Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:20 (odprto še 09:56, tel: 01 239 22 17).

Prišleki Les Arrivants

Claudine Bories in Patrice Chagnard / Francija / 2009 / 113 min / francoščina

režija Claudine Bories, Patrice Chagnard, scenarij Claudine Bories, Patrice Chagnard, fotografija Patrice Chagnard, montaža Stéphanie Goldschmidt, glasba Pierre Carrasco, Ali Farka Touré, produkcija Serge Lalou

festivali, nagrade Nagrada za najboljši film in nagrada FIPRESCI na festivalu dokumentarnega filma v Leipzigu 2009. Nagrada za najboljši film na festivalu Watch Docs v Varšavi 2009. Helsinki 2009. Solun 2009. Montreal 2009. Crossing Europe Linz 2010.

IMDb

Prišlekom, ki v tuji državi iščejo azil, tujcem, ki so navadno predstavljeni le kot statistične številke, film nadene obraz in osebno preteklost.

zgodba
Caroline in Colette sta socialni delavki. Vsak dan, znova in znova, se srečujeta z družinami, ki prosijo za azil v Franciji, ter jim pomagata pri tem mukotrpnem procesu. Vsak dan se srečujeta z novimi prišleki, ki prihajajo iz vseh štirih koncev sveta, z letali ali pa v kamionskih prikolicah. Na kakšen način se soočata s to neustavljivo plimo obupa, stisk, prošenj za pomoč? Caroline je mlada, impulzivna in razdražljiva. Colette, starejša delavka, je sočutna in slabo organizirana. Pred njima se nahajajo kolone »prišlekov«, izčrpanih in ranjenih od življenja, vendar trdovratnih, odločenih, da si ustvarijo nova življenja v Franciji. Film vestno, potrpežljivo beleži serijo soočanj, pogosto napetih in eksplozivnih, v katerih vsaka stran zagovarja svojo vlogo, ki ji je dodeljena v tem procesu.

portret avtorjev
Claudine Bories je svojo profesionalno kariero začela kot gledališka igralka. Od leta 1976 dalje se posveča predvsem produciranju in režiranju igranih, zlasti pa dokumentarnih filmov. Patrice Chagnard, po izobrazbi filozof, je k filmu prišel kot amater, aktiven v različnih filmskih klubih v Grenoblu. Od leta 1977 režira dokumentarne filme.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

sobota, 13. 04. 2024 / 11:30 / Dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Dodatna projekcija

Oppenheimer Oppenheimer

Christopher Nolan

sobota, 13. 04. 2024 / 13:20 / Dvorana

»Bogovi so kaznovali Prometeja, ker je ljudem prinesel ogenj.« Christopher Nolan (Tenet, Dunkirk, Izvor) prinaša epsko zgodbo o J. Robertu Oppenheimerju, ki ga pogosto označujejo za očeta atomske bombe.

Dunja in princesa iz Alepa Dounia et la princesse d'Alep

Marya Zarif, André Kadi

sobota, 13. 04. 2024 / 17:00 / Dvorana

Osupljivo čustveno in vizualno popotovanje v Sirijo skozi pripoved šestletne deklice Dunje. Otroška perspektiva resni temi doda očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.