Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:45 (za danes zaprto).

Sestre v savni Savvusanna sõsarad

Anna Hints / Estonija, Islandija, Francija / 2023 / 89 min / estonščina

V temi parne savne nekje na estonskem podeželju si ženske izmenjujejo najgloblje skrivnosti in intimne izkušnje, spirajo sram s telesa in v skupnosti iščejo moč ... Dobitnik nagrade za najboljšo režijo v sekciji svetovnih dokumentarcev na festivalu Sundance.

festivali, nagrade Evropska filmska nagrada za najboljši dokumentarec leta.

IMDb

»Ko sem bila stara 11 let, je umrl dedek. Z babico, teto in nečakinjo smo odšle v dimno savno. Tam nam je babica razkrila, da jo je dedek prevaral. Babica se je prepustila občutjema bolečine in jeze, ter se spravila z dedkom, da ga je naslednji dan lahko pokopala v miru. Takrat sem spoznala, da savna ni namenjena zgolj očiščevanju telesa, temveč tudi duše. Konkretna zamisel za film me je prešinila leta 2015, med obiskom budističnega samostana, ko sva se z mamo, s katero imava buren odnos, umaknili v samoto. Tam, v tišini, sem začutila, kako pomembno je deliti lastne izkušnje in kakšno moč ima govor. V varni mračnosti dimne savne lahko privrejo na dan vsa čustva in nobena izkušnja ni preveč bridka ali neprijetna. Vsak glas ima pravico do izražanja.« (Anna Hints)

ponedeljek, 25. 03. 2024

Nominiranci nagrade LUX 2024 v Kinodvoru

Od 2. do 5. aprila si boste v Kinodvoru lahko ogledali vseh pet filmov, ki so se uvrstili v ožji izbor za nagrado občinstva LUX. Vstop je prost, brezplačne vstopnice so na voljo od 26. marca pri Kinodvorovi blagajni. Za posamezen film lahko vsak obiskovalec ali obiskovalka prevzame največ dve brezplačni vstopnici.

Pogovor z režiserko filma Sestre v savni na Festivalu dokumentarnega filma

Po ogledu dokumentarnega filma Sestre v savni se nam je prek Zooma oglasila režiserka filma Anna Hints. Spregovorila je o tradiciji in vlogi dimnih savn v Estoniji, o procesu in izzivih snemanja ter njenih osebnih izkušnjah povezanih z dimnimi savnami.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

ponedeljek, 22. 04. 2024 / 15:20 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Route One/ZDA Route One/USA

Robert Kramer

ponedeljek, 22. 04. 2024 / 18:00 / Dvorana

Film Route One/ZDA neodvisnega ameriškega filmskega ustvarjalca Roberta Kramerja nas odpelje na štiriurno vožnjo po znameniti ameriški avtocesti, od kanadske meje pa vse do Key Westa na skrajnem jugu Floride. 

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

ponedeljek, 22. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.