Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:30 (odpre se čez 12:14).

Roparska ekipa Braqueurs

Julien Leclercq / Francija / 2015 / 81 min / francoščina

V tem urbanem, hitrem, drznem in neprizanesljivem trilerju se pariška tolpa roparjev oklepnega vozila za prevoz potnih listov znajde v hudem sporu s pomembno mamilarsko tolpo. Zanje morajo opraviti nevarno nalogo, neuspeh pa lahko ogrozi življenje družinskih članov.  

režija Julien Leclercq, scenarij Julien Leclercq, fotografija Philip Lozano, glasba Jean-Jacques Hertz, François Roy, Laurent Sauvagnac, montaža Mickael Dumontier, igrajo Guillaume Gouix (Eric), Youssef Hajdi (Nasser), Rédouane Behache (Amine), Kahina Carina (Nora), David Saracino (Frank), Alice de Lencquesaing (Audrey), Baya Belal (Khadidja), Steeve Tientcheu (Adama), Kaaris (Salif)

festivali, nagrade Marakeš 2015, Rotterdam 2017

IMDb

V tem urbanem, hitrem, drznem in neprizanesljivem trilerju se pariška tolpa roparjev oklepnega vozila za prevoz potnih listov znajde v hudem sporu s pomembno mamilarsko tolpo. Zanje morajo opraviti nevarno nalogo, neuspeh pa lahko ogrozi življenje družinskih članov.

Yanis Zeri je eden najuspešnejših roparjev oklepnih vozil v Parizu, a kljub temu živi preprosto, predvsem pa pazi, da z ničimer na zbuja pozornosti. Pri svojem delu vselej sodeluje le s tremi osebami – s prijateljema Franckom in Nasserjem ter z mlajšim bratom Aminom –, saj le njim brezpogojno zaupa. Njihovi roparski podvigi postajajo vse drznejši, nekega dne pa Amin zagreši usodno napako, zaradi katere je tolpa prisiljena narediti »uslugo« pomembnemu mamilarskemu botru. Če naloge ne bodo opravili uspešno, bodo za to plačale njihove družine …

»Roparji oklepnih vozil v mojem filmu trpijo za tako imenovanim ‘sindromom superjunakov’: živijo skrito in samotarsko, saj se na smrt bojijo, da jih bodo prijeli. So pravo nasprotje mamilarskih tolp: njihovi člani so prevzetni in pohlepni, ob vsaki priložnosti se postavljajo z denarjem … Zato je njihovega uspeha vselej hitro konec.« (Julien Leclercq)

Julien Leclercq
Rojen leta 1979 v kraju Somain, Francija. Je filmski režiser, scenarist in producent. S kratkim filmom Transit je pritegnil pozornost pomembnih francoskih filmskih producentov, med njimi tudi Francka Chorota, ki mu je za njegov prvi celovečerni film Chrysalis zagotovil proračun v višini kar 8,7 milijona evrov. Roparska ekipa je njegov četrti celovečerec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 16:30 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.

Dvakrat Imamura / Kinodvor 100!

Globoka hrepenenja bogov Kamigami no fukaki yokubo

Shohei Imamura

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 19:00 / Dvorana

Nedotaknjeni tropski otok še vedno obvladujejo starodavni plemenski običaji in poganski rituali čaščenja. Nekega dne tja prispe Kariya, inženir iz Tokia, da bi izvrtal vodnjak za tovarno sladkorja. Med delom spozna Futorijeve, ekscentrično družino, ki se je večina domačinov izogiba. Zapeljuje ga mlajša hči Uma, lokalna šamanka, ki je v incestnem razmerju z bratom Nekichijem. Slednji priklenjen na skalo koplje sveto jamo, da bi pomiril bogove …

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.