Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 11:48).

Samsara Samsara

Lois Patiño / Španija / 2023 / 113 min / svahili, laoščina

Duša potuje med Laosom in Zanzibarjem, iz enega telesa v drugo. Senzorična filmska izkušnja, pri kateri vas režiser vmes povabi, da se za kratek čas prepustite zvoku in bliskom v temi.

igrajo Amid Keomany (Amid), Toumor Xiong (Be Ann), Simone Milavanh (Mon), Mariam Vuaa Mtego (Mariam), Juwairiya Idrisa Uwesu (Juwairiya)

festivali, nagrade Berlinale 2022, IndieLisboa 2023

V Laosu mladostniki prebivajo v budističnih templjih sredi osupljive, divje narave, eden od njih pa vsak dan prečka reko, da bi starki bral iz Tibetanske knjige mrtvih. Njena duša bo vsak hip odpotovala drugam – in z njo film, na krilih zvoka in svetlobe. Patiño je duhovnost, krog rojstva, smrti in reinkarnacije poskušal udejanjiti na filmu, s podobami, ki tipajo onkraj meja svojega medija in ustvarjajo celostno izkušnjo za občinstvo.

»S filmom Samsara sem podvojil svojo predanost filmu, ki me zanima, kot meditativni in kontemplativni izkušnji. Na sredini se film preobrazi v kolektivno meditativno izkušnjo. Intimno in introspektivno, ob kateri gledalci za petnajst minut zaprejo oči in prisluhnejo zvokom. To je lahko v prostoru, polnem ljudi, skrajno intenzivno. /…/ Kot vsi moji filmi je tudi ta projekt nastal iz formalnega proučevanja filmskega jezika. /…/ Želel sem raziskati nevidno. Tedaj sem razmišljal o možnostih filma, ki bi ga gledali z zaprtimi očmi. Naletel sem na Tibetansko knjigo mrtvih in presodil, da je najustreznejše besedilo za oblikovanje te filmske izkušnje zaprtih oči.« (Lois Patiño)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!