Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 13:55).
Kinobalon/Otok v Ljubljani

Prvi film The First Movie

Mark Cousins / Velika Britanija / 2009 / 76 min / podnapisi, angleščina / 10+

režija in scenarij Mark Cousins, fotografija Mark Cousins, glasba Melissa Hui, zvok Brent Calkin, montaža Timotheus Langer, igrajo otroci iz Goptape (Irak), producent Gill Parry, prodaja Connect Film

IMDb Uradna stran

zgodba
Magični dokumentarni film predstavi življenje otrok v Kurdistanu, na severu Iraka. Pripoveduje o tem, kako otroci uporabijo pripovedi in film sredi težkega vsakdana. Režiserja Marka Cousinsa zanima, kako otroci v vojnem območju sanjajo in kakšni so njihovi domišljijski svetovi. Odpravi se v vas Goptapa s 700 prebivalci. Ker je ramadan, se odrasli zadržujejo v hišah. Prostor med filmsko ekipo in otroki na ulici je tako širši in razvije se odnos, ki še najbolj spominja na pripovedovanje zgodb. Otroci Marku pripovedujejo o svojih hotenjih, stiskah in domišljijskih potovanjih. Mark jih posluša in spodbuja, da se ustvarjalno izrazijo. S seboj ima 3 kamere, platno in projektor. Zavrti jim klasike Chakmeh (Mohammad-Ali Talebi, 1993), E.T. – Vesoljček (ET: The Extraterrestrial, Steven Spielberg, 1992), Palle alene i verden (Astrid Henning-Jensen, 1949) in Rdeči balon (Le ballon rouge, Albert Lamorisse, 1956). Najboljši filmi za otroke vseh časov so obenem tudi prvi, ki jih otroci vidijo. Nato dobijo v roke kamere in moč pripovedne besede se vse bolj razvija v moč filmske pripovedi. Film je sestavljen iz posnetkov, ki so jih naredili otroci, in postane film o filmu, kot ga vidijo otroci.
Mark Cousins in producentka Gill Parry sta še danes v stiku s prebivalci Goptape. Otroci so razvili ljubezen do filma in želijo snemati. Mark in Gill zbirata kamere in ostalo opremo, ki jo redno prinašata v Goptapo. Iz vojne vasi se je razvila otroška filmska vas.

portret avtorja
Posnel je dokumentarne filme o neonacizmu, Gorbačovu, prvi zalivski vojni, iranskem filmu, Ianu Hamiltonu Finlayju in filmu I Know Where I’m Going! Izdal je štiri knjige, med njimi The Story of Film, zgodovino filma, prevedeno v deset jezikov, tudi v kitajščino. Kot direktor mednarodnega filmskega festivala v Edinburgu je festival popeljal tudi v oblegano Sarajevo, bil je sodirektor festivala Cinema China in gostujoči kurator filmskih festivalov po vsem svetu.

kritike
 »Fantastičen film.«
– Wim Wenders

»Skrajno zanimiv in resnično tehten.«
The Independent

»Čudovito prijeten film, ki vas posrka vase: odprtega duha, iskrenega srca in povsem nekaj drugega od komercialne produkcije, kakršne smo vajeni.«
– Peter Bradshaw, The Guardian

dodatne dejavnosti
gradivo za učitelje in starše Prvi film
Ob filmu smo skupaj s filmsko mentorico in učiteljico Dženi Rostohar pripravili pedagoško gradivo o filmu. Objavljeno je na tej strani.

Pripravili smo tudi gradivo Dokumentarni film, ki prinaša iztočnice za pogovore in dejavnosti ob ogledu dokumentarnih filmov.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 18. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 18. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

četrtek, 18. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.