Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 01:28, tel: 01 239 22 17).

Ravnine The Plains

David Easteal / Avstralija / 2022 / 178 min / angleščina

Predmestje Melbourna, okrog sedemnajste ure. Petdesetletni moški se v filmu, ki se skoraj v celoti zgodi v avtomobilu, po končanem delavniku vsakič znova vozi domov. Film med vsakodnevnim prevozom na delo in domov ponudi cikel štirih letnih časov.

režija David Easteal, scenarij David Easteal, fotografija Simon J. Walsh, montaža David Easteal, igrajo Andrew Rakowski (Andrew), David Easteal (David), Cheri LeCornu (Cheri), Inga Rakowski (Inga)

IMDb

Odvetnik Andrew med vožnjo praviloma pokliče bolno mater, pa ženo Cheri, posluša radio in ga spet ugasne, čaka v prometni konici. Včasih pelje tudi sodelavca Davida. Drugič se sprašuje o smislu svojega početja. Med vožnjo spoznamo njegovo življenje: z ženo imata dolg in srečen zakon; sprejela sta »filozofsko odločitev«, da ne bosta imela otrok, česar ne obžalujeta; še vedno ga boli sestrina smrt, pa tudi bližajoča se smrt njegove dementne matere. Dokumentarno-igrani film je nastal na podlagi resničnih pogovorov med vožnjo domov med režiserjem – pravnikom in njegovim sodelavcem.

»Natančen dialog vsekakor ni bil zapisan, oblika, ki jo je prevzel, pa je bila vsekakor vnaprej določena, če to lahko tako opredelimo. Ko sem spoznal Andrewa, sva ugotovila, da živiva blizu drug drugega; začel me je voziti domov in tako je zraslo najino medgeneracijsko prijateljstvo. Po telefonu je klical ženo in mamo. Zamislil sem si postopno snemanje, a sem sledil videnju v smislu celostnega dramskega loka. Usmerjal sem Andrewa in se prepričal, da se je pripravljen podati v vse, kar bova pretresala. Vaj ni bilo. Film smo pustili zelo odprt.« (David Easteal)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Razprodano

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 23. 06. 2024 / 18:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Dvakrat Almodóvar Dvakrat Almodóvar

Pedro Almodóvar

nedelja, 23. 06. 2024 / 19:00 / Dvorana

Človeški glas, 2020; Čuden način življenja, 2023

Zadnjič

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

ponedeljek, 24. 06. 2024 / 17:10 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.