Snoopy in Charlie Brown: Film o Arašidkih The Peanuts Movie

Steve Martino / ZDA / 2015 / 88 min / sinhronizirano

zgodba
Charlie Brown, Snoopy, Lucy, Linus in preostala druščina priljubljenih likov, znanih pod imenom Arašidki, so le dočakali krst na velikih platnih. Charlie Brown, najljubši nesrečnik na svetu, se poda na epski junaški podvig, medtem ko njegovega najboljšega prijatelja kužka Snoopyja čaka spopad na nebu z večnim sovražnikom Rdečim baronom.

o stripih
Charles M. Schulz je stripovske like Charlieja Browna, Shermyja in Patty predstavil 2. oktobra 1950 v zgolj sedmih časopisih. To je bil začetek 50-letnega popotovanja, ki je za vedno spremenil popularno kulturo in humor. Njegov strip so razglasili za enega najboljših dvajsetega stoletja. Skozi lik Charlieja Browna so priskrbeli še kako potreben glas za vsakega, ki mu sreča ni naklonjena.

Charlie Brown v popularni kulturi zaseda prav posebno mesto. Edini med Arašidki je, ki se je pojavil tako v prvem kot v zadnjem stripu februarja leta 2000. Snoopy je namreč krst doživel šele 4. oktobra 1950. Vztrajal je skozi vse vzpone in padce – in slednjih je bilo vsekakor precej več kot prvih – in s svojim večnim optimizmom navdihoval bralce širom po svetu. »Charlieja vedno opisujejo kot zgubo,« se priduša Craig Schulz, sin pokojnega Charlesa M. Schulza in eden od scenaristov in producentov filma. »A v resnici je zmagovalec, saj se nikoli ne vda.«

Ko so stripi leta 2000 nehali izhajati, so za seboj pustili neverjetne številke: približno 350 milijonov bralcev, pojavljanje v 2.600 časopisih v 21 državah po svetu. Skupaj je bilo objavljenih 17.897 (15.391 čez teden, 2.506 ob nedeljah) zgodbic, vsako je Schulz izrisal in izpisal na roko, ki še dandanes nadaljujejo svojo pot do novih bralcev.

S posebnim darom za komentiranje družbe kot takšne je Charles M. Schulz ustvaril like in zgodbice, polne igrivosti, humorja, sarkazma in srčnosti. V štiri sličice na teden je strpal svet, kakršnega je videl okoli sebe. »Oče se mi je vedno zdel odličen opazovalec,« se spominja Craig. »Ne glede na to, kjer je bil ali kaj je počel, je v tistem hipu našel snov za strip.« Pri tem je v sličice z neverjetno spretnostjo nevidno vpletal pomembne teme, kot bi bile nekaj povsem samoumevnega. »A kljub vsemu tega ni izkoriščal; v 50ih letih ni sveta niti enkrat napadel s cinizmom, kar se je obrestovalo. Ljudje so res vzljubili te like.«

Arašidki letos praznujejo 65. obletnico.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.