Danes je blagajna odprta od 17:15 do 20:30 (odprto še 02:17, tel: 01 239 22 17).

Rožnata luna Pink Moon

Floor van der Meulen / Nizozemska, Slovenija / 2022 / 95 min / nizozemščina

Med družinsko večerjo Jan svojima odraslima otrokoma oznani, da ima dovolj življenja. Čez nekaj mesecev – okoli svojega 75. rojstnega dne – se namerava posloviti. Za Iris je novica kot strela z jasnega. Zanjo je Jan energičen oče, skrben dedek ter na splošno zdrav in aktiven človek, ki bi moral biti še najmanj deset let del njenega življenja. Tako si je vsaj predstavljala ...

režija Floor van der Meulen, produkcija Keplerfilm, koprodukcija Tramal Films, Staragara, igrajo Julia Akkermans, Johan Leysen, Eelco Smits, Anniek Pheifer, Sinem Kavus, distribucija Staragara

festivali, nagrade Tribeca (svetovna premiera, posebna omemba žirije za najboljši prvenec v mednarodni konkurenci igranih celovečercev); Sarajevo; Zagreb; Festival slovenskega filma; Liffe; Les Arcs; Braunschweig (nagrada tilda za najboljšo režiserko); Sundsvall (nagrada žirije za najboljši evropski film)

IMDb

Fotografije

Film, nastal v nizozemsko-slovenski koprodukciji, si je na festivalu v Tribeci prislužil posebno omembo žirije za najboljši igrani prvenec.

iz prve roke
»Odkar pomnim, me preganja ista nočna mora: enkrat umira moja mati, drugič oče. Prebudim se vsa prepotena in šele po nekaj sekundah se zavem, da sta starša v resnici še živa. Kaj pa če eden naših staršev ne bi umrl nepričakovano, ampak bi izrazil željo, da konča svoje življenje? Predstavljajmo si, da nam oče nekega dne nenadoma reče: ‘Dovolj sem imel.’ Kaj bomo storili? Če je to njegova želja – ali je ne bi morali spoštovati? /…/ Ali lahko mlajša generacija, ki je polna življenja, razume in podpira željo starejše generacije po smrti? Iris se mora soočiti z očetovo namero, še bolj pa morda s svojim ‘odnosom’ do življenja ter načinom, kako ga živi. Ob soočenju s smrtjo se mora protagonistka – in s tem gledalec – nenadoma spopasti s številnimi vprašanji: o svobodnem odločanju, prilagodljivosti in smislu življenja, osamljenosti in intimnosti. /…/ Na Nizozemskem, pravzaprav povsod po svetu, zagovarjamo posameznikovo pravico, da svoje življenje oblikuje v skladu z lastnimi željami. Veliko se ukvarjamo s tem, kako si podaljšati življenje, in umikamo pogled, ko gre za bolečino in smrt. Kot filmska ustvarjalka imam priložnost, da gledalca soočim z nelagodjem bližajoče se smrti. Z vso absurdnostjo, ki sodi zraven.«
– Floor van der Meulen

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

četrtek, 01. 06. 2023 / 18:15 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

četrtek, 01. 06. 2023 / 19:15 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.

Zadnjič

Mona Lisa in krvava luna Mona Lisa and the Blood Moon

Ana Lily Amirpour

četrtek, 01. 06. 2023 / 20:30 / Dvorana

Film ameriške režiserke iranskih korenin Ane Lily Amirpour (Ponoči hodi sama) je zgodba o outsiderki, ki v kaosu sodobnega sveta išče svoj prostor pod (polno) luno. Mona Lisa in krvava luna je z neonom in estetiko B-filma prežeta pravljica za odrasle, prisrčna sci-fi komedija in bizaren fantazijski triler.