Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 02:37, tel: 01 239 22 17).

Robert Frank: Potovanje po Ameriki An American Journey

Philippe Seclier / Francija / 2009 / 60 min

Robert Frank je sredi petdesetih let s fotoaparatom prepotoval ZDA, fotografije pa objavil v znameniti knjigi The Americans. Ker so prikazovale predvsem deželo socialnih neenakosti, rasnega razlikovanja in preračunljivih politikov, so jih v času makartizma označili za 'protiameriške'.

Robert Frank je sredi petdesetih let s svojim fotoaparatom prepotoval ZDA, od Teksasa do Montane in od Nebraske do Louisiane. Svoje fotografije je objavil najprej v Franciji (1958), nato pa še v ZDA (1959) v znameniti, prelomni in zelo vplivni knjigi fotografij, ki jo je naslovil The Americans. Ker so njegove fotografije ‘Američanov’ prikazovale predvsem manj znano Ameriko, deželo socialnih neenakosti, rasnega razlikovanja in preračunljivih politikov, so jih v času makartizma označili za ‘protiameriške’. Danes velja za mejnik v socialno angažirani fotografiji, kar je francoskega režiserja Secliera napeljalo k misli, da bi z videokamero Ameriko prepotoval po istih poteh, iskal iste podobe, ki jih je snemal Frank, ter uveljavil razločevanje med tedanjo in današnjo Ameriko.

»Ne vem, ali bi film lahko posnel ameriški ustvarjalec. Ko si obstranec, se bolje, z distanco osredotočiš na tematiko, kot sta ta knjiga in država. Dejstvo, da je Robert Frank odpadnik, je zelo pomembno. Knjiga ne govori o ameriškem snu s prečudovito pokrajino, temveč o tem, kako težko je živeti v tej državi, še zlasti revnim. Država se je spremenila, čas se je spremenil, a včasih se zgodovina ponovi. To je bil namen filma, prikazati razlike med obdobjema in ju povezati.« (Philippe Seclier)

In contemporary photography, everybody agrees there is a “before” and an “after” The Americans, Robert Frank’s 1958 photographic manifesto. Half a century later, French director Philippe Séclier decided to follow in Robert Frank’s footsteps to explore the spirit of the “Beat Generation” and the impact of his book, The Americans, not only on the art of photography, but also on American culture.

Philippe Seclier – filmografija:
An American Journey (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Žirija se predstavlja: 4 zvezdnice Žirija se predstavlja: 4 zvezdnice

različne avtorice

torek, 28. 11. 2023 / 19:00 / Dvorana

Letos so članice žirije tudi štiri zvezdnice svetovne avtorske animacije: Alexandra Ramires, portugalska animatorska pesnica in članica kolektiva BAP, Naomi van Niekerk, južnoafriška mojstrica pripovedovanja v tehniki animiranja z ogljem, v Berlinu živeča Avstrijka Nikki Schuster, ki gradi animirane potopise z recikliranjem najdenih predmetov, in korejska avtorica Dahee Jeong, ki je bila za svoje poetične animacije nagrajena na najpomembnejših svetovnih festivalih.

Tekmovalni program I (2023) Tekmovalni program I (2023)

različni avtorji

torek, 28. 11. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.

Slepa vrba, speča ženska Saules aveugles, femme endormie

Pierre Földes

sreda, 29. 11. 2023 / 10:00 / Dvorana

Preplet več kratkih zgodb slovitega japonskega pisatelja Harukija Murakamija je magično popotovanje v globine človeške notranjosti.