomo srečo morda našli tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja.

Blizu Close

Lukas Dhont

petek, 24. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

petek, 24. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.