Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:30 (odpre se čez 10:18).

Služabniki Služobníci

Ivan Ostrochovský / Slovaška, Irska, Romunija, Češka / 2020 / 80 min / slovaščina

Univerzalna zgodba o dobrem in zlu oziroma o tem, kako pomembno je stati za svojimi načeli, je postavljena v obdobje komunistične vladavine, a pomenljivo odzvanja tudi v današnjem času.

režija Ivan Ostrochovský, scenarij Rebecca Lenkiewicz, Marek Leščák, Ivan Ostrochovský, fotografija Juraj Chlpík, glasba Miroslav Tóth, Cristian Lolea, montaža Jan Daňhel, Martin Malo, Maroš Šlapeta, igrajo Samuel Skyva (Juraj), Samuel Polakovič (Michal), Vlad Ivanov (dr. Ivan), Vladimír Strnisko (dekan/dean), Milan Mikulčík (duhovni vodja), Tomáš Turek (Ductor), Vladimír Zboroň (tajnik), Martin Šulík (zdravnik), Vladimír Obšil (Coufar), Zvonko Lakčević (tajni sodelavec policije)

festivali, nagrade Berlinale 2020

Češkoslovaška, leta 1980. Michal in Juraj sta študenta teološkega semenišča. V strahu pred razpustitvijo šole tamkajšnji učitelji prilagodijo program, da bi z njim zadostili pričakovanjem vladajoče komunistične partije. Vsak študent se mora odločiti, ali bo izbral lažjo pot in sodeloval s totalitarnim režimom ali pa bo vztrajal pri lastnih načelih in se sprijaznil, da ga bo tajna policija imela nenehno pod nadzorom. Glede na njene zlovešče metode je skušnjava kar velika …

»Živimo v času, ko politiki in tudi mediji družbo zastrašujejo z vseh mogočih strani in ljudje živimo v strahu pred prihodnostjo. Veselilo bi me, če bi bili gledalci po ogledu filma bolj pogumni, če ne bi dovolili, da jih obvlada strah, ki ga politiki namenoma vsadijo vanje. Pomembno je, da zagovarjamo vrednote, ki se nam jih pred prihodnjimi rodovi ni treba sramovati. Papež Janez Pavel II. je nekoč dejal: ‘Zgodovina nas uči, da se demokracija brez vrednot hitro spremeni v odkrit ali prikrit totalitarizem.’« (Ivan Ostrochovský)

Ivan Ostrochovský
Rojen leta 1974 v Žilni na Slovaškem. Doštudiral je dokumentarno režijo na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi in na Umetniški akademiji v Banski Bystrici. Za svoje dokumentarne in igrane filme je bil večkrat nagrajen, sicer pa je tudi solastnik produkcijskih hiš Sentimentalfilm in Punckhart Films.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2021) Svetovni jagodni izbor III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 16:30 / Dvorana

Tekmovalni program III (2021) Tekmovalni program III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 19:00 / Dvorana

Maad, moje sonce My Sunny Maad

Michaela Pavlátová

četrtek, 02. 12. 2021 / 21:30 / Dvorana

Ko se Herra, ki je Čehinja, zaljubi v Nazirja, ki je Afganistanec, nima prav nobene predstave o tem, kakšno življenje jo čaka v posttalibskem Afganistanu in v kakšno družino prihaja.