Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 03:50).

Slovenski kratki igrani filmi Slovenski kratki igrani filmi

razno / Slovenija / 2021 / slovenščina / 13+

Priporočeni kratki slovenski filmi za učence in dijake

Pripravili smo izbor najnovejših slovenskih kratkih igranih filmov, ki žanjejo uspehe doma in na tujih festivalih. Ob ogledu priporočamo pogovor s filmskimi ustvarjalci in ustvarjalkami, ki mladim omogoča vpogled v ustvarjalni in produkcijski proces nastajanja filma. Hkrati pa lahko z avtorji in avtoricami spregovorijo o vsem, kar je film v njih vzbudil.

Predstavljeni izbor lahko dopolnimo s filmi preteklih let in kratkimi animiranimi filmi.

Delčki 9+
Áron Horváth Botka, Slovenija, 2020, 15 min
Teodor in Ksaver najraje vozita formule na računalniku. Igrice lahko prekosi le obljuba, da ju bo oče peljal na ogled prave tekme. Izdelana miniatura prinaša tankočuten vpogled v občutje dečkov, razpetih med oba starša. “Kratki film lahko gledalce nagovarja kot odsek nečesa večjega ali pa kot skrbno zaokrožena miniatura. Režiserju Áronu Horváthu Botki je z Delčki uspelo najti pripoved, ki sijajno razkaže ves potencial kratke igrane forme. To mu je uspelo s prepričljivo režijsko in igralsko izvedbo, kakor tudi z dosego izjemnega čustvenega učinka, ki je povsem na nivoju celovečernih dram. Delčki je eden tistih kratkih igranih filmov, ki mu ni potrebno nič več dodati ali odvzeti, saj vse svoje potenciale uresniči v takšni obliki, v kakršni ga imamo pred sabo prav zdaj.” (iz obrazložitve žirije za nagrado Vesna za kratki film na FSF 2020)

Sestre 13+
Kukla, Slovenija, 2021, 23 min
Sina, Mihrije in Jasna so najboljše prijateljice. Oblačijo se v ohlapne sive trenerke, trenirajo borilne veščine in se držijo zase. A okolje ima še vedno svoje predstave o tem, kaj naj bi pomenilo biti dekle. Film je prejel veliko nagrado za najboljši film na Mednarodnem festivalu kratkih filmov v Clermont-Ferrandu. Več o filmu.

Maks 9+
Martin Draksler, Slovenija, 2021, 18 min
Sedemletni Maks dneve preživlja sam v blokovskem stanovanju. Jezi se na mamino službo, saj je ta zaradi nje ves čas odsotna. Nima časa niti, da bi skupaj sestavila novo posteljo, ki jo je dobil. Zato se Maks sklene znajti drugače. 

Priporočamo tudi:
Otava
(Lana Bregar, Slovenija, 2021) 10+
Nihče ni rekel, da te moram imeti rad (Matjaž Jamnik, Slovenija, 2019) 10+,
kratke animirane filme iz paketa Čarobni svet animacije (za učence)
kratke animirane filme iz paketa Čarobni svet animacije (za srednješolce)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Panj Zgjoi

Blerta Basholli

petek, 22. 10. 2021 / 16:15 / Dvorana

Film, posnet po resnični zgodbi kosovske vojne vdove in njenega boja za neodvisnost v globoko patriarhalni družbi, je prejel kar tri glavne nagrade na festivalu Sundance: veliko nagrado žirije, nagrado za najboljšo režijo in nagrado občinstva.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

petek, 22. 10. 2021 / 16:45 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Delo na zahtevo The Gig Is Up

Shannon Walsh

petek, 22. 10. 2021 / 18:30 / Dvorana

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.