Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odpre se čez 07:34).

Projekcije filma

torek, 24. 01. 2023 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Asset 1

Rimini Rimini

Ulrich Seidl / Avstrija, Nemčija, Francija / 2022 / 114 min / nemščina

Projekcije filma

torek, 24. 01. 2023 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Asset 1
V zimskem Riminiju skuša Richie Bravo – pevec in zabavljač, šarmer stare šole, Casanova in tolažnik vdov – obuditi svojo nekdanjo slavo … Film Ulricha Seidla je prejel nagrado za najboljši celovečerec na graških Diagonalah.

igrajo Michael Thomas, Tessa Göttlicher, Hans-Michael Rehberg, Inge Maux, Claudia Martini, Georg Friedrich, distribucija Demiurg

IMDb Uradna stran

Fotografije

iz prve roke
»Rimini govori o iskanju sreče in poskusih, da bi preteklost pustili za seboj. Toda preteklost te prej ali slej dohiti, to je grenka ali pa osvobajajoča resnica, s katero se morajo protagonisti na koncu soočiti. Film govori o hrepenenju po ljubezni, trgovanju s spolnimi uslugami in osamljenosti, ki ostane. Vse to je vpeto v družinsko zgodbo, ki zajema tri generacije.
Rimini sem izbral, ker so nas starši v petdesetih letih tja vozili preživljat počitnice na morju. Še vedno se vidim, kako se z bratom v ponošenih kratkih hlačah igram na plaži. Poleg tega smo v Riminiju našli lokacije, ki so bile v smislu podob in vzdušja izjemno navdihujoče in so popolnoma ustrezale mojim predstavam v zvezi z zgodbo.
/…/ Vloga Richieja Brava je bila ustvarjena prav za igralca Michaela Thomasa. Tako rekoč narejena po njegovi meri. Zametek ideje sega daleč nazaj. Pred približno sedemnajstimi leti, ko sem med pripravami na snemanje filma Uvoz – izvoz (Import/Export) z Michaelom potoval po Ukrajini, sem ga prvič videl kot pevca. Nekega večera je v restavraciji, kjer je bend polnil prostor z nekakšno gostilniško glasbo, nenadoma vstal, zagrabil mikrofon in začel peti My Way Franka Sinatre. Popolnoma me je navdušilo, kako je s svojim glasom in karizmo v hipu očaral občinstvo. Tega prizora nisem nikoli pozabil.
Leta pozneje sva z Veroniko Franz napisala prvo različico zgodbe o Richieju Bravu, film o množičnem turizmu, sestavljen iz več epizod. Michael Thomas alias Richie Bravo, pevec in zabavljač, šarmer stare šole, Casanova in tolažnik vdov v počitniškem letovišču. Takšen je bil zaplet.
Na Richieja Brava sem se spet spomnil veliko pozneje, ko sem se ukvarjal z resnično zgodbo moškega iz Nemčije, ki je pristal v zaporu, ker je na revnem, od boga pozabljenem romunskem podeželju fotografiral gole dečke in fotografije objavil na spletu. Nazadnje sta iz teh dveh zgodb nastala dva filma o dveh bratih. O Richieju Bravu, ki se v Riminiju na italijanskem Jadranu trudi oživiti svojo nekdanjo slavo, ter o njegovem mlajšem bratu Ewaldu, ki si v drugem filmu diptiha Šparta (Sparta) skuša ustvariti novo življenje v tujini, v Romuniji. Na koncu se jima pridruži še oče, ki trpi za demenco in životari v domu za ostarele v Avstriji. Vse tri moške je dohitela njihova preteklost.«
– Ulrich Seidl

kritike
»Richie Bravo, ki bi lahko šekspirjansko vzkliknil ‘To je zima našega nezadovoljstva’ (ali pa ‘Vse kraljestvo dam za konja’), je ultimativni produkt kapitalizma, v katerem je vse na prodaj. Kapitalizem ga je zgradil in naredil – in potem ponižal, izpljunil, osmešil. Cena mu je padla, a še vedno je na trgu. Ker ni več konkurenčen, se prostituira. Richie Bravo, popolni has-been (za kapitalizem je vsakdo has-been, pogrešljiv, zamenljiv), je obenem tudi resnica sodobnega platformnega kapitalizma, kapitalizma socialnih omrežij, ki človeka sili v to, da ima publiko, da je v neprestanem stiku z njo, da jo stalno hrani, všečka, deli – če ne fukaš s svojo publiko, ne preživiš več.«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 15:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.