Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 03:03, tel: 01 239 22 17).

Simbol Shinboru

Hitoshi Matsumoto / Japonska / 2009 / 93 min / japonščina, španščina

Nedoumljiva nadrealistična komedija režiserja kultnega filma Dainipponjin, v kateri se prepletata stripovska in melanholična umetnost.

režija Matsumoto Hitoshi, scenarij Matsumoto Hitoshi, Takasu Mitsuyoshi, fotografija Tohyama Yasuyuki, glasba Yasuaki Shimizu, montaža Honda Yoshitaka, igrajo Matsumoto Hitoshi, David Quintero, Luis Accinelli, Lillian Tapia, Adriana Fricke, Carlos Torres, Ivana Wong, Arkangel De La Muerte, Salam Diagne, Stuart-O, Chris Gurundy, Nik Sliwerski, producenti Okamoto Akihiko, Takemoto Natsue, Konishi Keisuke, produkcija Yoshimoto Creative Agency Co.

festivali, nagrade Rotterdam 2010, Moskva 2010, Sydney 2010

IMDb Uradna stran

Zgodba se začne v Mehiki, kjer se zamaskiran rokoborec, imenovan Escargot Man, pripravlja na pomembno tekmovanje. Kaj kmalu pogled na Mehiko zamenja neprodušno zaprta bela soba s komično žalostnim likom, oblečenim v klovnska oblačila, ki ga odigra sam režiser. Ne vemo, ali se je ravnokar zbudil ali pa še zmeraj sanja. Dogajajo se čudežne stvari. Sledijo preklopi med zgodbo mehiškega rokoborca in ujetega Matsumota, ki si na vse pretege prizadeva najti pot iz sobe. Povezava med Matsumotom v sobi in likom v rokoborskem ringu se dolgo časa zdi nerazrešljiva uganka.

»Matsumotojevi komično tempiranje, čut za kompozicijo in asociativna montaža so vizualni užitek za gledalca ter zahtevajo ogled na velikem platnu. Dve niti zgodbe se sčasoma spojita na čudovito nepredvidljiv in nepričakovano filozofski način ter implicirata veliko širše kontemplativno polje, kot ga zajemata ti dve bizarni pripovedi.« (Christopher Bourne)


Matsumoto Hitoshi Rojen leta 1963 v Amagasakiju na Japonskem. Leta 1983 je prvič odigral vlogo v televizijski komediji Downtown. Od leta 1990 naprej je nastopal v mnogih popularnih televizijskih komedijah. Leta 1998 je izdal zbirko zgodb Visualbum. Njegov režijski prvenec je film Dainipponjin, v katerem je tudi nastopil, Simbol pa je njegov drugi celovečerni film.

filmografija
2007 Dainipponjin (Big Man Japan)
2009 Shinboru (Simbol)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Se vidiva v petek, Robinson À vendredi, Robinson

Mitra Farahani

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 18:45 / Dvorana

Jean-Luc Godard in Ebrahim Golestan, dva ključna predstavnika filmske zgodovine, pripadata isti generaciji, vendar se v svojih dolgih življenjih nista nikoli srečala. S pobudo za srečanje je Godardu pred nekaj leti pisala iranska filmska ustvarjalka, umetnica in producentka Mitra Farahani.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.