Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 03:08, tel: 01 239 22 17).
Na sporedu 4. marca 2012

SonoLog SonoLog

Hanna Slak / Slovenija / 2011 / 52 min

SonoLog je lirična impresija, estetski in filozofski razmislek – o srečanju dveh gledališč in o ljudeh, ki ti gledališči živijo. To je film, ki želi biti del tega srečanja.

režija, scenarij, fotografija, montaža Hanna Slak, korekcija slike, grafika, dodatna kamera, tehnična podpora Luka Umek, glasba in zvok Hanna Preuss (iz sonoričnih predstav Sence.Misli.Risbe.Takt. in Nohsono), dodatni zvočni posnetki na terenu Markus Krohn, obdelava zvoka Peter Žerovnik, produkcija Hanna’s – atelje sonoričnih umetnosti, koprodukcija RTV Slovenija

zgodba
Hanna Slak v eksperimentalnem filmu SonoLog spremlja zvočno umetnico Hanno Preuss, uprizoritev njene predstave sonoričnega gledališča pred japonsko publiko in gostovanje ustvarjalcev tradicionalnega japonskega gledališča No v njenem projektu pred ljubljanskimi gledalci. To je film o dveh gledališčih, dveh praksah, zakodiranih v različnih zgodovinah, kulturah in jezikih iz popolnoma nasprotnih koncev sveta. Film o interakciji med gledališčema, iskanju skupnega jezika, vsem razumljivega, večnega, jezika naše kolektivne podzavesti. Film, ki ga bolj kot dramatična naracija zanima enkratnost trenutka in atmosfera – kot to velja za gledališče No, ki ga bolj kakor zunanja dinamika dogodkov zanima notranja dinamika čustvovanja in psihe – kar velja za sonorično gledališče.

SonoLog je lirična impresija, estetski in filozofski razmislek – o srečanju dveh gledališč in o ljudeh, ki ti gledališči živijo. To je film, ki želi biti del tega srečanja.

zanimivosti
Hanna Preuss je glasbenica, oblikovalka zvoka, profesorica oblikovanja zvoka ter avtorica zvočne podobe v več kot 120 kratkih, animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih in celovečernih igranih filmih (med drugimi Variola Vera, Trije prispevki k slovenski blaznosti, Hudodelci, Kavarna Astoria, Ekspres, Ekspres, Ko zaprem oči, Outsider, Jebiga, Varuh meje, Desperado Tonic). Leta 2006 je ustanovila Atelje sonoričnih umetnosti, v katerem že vrsto let razvija sonorično gledališče kot povsem novo obliko gledališča, ki komunicira z gledalci s pomočjo vibracije in zvena, univerzalnega jezika zvoka.

Predstava Sence.Misli.Risbe.Takt je bila na posebno povabilo tamkajšnjega gledališča Gekken uprizorjena v kulturnem centru v Kjotu decembra leta 2010. Januarja istega leta je predstava odprla festival Alpe Adria v Teatro Miela v Trstu.

Predstava Nohsono je bila premierno prikazana leta 2011 v ljubljanskih Križankah. Veliki Mojster Kongo šole tradicionalnega japonskega gledališča No je takrat izjemoma dovolil, da se del tega izročila poveže z nekim drugim gledališkim izrazom s pomočjo njihovih najboljših igralcev, Tatsushiga Udaka in Harune Tanaka.

»V otroštvu sem si ustvarila neki imaginarni svet; potem sem šla v dejanski svet in sem iskala to fantazijo, ki sem jo nosila v sebi. Izhajam iz zvoka, za katerega mislim, da je najbolj objektiven medij. Zvok organiziram v določenem trenutku v določeno obliko, da bi lahko ta univerzum za trenutek zadržala in bi ga lahko doživeli tudi drugi ljudje.«
– Hanna Preuss

iz prve roke
»To je film o srečanju in o tem, kaj iz takega srečanja lahko nastane, kako srečanje spremeni gledališče, kako spremeni življenje. /…/ Kot se obe gledališči odrekata trdnemu dramaturškemu zapisu, vendar pa vedno do konca sledita točno zakodiranemu formalnemu okviru, tako tudi ta dokumentarni film ne more nastati na podlagi vnaprej določenega scenarija, ampak kot izraz formalne zavezanosti avtorjev žanru, v katerem je naracija imanentna formi in ki pripoveduje s pomočjo impresije, ritma in trajanja, ne pa z logičnim nizanjem vzročno-posledičnih sosledij. /…/ Film SonoLog je predvsem lirična impresija, estetski in filozofski razmislek. Narava filma je povezana z naravo obeh gledališč, ki sta predmet obravnave, pa tudi z željo po izkoriščanju lirične moči filmskega jezika, filma kot enakopravnega tretjega partnerja v tem srečanju.«
– Hanna Slak, režiserka in scenaristka

portret avtorice
Hanna Slak se je rodila leta 1975 v Varšavi. Diplomirala je iz filmske in TV režije na AGRFT v Ljubljani. Od leta 1997 se ukvarja s pisanjem scenarijev, režijo in montažo. Živi v Berlinu. Je avtorica več mednarodno priznanih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov, med drugim igranih celovečercev Slepa pega (2002) in Tea (2007). Kot montažerka sodeluje z berlinskimi eksperimentalnimi filmarji in dokumentaristi. Vez z domovino ohranja tudi s pisanjem za slovenske filmske publikacije in kot tekstopiska za eksperimentalno sonorično gledališče Hanne Preuss, o katerega delovanju na Japonskem je nastal tudi dokumentarni film SonoLog (2011). Trenutno pripravlja eksperimentalni doku celovečerec PulverQ in igrani celovečerni film Usoda. V pripravi je tudi izid knjige za otroke Frau Maus macht Paradies, ki je nastala kot sodelovanje s švedsko slikarko slovenskega rodu Mario Bajt.

kritike
»SonoLog, posneti (avdio)vizualni eksperiment Hanne Slak o živih avdio(vizualnih) eksperimentih Hanne Preuss, vrača dostojanstvo rahlo prežvečenemu pojmu ‘kreativnega dokumentarnega filma’. Gre za nadvse redek primer popolnega zlitja ‘dokumentirane vsebine’, v tem primeru robnih, avantgardnih zvočnih raziskovanj Hanne Preuss, z robnim, avantgardnim pristopom k ‘dokumentiranju te vsebine’. SonoLog je več kot zvočni dnevnik ali dnevnik nastajanja nekega zvoka, več kot portret neke ustvarjalke ali interpretacija njenega dela s strani druge. Je predvsem zgodba o tem, kako se pod taktirko zvoka ‘stara antagonista’, prezenca neke realnosti (=film) in realnost neke prezence (=oder), lahko zlijeta v brezšivno eno.«
– Jurij Meden, Slovenska kinoteka

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.