Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 08:22, tel: 01 239 22 17).
Kinobalon/Otok v Ljubljani

Prvi film The First Movie

Mark Cousins / Velika Britanija / 2009 / 76 min / podnapisi, angleščina / 10+

režija in scenarij Mark Cousins, fotografija Mark Cousins, glasba Melissa Hui, zvok Brent Calkin, montaža Timotheus Langer, igrajo otroci iz Goptape (Irak), producent Gill Parry, prodaja Connect Film

IMDb Uradna stran

zgodba
Magični dokumentarni film predstavi življenje otrok v Kurdistanu, na severu Iraka. Pripoveduje o tem, kako otroci uporabijo pripovedi in film sredi težkega vsakdana. Režiserja Marka Cousinsa zanima, kako otroci v vojnem območju sanjajo in kakšni so njihovi domišljijski svetovi. Odpravi se v vas Goptapa s 700 prebivalci. Ker je ramadan, se odrasli zadržujejo v hišah. Prostor med filmsko ekipo in otroki na ulici je tako širši in razvije se odnos, ki še najbolj spominja na pripovedovanje zgodb. Otroci Marku pripovedujejo o svojih hotenjih, stiskah in domišljijskih potovanjih. Mark jih posluša in spodbuja, da se ustvarjalno izrazijo. S seboj ima 3 kamere, platno in projektor. Zavrti jim klasike Chakmeh (Mohammad-Ali Talebi, 1993), E.T. – Vesoljček (ET: The Extraterrestrial, Steven Spielberg, 1992), Palle alene i verden (Astrid Henning-Jensen, 1949) in Rdeči balon (Le ballon rouge, Albert Lamorisse, 1956). Najboljši filmi za otroke vseh časov so obenem tudi prvi, ki jih otroci vidijo. Nato dobijo v roke kamere in moč pripovedne besede se vse bolj razvija v moč filmske pripovedi. Film je sestavljen iz posnetkov, ki so jih naredili otroci, in postane film o filmu, kot ga vidijo otroci.
Mark Cousins in producentka Gill Parry sta še danes v stiku s prebivalci Goptape. Otroci so razvili ljubezen do filma in želijo snemati. Mark in Gill zbirata kamere in ostalo opremo, ki jo redno prinašata v Goptapo. Iz vojne vasi se je razvila otroška filmska vas.

portret avtorja
Posnel je dokumentarne filme o neonacizmu, Gorbačovu, prvi zalivski vojni, iranskem filmu, Ianu Hamiltonu Finlayju in filmu I Know Where I’m Going! Izdal je štiri knjige, med njimi The Story of Film, zgodovino filma, prevedeno v deset jezikov, tudi v kitajščino. Kot direktor mednarodnega filmskega festivala v Edinburgu je festival popeljal tudi v oblegano Sarajevo, bil je sodirektor festivala Cinema China in gostujoči kurator filmskih festivalov po vsem svetu.

kritike
 »Fantastičen film.«
– Wim Wenders

»Skrajno zanimiv in resnično tehten.«
The Independent

»Čudovito prijeten film, ki vas posrka vase: odprtega duha, iskrenega srca in povsem nekaj drugega od komercialne produkcije, kakršne smo vajeni.«
– Peter Bradshaw, The Guardian

dodatne dejavnosti
gradivo za učitelje in starše Prvi film
Ob filmu smo skupaj s filmsko mentorico in učiteljico Dženi Rostohar pripravili pedagoško gradivo o filmu. Objavljeno je na tej strani.

Pripravili smo tudi gradivo Dokumentarni film, ki prinaša iztočnice za pogovore in dejavnosti ob ogledu dokumentarnih filmov.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program III (2023) Slonov tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 13:30 / Dvorana

Program sedmih kratkih filmov o ustvarjalnosti, prijateljstvu, soočanju z različnimi človeškimi vzgibi, čustvi in izgubo ter o tem, kako je biti mlado dekle v Iranu.

Animateka / Družinski Slon

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

sobota, 02. 12. 2023 / 15:00 / Dvorana

Festivalska predpremiera animirane uspešnice, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Svetovni jagodni izbor IV (2023) Svetovni jagodni izbor IV (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.