Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 08:42).

Sidrišče The Anchorage

C. W. Winter in Anders Edström / Švedska, ZDA / 2009 / 87 min / švedščina

Na enem izmed otokov stockholmskega arhipelaga živi Ulla, ženska srednjih let, mati. To je tudi vse, kar izvemo o njej, preostalo je prepuščeno interpretaciji posameznika, ki se mu v naslednji uri in pol porodi marsikatero vprašanje o tej samotarski osebi.

režija C. W. Winter, Anders Edström, scenarij C. W. Winter, fotografija Anders Edström, zvok Jeff Mooridian, montaža C. W. Winter, Anders Edström, igrajo Ulla Edström, Marcus Harrling, Elin Hamrén, Bengt Ohlsson, producent C. W. Winter, Anders Edström, produkcija General Asst.

IMDb Uradna stran

Na enem izmed otokov stockholmskega arhipelaga živi Ulla, ženska srednjih let, mati. To je tudi vse, kar izvemo o njej, preostalo je prepuščeno interpretaciji posameznika, ki se mu v naslednji uri in pol porodi marsikatero vprašanje o tej samotarski osebi. Režiserja, ki v filmu, posnetem z minimalnimi sredstvi in skromno ekipo, nista hotela ilustrirati zgodbe po scenariju, ampak ‘napisati’ zgodbo s kamero, prikazujeta Ullin vsakdan, njene opravke in rutine, med slednjimi največkrat jutranji sprehod in skok v vodo z ledeniško oblikovane obale otoka, na katerem živi, odmaknjena od že tako majhne populacije. Ne preseneča torej, da v filmu ambientalni zvoki prednjačijo pred dialogi in da je posledično tudi kamera bolj osredotočena na skoraj meditativne posnetke narave kot na protagonistko. Za nemir, ki ga v življenje glavne junakinje vnese prihod neznanega lovca, izvemo šele iz njenih dnevniških zapiskov, čisto na koncu pa ga potrdi še izpovedna podrobnost pri jutranjem skoku v vodo.

»Življenje nima nič skupnega z dramatičnimi napredki, marveč je dolgo in nepretrgano gibanje, sestavljeno iz brezmejnosti mikropremikov. Leta 1921 je mladi Jean Epstein pozval k pripovednemu kinu, pri katerem bi slika končno strmoglavila svojo podrejenost zgodbi. Sidrišče je film, narejen v tem duhu. Je film, ki bolj ceni neprestano gibanje kot vnaprejšnje določanje. Je upoštevanje širokega potenciala pripovednega kina, ki je osvobojen pritiska razpleta. Film je narejen kot prepustitev milini – kot sklop razlik med realizmom in resničnostjo. Je film o minevanju časa v obeh, življenju in filmu. Je film o poslušanju in videnju.«
– C. W. Winter in Anders Edström

C. W. Winter živi in deluje v Los Angelesu. Študiral je na kalifornijskem umetnostnem inštitutu (California Institute of the Arts). Sidrišče je njegov prvi celovečerni film. Je založnik in urednik umetnostne revije The Colonial.

Anders Edström (rojen na Švedskem) živi v Tokiu, kjer dela kot fotograf. Objavil je dve knjigi fotografij, sodeluje z revijo Purple, njegova dela pa so bila med drugim razstavljena v pariškem Centru Pompidou. Film Sidrišče je njegov prvi režiserski podvig, v vlogi Ulle pa je nastopila njegova mama.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Lunana: jak v razredu Lunana: A Yak in the Classroom

Pawo Choyning Dorji

petek, 24. 03. 2023 / 16:15 / Dvorana

Zgodba, posneta v najodročnejši šoli na svetu, nas uči, da bomo srečo morda našli tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja.

Blizu Close

Lukas Dhont

petek, 24. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

petek, 24. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.