Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:40 (odprto še 58 sekund, tel: 01 239 22 17).

Rdeča amnezija Chuang ru zhe

Xiaoshuai Wang / Kitajska / 2014 / 115 min / kitajščina

Življenje upokojenke zmotijo srhljivi vdori v njeno zasebnost, ki začnejo odpirati zamolčano poglavje iz kitajske politične preteklosti.

režija Xiaoshuai Wang, scenarij Xiaoshuai Wang, Lei Fang, Fei Li, fotografija Di Wu, glasba Umeit, montaža Hongyu Yang, igrajo Zhong Lü (mati, Deng), Liu Shi (fant), Yuanzheng Feng (starejši sin, Jun), Hao Qin (mlajši sin, Bing), Amanda Qin (snaha, Lu)

festivali, nagrade Benetke 2014, Toronto 2014

IMDb

Deng je trmasta ovdovela upokojenka, ki svoje dni preživlja v skrbi za odrasla sinova in ostarelo mater, čeprav jo družina prepričuje, naj zaradi starosti upočasni svoj ritem. Njen vsakdan začnejo motiti anonimni telefonski klici, ki jih sprva pripišejo njeni domišljiji. Ko pa se vdori v njeno življenje stopnjujejo, si njena družina začne postavljati logično vprašanje: kdo bi lahko sploh imel karkoli proti nemočni starki? Zdi se, da niti duh njenega moža ne pozna odgovora …

»Moja prva zamisel je bil film o ženski, ki je neprestano v pogonu. /…/ Ugotovil sem, da je to pogost pojav na Kitajskem, zato sem začel raziskovati razloge. Današnji sedemdesetletniki so odrasli okoli leta 1949, po ustanovitvi Ljudske republike Kitajske. Vzgojila so jih različna politična gibanja, ki jih je država prešla. In izkusili so vse. Od tedaj do danes so jim dodobra oprali možgane in postali so neobčutljivi. To je razlog za praznino njihovega obstoja. V filmu sem želel, da starka ugotovi, kaj se pravzaprav dogaja.« (Xiaoshuai Wang)

Xiaoshuai Wang
Rojen leta 1966 v Šanghaju. Diplomiral je na filmski akademiji v Pekingu. Pri sedemindvajsetih je posnel prvenec Dongchun de rizi, ki je bil dobro sprejet, a so ga oblasti kmalu prepovedale. Leta 1996 je film Jidu hanleng zaradi prepovedi proti neodvisnim filmarjem posnel pod psevdonimom Wu Ming, kar po kitajsko pomeni “brez imena”. Rdeča amnezija je njegov dvanajsti film, premierno je bil predstavljen na filmskem festivalu v Benetkah.

filmografija
1993 Dongchun de rizi (The Days)
1994 Da youxi (Suicides)
1996 Jidu hanleng (Frozen)
1998 Biandan, guniang (So Close To Paradise)
1999 Meng huan tian yuan (Suburban Dreams)
2001 Shiqi sui de dan che (Beijing Bicycle/Pekinško kolo)
2003 Er di (Drifters)
2005 Qing hong (Shanghai Dreams/Šanghajske sanje)
2007 Zuo you (In Love We Trust)
2010 Rizhao Chongqing (Chongqing Blues)
2011 Wo 11 (11 Flowers)
2014 Chuang ru zhe (Red Amnesia/Rdeča amnezija)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bartonova akademija The Holdovers

Alexander Payne

sobota, 02. 03. 2024 / 20:40 / Dvorana

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

Pošast Kaibutsu

Hirokazu Koreeda

nedelja, 03. 03. 2024 / 11:00 / Dvorana

V delu, ovenčanem z nagrado za najboljši scenarij v Cannesu, se z našimi prepričanji in pričakovanji mojstrsko poigrava eden velikih filmskih humanistov Hirokazu Koreeda (Tatiči). Njegova Pošast je zadnji film, za katerega je glasbo napisal lani preminuli maestro Ryuichi Sakamoto.

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

nedelja, 03. 03. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.