Danes je blagajna odprta od 10:00 do 00:00 (za danes zaprto).

Speča lepotica La bella addormentata

Marco Bellocchio / Italija, Francija / 2012 / 115 min

Lanski dobitnik beneškega zlatega leva za življenjsko delo, italijanski mojster Marco Bellocchio, ob razvpitem primeru Eluane Englaro obravnava vprašanje evtanazije.

režija Marco Bellocchio, scenarij Marco Bellocchio, Veronica Raimo, Stefano Rulli, fotografija Daniele Ciprì, montaža Francesca Calvelli, glasba Carlo Crivelli, zvok Gaetano Carito, igrajo Isabelle Huppert (mati/mother), Toni Servillo (Uliano Beffardi), Alba Rohrwacher (Maria), Michele Riondino (Roberto), Maya Sansa (Rossa), Pier Giorgio Bellocchio (dr.Pallido)

festivali, nagrade Benetke 2012, Toronto 2012

IMDb

Lanski dobitnik beneškega zlatega leva za življenjsko delo, italijanski mojster Marco Bellocchio, ob razvpitem primeru Eluane Englaro obravnava vprašanje evtanazije.

Film dramatično razprostira pretresljivo dogajanje pred videmsko kliniko La Quiete, zadnjim domovanjem Eluane Englaro, ki je preminula po 17-letnem vegetiranju v komi. Dogajanje poteka v časovnem razponu šestih dni in drzno razgrinja politično zakulisje te tragedije, zaradi česar je film v Italiji že med nastajanjem sprožil ostre polemike. Elenina zgodba ostaja v ozadju, okrog nje pa se prepletajo in križajo peripetije fiktivnih likov z različnimi ideološkimi nazori in čustveno vpletenostjo v primer.  

»O primeru Englaro so časopisi, televizija in medmrežje obširno poročali. Obenem je pred kliniko, v katero so odpeljali dekle, protestiralo le nekaj ljudi s peščico argumentov in to je bilo vse. Medtem se je Italija po eni strani pripravljala na obrambo svoje ustave in po drugi na predlog zakona, ki bi prepovedal evtanazijo. V nekakšni Griffithovi montaži (dve izmenjujoči se vzporedni dejanji, ki ustvarjata napetost) je bilo čutiti veliko anksioznost, medtem ko se je življenje ubogega dekleta naravno končalo.« (Marco Bellocchio)

Marco Bellocchio
Rojen leta 1939 v Piacenzi, Italija. Filmsko režijo je študiral v Rimu in Londonu. V šestdesetih je začel kot ustvarjalec dokumentarnih in kratkih filmov. Že njegov prvi celovečerec Pesti v žepu mu je prinesel priznanje mednarodne filmske skupnosti. Je dobitnik vrste uglednih nagrad in eden najplodnejših filmskih ustvarjalcev svoje generacije, saj se je podpisal pod več kot dvajset različnih filmskih naslovov.

filmografija (izbor)
1965 I Pugni in Tasca (Fist in His Pocket/Pesti v žepu)
1972 Nel nome di padre (V imenu očeta)
1994 Il sogno della farfalla (The Butterfly’s Dream/Metuljev sen)
1997 Il principe di Homburg (The Prince of Homburg/Homburški princ)
1999 La balia (The Nanny/Varuška)
2002 Il ora di religione (Il sorriso di mia madre) (The Religion Hour (My Mother’s Smile)/Verska vzgoja)
2003 Buongiorno, notte (Good Morning, Night/Dobro jutro, noč)
2006 Il regista di matrimoni (The Wedding Director/Režiser porok)
2009 Vincere (Zmagati)
2012 La bella addormentata (Dormant Beauty/Speča lepotica)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Jadralke Maiden

Alex Holmes

ponedeljek, 01. 06. 2020 / 17:30 / Dvorana

Navdihujoč dokumentarec o Tracy Edwards, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala skiperka prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.

To morajo biti nebesa It Must Be Heaven

Elia Suleiman

torek, 02. 06. 2020 / 17:00 / Dvorana

Komedija zmešnjav, v kateri režiser potuje iz Palestine v Pariz in New York – a kamorkoli gre, povsod najde svojo domovino. Elia Suleiman (Božje posredovanje) je film opisal kot »burlesko, ki se napaja v svetu absurda«.

Parazit Gisaengchung

Bong Joon-ho

torek, 02. 06. 2020 / 20:00 / Dvorana

Film, ki ga režiser označuje za »komedijo brez klovnov, tragedijo brez negativcev«, je čudovito nepredvidljiva družinska tragikomedija o neizogibnem konfliktu med tistimi, ki imajo, in tistimi, ki nimajo. Dobitnik zlate palme v Cannesu in štirih oskarjev, vključno za najboljši film.