Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 02:52).

Skromnost je lepa čednost Paziraie sadeh

Mani Haghighi / Iran / 2012 / 100 min

Absurdna in drzna parabola o lažni dobrodelnosti. Eden od vrhuncev sodobne iranske kinematografije zadnjih let.

režija Mani Haghighi, scenarij Mani Haghighi, Amir-Reza Koohestani, fotografija Houman Behmanesh, zvok Vahid Moghaddasi, montaža Hayedeh Safiyari, igrajo Taraneh Alidoosti (Leyla), Mani Haghighi (Kaveh), Saeed Changizian (vojak), Esmail Khalaj (starec), Saber Abar (mladenič), Mohammad Aghebati (lastnik lokala), Danial Fathi (mlajši otrok), Himan Dehghani (starejši otrok)

festivali, nagrade Karlovi Vari/Karlovi Vary 2012, Edinburg/Edinburgh 2012

IMDb

Absurdna in drzna parabola o lažni dobrodelnosti. Eden od vrhuncev sodobne iranske kinematografije zadnjih let.

Nenavaden par – moški z roko v mavcu, ki spominja na Napoleona, ter čedna in urejena ženska – se s terenskim vozilom prebija skozi gorsko pokrajino, opustošeno od vojne. V prtljažniku imata plastične vrčke, polne denarja, ki ga nameravata razdeliti revežem v teh odročnih in opustošenih krajih. Pa vendar: sta moški in ženska res na dobrodelni misiji, ali smo zgolj priče sprevrženi igri, polni skušnjav in prevar?

»Strategija za scenarij filma je bila uganiti, kaj si bo občinstvo mislilo (ali uganilo) o nama (paru v filmu), zato sem našel sredstvo za osvetlitev tega predsodka; rečeš si: verjetno bo mislilo, da sva poročena, zato je treba imeti prizor, v katerem izjavim, da je moja sestra. /…/ Moj namen je bil občinstvu stvari ponuditi iz popolnoma druge strani, kot jih pričakuje.« (Mani Haghighi)

Mani Haghighi
Rojen v Teheranu leta 1969. Preden je začel snemati filme, je študiral filozofijo, celovečerni prvenec Abadan pa je posnel leta 2003. Piše tudi scenarije za druge iranske režiserje. Skromen sprejem je njegov četrti celovečerni film.

filmografija
2002 Mandan (Stay) (srednjemetražni/medium-length)
2003 Abadan
2006 Karagaran mashghoole karand (Men at Work/Ljudje pri delu)
2008 Canaan
2009 Hamoonbazha (Hamoon’s Fans) (srednjemetražni/medium-length)
2010 Mehrjui: Karnameye chehel saaleh (Merhjui: 40 Year Report)
2012 Paziraie Sadeh (Modest Reception/Skromnost je lepa čednost)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.