Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:30 (odpre se čez 08:13).

Sinestezija Sinestesia

Erik Bernasconi / Švica / 2010 / 90 min

V tednu, ki je posvečen italijanskemu jeziku, želimo spomniti, da je italijanščina eden izmed štirih uradnih jezikov Švice. Govori ga 5% švicarskega prebivalstva, in sicer v celotnem kantonu Ticino in v južnih občinah kantona Graubünden. Vsako leto se na zvezni ravni zavzemamo za promocijo tega jezika prek različnih projektov, ki jih izpeljemo veleposlaništva po svetu, največkrat v sodelovanju z italijanskimi inštituti za kulturo. Letos smo se v Sloveniji odločili za predvajanje najnovejšega filma švicarskega režiserja Erika Bernasconija Sinestesia, ki je bil posnet v Ticinu v Lingua italiana in Svizzera.Vabljeni k ogledu!Veleposlaništvo Švice v Sloveniji

Sinestezija je grenko-sladek prikaz dveh dogodkov iz življenja štirih mlajših odraslih, ki jih preizkuša usoda. Alan, njegova žena Françoise, ljubica Michela in najboljši prijatelj Igor se soočajo z vsem, kar prinaša vsakdanjik po nesreči, ki je Alana priklenila na voziček. Zato se pripoved razvija v obliki krožne strukture in je razdeljena na štiri dele: vsak od teh je posvečen enemu liku, vsakega je navdihnil drug filmski žanr. Gre za štiri trenutke iz iste zgodbe, ki raziskujejo čustva likov iz štirih zornih kotov. Vsebina je v veliki meri rezultat opazovanja resničnih dogodkov, z različnimi pristopi (psihološki triler, komedija, drama …) pa se loteva tematike prijateljstva, ljubezni, nezvestobe in invalidnosti.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 16:30 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.

Dvakrat Imamura / Kinodvor 100!

Globoka hrepenenja bogov Kamigami no fukaki yokubo

Shohei Imamura

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 19:00 / Dvorana

Nedotaknjeni tropski otok še vedno obvladujejo starodavni plemenski običaji in poganski rituali čaščenja. Nekega dne tja prispe Kariya, inženir iz Tokia, da bi izvrtal vodnjak za tovarno sladkorja. Med delom spozna Futorijeve, ekscentrično družino, ki se je večina domačinov izogiba. Zapeljuje ga mlajša hči Uma, lokalna šamanka, ki je v incestnem razmerju z bratom Nekichijem. Slednji priklenjen na skalo koplje sveto jamo, da bi pomiril bogove …

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.