Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (za danes zaprto).

Spake na plan Freaks Out

Gabriele Mainetti / Italija, Belgija / 2021 / 141 min / italijanščina

»Srečali boste nenavadna bitja, zmožna nepozabnih in osupljivih dejanj! Nič ni, kakor se zdi …« Ta stavek, ki ga v uvodnem prizoru izgovori ravnatelj obskurnega, a čudovitega rimskega cirkusa med 2. svetovno vojno, bi bil lahko zlahka tudi napoved filma – zabavnega poklona različnosti in silovite brce fašizmu vseh obličij.

režija Gabriele Mainetti, scenarij Nicola Guaglianone, Gabriele Mainetti, fotografija Michele D’Attanasio, montaža Francesco Di Stefano, glasba Michele Braga, Gabriele Mainetti, produkcija Andrea Occhipinti, Gabriele Mainetti, Goon Films, Lucky Red, RAI Cinema, Gapbusters, Voo, Be TV, igrajo Aurora Giovinazzo, Claudio Santamaria, Pietro Castellitto, Giancarlo Martini, Giorgio Tirabassi, Max Mazzotta, Franz Rogowski

festivali, nagrade Benetke; Rotterdam (nagrada občinstva); nagrade Davida di Donatella za najboljšo fotografijo, scenografijo, masko, pričeske in vizualne učinke; Sitges

IMDb

zgodba
Nacistični Rim leta 1943: Matilde, Cencio, Fulvio in Mario so člani družine cirkusa, v katerem delajo kot »spake«. Lastnik cirkusa Israel izgine, ko skuša za vse poiskati pot pobega prek morja. Štirje prijatelji ne vedo, kaj storiti, saj se brez nekoga, ki zanje skrbi, zlasti pa brez cirkusa počutijo izgubljeni v mestu, ki ga pretresa vojna.

iz prve roke
»Film Spake na plan je nastal iz izziva: prikazati pustolovsko zgodbo, zgodbo o odraščanju in razmislek o različnosti v najtemnejših trenutkih 20. stoletja. Zato smo okupirani Rim v letu 1943 obravnavali čustveno in s spoštovanjem, a vendarle z nebrzdano uporabo fantastike. Tako so nastale štiri ‘spake’. So edinstveni posamezniki, ki po naključju živijo zgodbo, večjo od njih samih.
Ideja supermoči me je najprej skrbela, nisem hotel ponavljati svojega prejšnjega filma. Pri tem me je najbolj zanimalo, da je moč protagonistov posledica zveze štirih posebnih posameznikov, ne pa njihovih posameznih sposobnosti. Njihove sposobnosti sem skušal narediti izvirne in ‘filmične’ na svoj način, hkrati pa ne pozabiti na človečnost junakov – in jo pri tem povzdigniti. Kot vzor so nam služili filmi Toda Browninga, pa tudi mojstrsko delo Ženska opica Marca Ferrerija. Vselej smo bili prepričani, da morajo biti naši protagonisti resnične osebe, ki jih moramo obravnavati brez pomilovanja. Tudi sami zavračajo samopomilovanje in živijo kot navadni ljudje, ne kot pošasti.
Pomembno mi je razumevanje brez predsodkov – tudi razumevanje negativcev. Verjamem, da uspeh filmov, kakršen je naš, lahko merimo po zmožnosti prikaza ‘tridimenzionalnih’ negativcev. Franz, negativec v filmu Spake na plan, očitno predstavlja eno najtemnejših strani zgodovine, hkrati pa je popolna zguba, posledica družinske in družbene frustracije, ki ji Franz Rogowski podari skoraj ‘nerazumljivo’ nežnost. Zlobneži iz zgodovine filma, ki me najbolj strašijo, so tisti, ki skrivajo šibkost, trpljenje: na primer Buffalo Bill iz filma Ko jagenjčki obmolknejo in Darth Vader iz izvirne Vojne zvezd
– Gabriele Mainetti

portret avtorja
Gabriele Mainetti (Rim, 1976) je režiser, igralec, skladatelj in filmski producent. Po dveh kratkih filmih – Basette, ki je bil prikazan v Locarnu, in Tiger Boy – je režiral celovečerec Lo chiamavano Jeeg Robot (2015), ki je prejel številna domača in mednarodna priznanja, med njimi sedem nagrad Davida di Donatella. Spake na plan so njegov drugi celovečerni film.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.

Zadnjič

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

četrtek, 30. 06. 2022 / 18:45 / Dvorana

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.