Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odprto še 08:13, tel: 01 239 22 17).

Prostost La vida lliure

Marc Recha / Španija / 2017 / 90 min / katalonščina

igrajo Mariona Gomila, Macià Arguimbau, Sergi López, Miquel Gelabert, Ivan Mir, Núria Prims, Blai Llopis, Manel Riera

IMDb

Fotografije

zgodba
Piše se leto 1918 in prva svetovna vojna se bliža koncu. Evropo je zajela epidemija španske gripe in na Menorci vlada revščina. Tinina in Bielova mama je kot številni drugi otočani emigrirala v Alžirijo, otroka pa pustila pri bratu, ki dela kot kmet pri zemljiškem posestniku. Tina in Biel dneve preživljata na poljih, v gozdovih in bližnjih zalivih ter hrepenita po tem, da bi se ponovno združila z materjo. Nekega dne spoznata Roma, skrivnostnega možakarja, ki živi svobodno življenje v ribiški hišici. Njegove zgodbe otroka povsem prevzamejo.

iz prve roke
»Izmišljeni liki v zgodbi so se rodili v senci zaliva La Vall na Menorci. Gibljejo se po resnični pokrajini, ki se nam skozi Tinine in Bielove oči kaže kot izmišljen, sanjski kraj. Čarobnost in skrivnostnost prežemata rodovitno pokrajino, polno starodavnih zgodb, skoraj pozabljenih doživetij, ki so se ohranila v ustnem izročilu otočanov. Pokrajina je središče, glavni lik, gonilna sila zgodbe. /…/ Vse, kar se dogaja v filmu, gledamo skozi Tinine oči. To je pogled deklice, ki sanja o pustolovskem življenju daleč od kraja, kjer mora živeti. Toda pobeg ni mogoč, zato ga zamenja večno sanjarjenje, ki Tino popelje v domišljijski svet, v svobodno življenje. /…/ Srečanje z Romom je odskočna deska, deklico izstreli v sanjsko resničnost. Tina spozna, da je Rom njena priložnost za svobodo, in nanj stavi vse svoje upe. Otroka z njim odkrijeta užitek svobodnega življenja. Možakar živi brez vezi in obveznosti ter se hrani s tistim, kar mu ponuja narava. Prvinska svoboda, po kateri hrepenimo. Rom je hkrati skrivnost, smeh, prismojeni prijatelj ter človek tisočerih preživetih zgodb, izmišljenih potovanj in nemogočih pustolovščin.«
– Marc Recha

Prostost je oktobra 2021 odprla retrospektivo katalonskega režiserja Marca Reche, ki se je nadaljevala v Slovenski kinoteki. Film smo si ogledali v prisotnosti režiserja.
V sodelovanju s Slovensko kinoteko, festivalom Kino Otok in Inštitutom Ramon Llull.

torek, 12. 10. 2021

Pogovor z režiserjem Marcom Recho po filmu Prostost

V prisotnosti režiserja Marca Reche smo s filmom Prostost otvorili retrospektivo njegovih filmov, ki bo v Slovenski kinoteki potekala do 29. oktobra.

Oktobrska brezplačna projekcija za člane Kluba Kinodvor: Prostost

Za člane Kluba Kinodvor prost vstop na projekcijo filma Prostost, ki bo 11. oktobra ob 20.30 uri. Brezplačne vstopnice bodo na voljo za prevzem na blagajni od 5. oktobra.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

nedelja, 24. 09. 2023 / 13:40 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.

Dekliška druščina Girl Gang

Susanne Regina Meures

nedelja, 24. 09. 2023 / 15:00 / Mala dvorana

Festivalski hit o influencerki Leo, ki ima danes milijon in pol sledilcev, je zgodba o dekletu, ki živi pravljične sanje, v katerih princa na belem konju zamenjajo spletni oboževalci.

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 24. 09. 2023 / 15:50 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.