Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).

Prvih 54 let: Skrajšani priročnik za vojaško okupacijo 54 hashanim harishonot - madrikh mekutzar lekibush tzva'i

Avi Mograbi / Izrael, Finska, Nemčija, Francija / 2021 / 110 min / hebrejščina

Zbirka pričevanj vojakov, ki zajema več kot pol stoletja izraelske zasedbe palestinskih ozemelj.

Mograbi, ki se že vso poklicno pot posveča zapletenim palestinsko-izraelskim odnosom, je po več kot pol stoletja od izraelske okupacije Zahodnega brega in Gaze leta 1967 posnel »navodilo za uporabo« okupatorske sile, ki želi zasesti in si postopoma prilastiti tuje ozemlje. V prvi osebi in zanj značilnem blago ironičnem tonu artikulira vse sistematične korake, ki jih je Izrael v razmerju do palestinskega vprašanja od leta 1967 in resolucije Združenih narodov št. 242 (»umik iz okupiranih teritorijev, ki so pripadali Jordaniji in Egiptu«) bodisi ignoriral bodisi zmanipuliral. Pred kamero stopi kopica nekdanjih izraelskih vojakov in oficirjev, ki so v okviru projekta »Breaking the Silence« od leta 2004 spregovorili o izživljanju nad Palestinci ter načrtnem poseljevanju in uničevanju njihovega ozemlja.

»Prvih 54 let naj bi bil zelo preprost film: zbirka pričevanj vojakov, ki zajema 54 let izraelske zasedbe palestinskih ozemelj. Sprva sem bil prepričan, da bo indeksiranje pričevanj z logiko notranjih povezav dovolj za zgodbo o najbrž najdaljšem zavzetju v sodobni zgodovini. Pozneje sem spoznal, da moram oblikovati okvir, ki bo odrazil globlji pomen. Zelo močan skupek pričevanj sem moral povezati z neko logiko, ki omogoča globlje razumevanje razlogov za dolgoživost okupacije in maloverjetnost njenega konca v bližnji prihodnosti.« (Avi Mograbi)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

sreda, 06. 12. 2023 / 13:00 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

sreda, 06. 12. 2023 / 19:20 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«