Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odpre se čez 42 minut).

Slovenski kratki igrani filmi Slovenski kratki igrani filmi

razno / Slovenija / 2021 / slovenščina / 13+

Priporočeni kratki slovenski filmi za učence in dijake

Pripravili smo izbor najnovejših slovenskih kratkih igranih filmov, ki žanjejo uspehe doma in na tujih festivalih. Ob ogledu priporočamo pogovor s filmskimi ustvarjalci in ustvarjalkami, ki mladim omogoča vpogled v ustvarjalni in produkcijski proces nastajanja filma. Hkrati pa lahko z avtorji in avtoricami spregovorijo o vsem, kar je film v njih vzbudil.

Predstavljeni izbor lahko dopolnimo s filmi preteklih let in kratkimi animiranimi filmi.

Delčki 9+
Áron Horváth Botka, Slovenija, 2020, 15 min
Teodor in Ksaver najraje vozita formule na računalniku. Igrice lahko prekosi le obljuba, da ju bo oče peljal na ogled prave tekme. Izdelana miniatura prinaša tankočuten vpogled v občutje dečkov, razpetih med oba starša. “Kratki film lahko gledalce nagovarja kot odsek nečesa večjega ali pa kot skrbno zaokrožena miniatura. Režiserju Áronu Horváthu Botki je z Delčki uspelo najti pripoved, ki sijajno razkaže ves potencial kratke igrane forme. To mu je uspelo s prepričljivo režijsko in igralsko izvedbo, kakor tudi z dosego izjemnega čustvenega učinka, ki je povsem na nivoju celovečernih dram. Delčki je eden tistih kratkih igranih filmov, ki mu ni potrebno nič več dodati ali odvzeti, saj vse svoje potenciale uresniči v takšni obliki, v kakršni ga imamo pred sabo prav zdaj.” (iz obrazložitve žirije za nagrado Vesna za kratki film na FSF 2020)

Sestre 13+
Kukla, Slovenija, 2021, 23 min
Sina, Mihrije in Jasna so najboljše prijateljice. Oblačijo se v ohlapne sive trenerke, trenirajo borilne veščine in se držijo zase. A okolje ima še vedno svoje predstave o tem, kaj naj bi pomenilo biti dekle. Film je prejel veliko nagrado za najboljši film na Mednarodnem festivalu kratkih filmov v Clermont-Ferrandu. Več o filmu.

Maks 9+
Martin Draksler, Slovenija, 2021, 18 min
Sedemletni Maks dneve preživlja sam v blokovskem stanovanju. Jezi se na mamino službo, saj je ta zaradi nje ves čas odsotna. Nima časa niti, da bi skupaj sestavila novo posteljo, ki jo je dobil. Zato se Maks sklene znajti drugače. 

Priporočamo tudi:
Otava
(Lana Bregar, Slovenija, 2021) 10+
Nihče ni rekel, da te moram imeti rad (Matjaž Jamnik, Slovenija, 2019) 10+,
kratke animirane filme iz paketa Čarobni svet animacije (za učence)
kratke animirane filme iz paketa Čarobni svet animacije (za srednješolce)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Belfast Belfast

Kenneth Branagh

nedelja, 22. 05. 2022 / 11:00 / Dvorana

Film, postavljen v burno obdobje poznih šestdesetih let, je humoren, nežen in globoko oseben spomin Kennetha Branagha na njegovo rojstno mesto. »Za tiste, ki so ostali, tiste, ki so odšli, in vse tiste, ki smo jih izgubili.« Oskar za najboljši izvirni scenarij in nagrada BAFTA za najboljši britanski film.

Tudi miši gredo v nebesa Myši patří do nebe

Denisa Grimmová, Jan Bubeníček

nedelja, 22. 05. 2022 / 11:30 / Mala dvorana

Razburljivo popotovanje miške in lisjaka je izjemna animirana pripoved o upanju, ljubezni in pogumu premagati na videz še tako nepremagljive stvari.  

Prasica, slabšalni izraz za žensko Prasica, slabšalni izraz za žensko

Tijana Zinajić

nedelja, 22. 05. 2022 / 14:30 / Dvorana

Alter komedija o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Filmski prvenec Tijane Zinajić je s Festivala slovenskega filma odnesel kar sedem vesen, tudi za najboljši celovečerec in najboljši film po izboru občinstva.